Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η απόπειρα εκτροπής.

Δεν συνηθίζω σε αυτό το blog να αντιγράφω άρθρα άλλων αλλά με τον κύριο Σωμερίτη θα κάνω μια εξαίρεση... για να απαντήσω από το δικό μου προσωπικό βήμα με τα δικά μου επιχειρήματα.

Σήμερα με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας κατά τις παρελάσεις ο κύριος Σωμερίτης έγραψε ένα άρθρο στο Βήμα με τίτλο: "Η απόπειρα εκτροπής"

Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο:

"Το νόμιμο κράτος, ή τουλάχιστον αυτό που απομένει, έχει πια ένα άμεσο και επιτακτικό καθήκον: να απαιτήσει από όλες τις αρμόδιες αρχές κατεπείγουσα έρευνα για τις απίστευτες και ανατρεπτικές ασχημίες που συνόδευσαν δύο φορές τις τελετές μνήμης της 28 Οχτώβρη στην Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και σε όποια άλλη πόλη.
«Απόπειρα εκτροπής» χαρακτήρισε τις ασχημίες της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Μια τέτοια δήλωση δεν μπορεί να μείνει έτσι, χωρίς συνέχεια...


Ορισμένα από τα επεισόδια ήταν δημόσια προμελετημένα και οργανώθηκαν (υπάρχουν τα κείμενα) από την ΟΛΜΕ και ίσως κάποιες ακραίες πολιτικές «μαθητικές οργανώσεις». Τα άλλα; ´Εχουμε «υπουργό προστασίας του Πολίτη» που τελικά δεν μπορεί να προστατεύσει μήτε καν τον Πρώτο Πολίτη αυτής της σε κρίση χώρας. Έχουμε ΕΥΠ που δεν πληροφορούν.

 Αυτό πρέπει να ερευνήσουν οι αρχές. Για να ακολουθήσουν γρήγορα, πολύ γρήγορα, κυρώσεις.  Η απόπειρα βαριάς συκοφαντικής εξύβρισης του Προέδρου της Δημοκρατίας («προδότη» τον έκραξαν αυτόν τον αγωνιστή από
τα δεκαπέντε του διάφορα εξ αντικειμένου φασιστόμουτρα) και όλα τα άλλα, μαζί και η στάση ορισμένων μαθητών που ίσως δασκάλεψαν οι καθηγητές τους) δεν μπορεί να περάσουν έτσι. Και δεν μπορεί να περάσει
έτσι το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη μονάδες των ενόπλων δυνάμεων συνέχισαν να παρελαύνουν μπροστά στον όχλο σαν να μην έγινε τίποτε με την αναγκαστική αποχώρηση του Κάρολου Παπούλια. Ποιός τις διέταξε;
 Αν δεν υπάρξουν κυρώσεις θα έχουμε χειρότερα. Η εξουσία έχει ως τώρα γονατίσει μπροστά σε κάθε προβοκάτορα. Δεν βλέπει την κλιμάκωση; Και δεν γνωρίζει από την ιστορία σε τι μπορεί να οδηγήσει;
 Το Σύνταγμα προστατεύει ευτυχώς το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κάθε γνώμης και κάθε συνάθροισης. Άλλο όμως διαδήλωση και άλλο θεσμική επετειακή παρέλαση · άλλο άποψη και άλλο ύβρις σε βάρος των θεσμών.
Πολλοί προφανώς το ξεχνούν. Οι δημοκρατικές αρχές πρέπει να τους το υπενθυμίσουν. Με όλη την αυστηρότητα των νόμων. Γρήγορα. Ο κίνδυνος είναι σαφής.-

somerit@otenet.gr"


Πριν διαφωνήσουμε θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ορισμένα όμως.
Υπάρχει οργή στον κόσμο. Φαντάζομαι ο κύριος Σωμερίτης δεν θα διαφωνούσε σε αυτό.
Ούτε φαντάζομαι θα διαφωνούσε πως υπάρχει πολλή οργή, συσσωρευμένη οργή, από πολλούς, πάρα πολλούς.
Ας ρίξει μια ματιά ο κύριος Σωμερίτης στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στα βίντεο ή τις φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος και πιστεύω θα συμφωνήσουμε.
Φαντάζομαι ο κύριος Σωμερίτης δεν θα αρνηθεί πως και σε άλλες περιπτώσεις διάφορες ομάδες που αντιδρούσαν για διάφορα θέματα προσπάθησαν να παρέμβουν στις παρελάσεις είτε της 28ης Οκτωβρίου είτε της 25ης Μαρτίου.
Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε και σε αυτό.
Επίσης ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί μια τέτοια ομάδα, μια τέτοια "φασίζουσα μειοψηφία" όπως είπε και ο κύριος Παπουτσής να καταφέρει να διακόψει την παρέλαση, ειδικά μια τόσο μεγάλη παρέλαση όπως της Θεσσαλονίκης.
Σωστά;
Δεν φαντάζομαι να διαφωνούμε σε κάτι μέχρι εδώ;
Επίσης νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε πως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει καμία ομάδα να συντονιστεί τόσο καλά ώστε να καταφέρει να ενοχλήσει έστω την πραγματοποίηση των παρελάσεων σε τόσες μεγάλες πόλεις. Μέχρι σήμερα το πολύ σε μια δύο πόλεις να είχαμε κάποια μικροεπεισόδια που πολύ γρήγορα έληγαν και η παρέλαση προχωρούσε κανονικά.
Σωστά;
Και τέλος θα συμφωνήσει φαντάζομαι και ο κύριος Σωμερίτης πως ποτέ δεν ένοιωσε την ανάγκη ο ίδιος να προειδοποιήσει για "εκτροπή" ή "κίνδυνο" και να ζητήσει την μέγιστη αυστηρότητα της αστυνομίας, ειδικά πάνω στο τριήμερο μιας 28ης Οκτωβρίου που οι Έλληνες (ειδικά τα καρντάσια της Θεσσαλονίκης με την αργία της 26ης) κάνουν τις εκδρομές τους.
Σωστά;

Θα συμφωνήσουμε επομένως πως έχουμε ένα καινούριο φαινόμενο, κάτι που δεν έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και ο κύριος Σωμερίτης το ξέρει πολύ καλά.
Ακόμα και αν δεχτώ τη συμβολή κάποιων πολιτικών δυνάμεων σε αυτό το φαινόμενο ας ρωτήσει λίγο τους γύρω του ο κύριος Σωμερίτης και θα συμφωνήσει πως δεν πρόκειται για μια μειοψηφία μπαχαλάκηδων αλλά για πολλές χιλιάδες κόσμου που εκφράζουν την γνήσια αγανάκτησή τους.
Μπορεί σε κάποια επεισόδια οι "πρωταγωνιστές" να ήταν σχετικά λίγοι, αλλά ο κόσμος που τους ακολούθησε ήταν τόσος που ούτε η αστυνομία ούτε κανένας άλλος δεν ήταν σε θέση να τους σταματήσει.
Αν δεν συμφωνεί σε αυτό ας ρίξει μια βόλτα στο διαδίκτυο, θα βρει αρκετά βίντεο που θα τον πείσουν.
Αυτοί στους οποίους αναφέρεται ο κύριος Σωμερίτης, αυτοί που ανέφερε και ο πρόεδρος της δημοκρατίας λέγοντας "άλλο ο λαός και άλλο αυτοί" θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε αν είναι πλειοψηφία ή μειοψηφία.
Ακόμα και αν είναι η μειοψηφία, το καλοκαίρι είδα μια δημοσκόπηση που έλεγε πως 28% του κόσμου έχει κατέβει σε πορείες. Ποσοστό πρωτοφανές, σύμφωνοι κύριε Σωμερίτη;
Στην πλατεία Συντάγματος έχουν κατά καιρούς μαζευτεί επίσης πρωτόγνωρος αριθμός οργισμένων πολιτών, σύμφωνοι κύριε Σωμερίτη;
Άρα, κύριε Σωμερίτη, ο κόσμος ο οποίος αντιδρά σε αυτή την πολιτική, σε αυτή την κυβέρνηση συνολικά μπορεί να είναι και μειοψηφία αλλά σε καμία περίπτωση μικρή και σε καμία περίπτωση αμελητέα.
Αυτή η "μειοψηφία" διαδηλώνει εδώ και πολύ καιρό και η οργή της αυξάνεται όσο η κυβέρνηση την αγνοεί.
Αυτή η "μειοψηφία" επιθυμεί εκλογές για να φανεί τελικά πόσο πραγματικά μειοψηφία είναι.
Όσο για το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, ναι, όσοι αντέχουν τα δακρυγόνα και τις ροπαλιές είναι όντως ελεύθεροι να διαδηλώσουν.
Εδώ ας τα χαλάσουμε, ας διαφωνήσουμε και κάπου δεν πειράζει αν ο κύριος Σωμερίτης θεωρεί πως η πλατεία συντάγματος τους τελευταίους μήνες ήταν χώρος ελεύθερης διαμαρτυρίας των πολιτών.
Αυτή η "μειοψηφία" λοιπόν ο κύριος Σωμερίτης αν κατάλαβα καλά ζητάει να παταχθεί.
Ζητάει ακόμα και την τιμωρία όσων δεν φρόντισαν την πάταξή της σήμερα.
Να συμφωνήσουμε όμως κύριε Σωμερίτη πως δεν υπάρχουν αρκετά κελιά σε φυλακές για αυτό;
Εδώ αποφυλακίζονται έμποροι ναρκωτικών, και απειλούνται μικροοφειλέτες με φυλάκιση, πόσα κελιά έχει αυτό το κράτος;
Να συμφωνήσουμε ότι δεν αρκούν τα ΜΑΤ για να φυλάξουν τους επισήμους σε κάθε πόλη;
Φάνηκε σήμερα και πολύ φοβάμαι θα ξαναφανεί πολύ σύντομα. Τους έχουν μαζέψει όλους στην Αθήνα, μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός "προστασίας" του πολίτη το παραδέχτηκε, δεν φτάνουν να κυνηγήσουν τους κοινούς εγκληματίες γιατί είναι απασχολημένοι στο σύνταγμα.
Να συμφωνήσουμε πως δεν είναι δυνατόν -ακόμα- να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να φυλακιστούν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτά τα "έκτροπα";
Εδώ ούτε τον δολοφόνο του Γρηγορόπουλου δεν μπορέσανε να δικάσουν στον χρόνο που έπρεπε με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί πριν τελειώσει η δίκη του.
Τι μένει λοιπόν;
Να τους τουφεκίσουμε;
Φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε κύριε Σωμερίτη πως δεν γίνεται -ακόμα- αυτό, αν και δελεαστικό για μερικούς υπάρχουν μερικά θέματα -ακόμα- ταμπού στην Ελλάδα.

Όσο για το timing της υπόθεσης που τόσο ενόχλησε τον κύριο Σωμερίτη αλλά και πολλούς άλλους να θυμίσω πως όντως το πράγμα κλιμακώνεται. Και σε αυτό θα συμφωνήσουμε κύριε Σωμερίτη.
Η οργή του κόσμου κλιμακώνεται, η αναλγησία της κυβέρνησης αυτής επίσης, όπως και η απόλυτη άρνησή της να δώσει την οποιαδήποτε λύση που θα εξομάλυνε την κατάσταση.
Ο κόσμος είναι ένα καζάνι που βράζει, και η κυβέρνηση τη στιγμή που δυναμώνει φωτιά κάθεται πάνω στο καπάκι και δοκιμάζει τις αντοχές του.
Εδώ και καιρό πολλοί φωνάζουμε πως κάποιος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να εκτονωθεί αυτή η εκρηκτική κατάσταση.
Είναι νομοτέλεια πως όταν καλλιεργείς την οργή κάποιοι θα χάσουν την ψυχραιμία τους και θα επιτεθούν και φραστικά και σε θεσμικούς άρχοντες και στα πάντα.
Και δεν θα έχουν το σωστό timing.

Όσες αστυνομικές δυνάμεις και αν στείλεις, όσο και αν χτυπήσεις το οργισμένο πλήθος το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γιγαντώσεις την οργή και τότε ο Δεκέμβρης του 2008 θα μοιάζει με πάρτι προσκόπων.
Αυτό ζητάτε κύριε Σωμερίτη ή μήπως διαφωνείτε πως μια έξαρση καταστολής μπορεί να φέρει και έξαρση της οργής και της αντίδρασης;

Και εδώ επειδή βαρέθηκα να συμφωνούμε να πω και μερικά με τα οποία είμαι σίγουρος πως θα διαφωνήσουμε.
Ο κίνδυνος δεν είναι ο δίκαια οργισμένος πολίτης που αψηφά την εξουσία, αυτός είναι η ελπίδα, αυτός είναι η εγγύηση της δημοκρατίας σύμφωνα ακόμα και με το σύνταγμα.
Ο κίνδυνος είναι κάτι φοβισμένα ανθρωπάκια σαν τον κάθε Σωμερίτη που με αφορμή τον κίνδυνο της εκτροπής φωνάζει για περισσότερη αστυνομία, περισσότερη καταστολή, περισσότερη βία.
Ο κίνδυνος είναι θεσμικοί κατώτεροι των περιστάσεων σαν τον σημερινό πρόεδρο της δημοκρατίας που τόσο καιρό σιωπά για όσα γίνονται αλλά υψώνει τον τόνο της φωνής του όταν βρίσκεται μπροστά στην οργή των πολιτών, την οποία όμως όφειλε να γνωρίζει εξ αρχής.
Χρειαζόταν άραγε ο πρόεδρος να το ακούσει με τα ίδια τα αυτιά του τι λέει ο κόσμος για αυτόν, για να εξοργιστεί; Τόσο προστατευμένο τον έχουν εκεί στο περιβάλλον του;
Κίνδυνος είναι ένας πρωθυπουργός που εντελώς ξεκομμένος από τον λαό που τον ψήφισε αρνείται να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση και καταφεύγει στην καταστολή και την συκοφάντηση των "αντικαθεστωτικών".
Η λέξη που εκστόμισε ο πρωθυπουργός σήμερα δείχνει και το βαθμό της ανευθυνότητας όχι των διαδηλωτών αλλά του ιδίου.
Οι διαδηλωτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ζητάνε εκτροπή αλλά ανατροπή.
Ανατροπή όχι της δημοκρατίας αλλά αυτής της κυβέρνησης και αυτού του σάπιου πολιτικού συστήματος.
Ο πρωθυπουργός αντ' αυτού καταφεύγει στο τελευταίο καταφύγιο των διεφθαρμένων πολιτικών και το πρώτο των δικτατόρων, την επίκληση του κινδύνου της εκτροπής!
Αποδεικνύει το πόσο επικίνδυνος είναι ο ίδιος αλλά και οι κάθε Σωμερίτες που αρπάζουν την ευκαιρία για να προχωρήσουν ένα βήμα πιο κάτω.
Η "θεωρητική" επίκληση του κινδύνου της εκτροπής του πρωθυπουργού γίνεται από τις πρόθυμες πένες απαίτηση για πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική της αστυνομίας, ακόμα και της ΕΥΠ!!!
Η αστυνομία δεν φτάνει να περιφρουρήσει όλες τις πλατείες της Ελλάδας, μήπως να βγουν και τα τανκς στους δρόμους κύριε Σωμερίτη;
Και μια και το θέμα που φαίνεται να σας ενόχλησε είναι το timing, μήπως μια άριστη αφορμή για αυτό θα είναι η 25η Μαρτίου;

Από τους αγανακτισμένους πολίτες δεν υπάρχει κίνδυνος εκτροπής, αλλά απαίτηση ανατροπής.
Κίνδυνος εκτροπής υπάρχει πράγματι, από μια κυβέρνηση που αρνείται στον λαό της το δικαίωμά του να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και ας ξέρει πως την έχει απορρίψει.
Και από τους πρόθυμους υποστηρικτές της που με το πρώτο υπονοούμενο του πρωθυπουργού σπεύδουν να υπερθεματίσουν...
Εκεί βρίσκεται "η απόπειρα εκτροπής"!


Υγ Μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλές φωνές που καλούσαν τον πρόεδρο της δημοκρατίας να κάνει κάτι, να πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Υπήρχαν ακόμα και φωνές που τον κατηγορούσαν για προδοτική στάση ή ανεπάρκεια με την ανοχή που δείχνει. Μετά το σημερινό επεισόδιο και ειδικά μετά την απάντησή του οι φωνές αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί και μερικές έχουν γίνει κραυγές. Έστω και τώρα ο πρόεδρος θα έπρεπε να προβληματιστεί. Με την τάση του τείνει να μετατρέψει την "μειοψηφία" αυτή σε οργισμένη πλειοψηφία. Ο θεσμός κινδυνεύει, από ποιόν όμως;


Διάβασε επίσης:
Δικά μου:
Η απόπειρα εκτροπής (το Αρθρο του Ρ Σωμερίτη στο Βήμα)
Ο Μ. Γλέζος για την 28η Οκτώβριου του 2011 στον ANT1
Χούντα 2.0 beta version
Τηρουμένων των αναλογιών
Αδιέξοδο
Νομοσχέδια
Η δύναμη της δημοκρατίας...
Αλλάζουμε;

Και άλλων:
Σταματήστε να βαυκαλίζεστε
Για όλα φταίει ο…Γκορμπατσόφ
Η "παραίτηση" του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο ευτελισμός της θεσμικής αξίας της γιορτής του ΟΧΙ
Γιατί κλαις, Πρόεδρε; της Νίνας Γεωργιάδου
Άσε μας ρε ΣΥΡΙΖΑ
Έτσι άνοιξαν διάπλατο το δρόμο στην εκτροπή…
Θεοδωράκης: "Ναι στο Όχι των γενναίων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου