Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ιδού η Ρόδος κύριε Μαυρωτά (updated)

«Ναι, νομίζω θα μπορούσε η σχολή Hill να ανοίξει και αυτή τις πόρτες της για προσφυγόπουλα για να δώσει το καλό παράδειγμα...»

Αυτό έγραψε ο βουλευτής του ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και πρόκειται για μία εξαιρετική ιδέα.

Δεν είναι νέο, συνεχώς αναφέρονται διάφοροι στην σχολή Χιλ, γιατί εκεί έχει πηγαίνει το παιδί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Δεν αναφέρονται βέβαια στο κολλέγιο Αθηνών όπου έχουν φοιτήσει παιδιά πολλών άλλων πολιτικών, μεταξύ αυτών και του πρώην πρόεδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του νυν προέδρου της ΝΔ και επίδοξου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
Μια και το αναφέρουν όμως τόσοι, μεταξύ αυτών και βουλευτές, γιατί να μην το κάνουν και πραγματικότητα;

Θα μπορούσαν λοιπόν όλοι αυτοί να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία ώστε να μπορεί ένα προσφυγόπουλο να φοιτήσει σε ιδιωτικό σχολείο στην Ελλάδα. Και προφανώς δεν μιλάμε για το παιδί εύπορου πρόσφυγα ή μετανάστη που μπορεί απλά να χτυπήσει την πόρτα του σχολείου και να γίνει δεκτό πληρώνοντας δίδακτρα αλλά για τα άλλα, την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών των οποίων οι γονείς δεν θα μπορούσαν ούτε να διανοηθούν να πληρώσουν δίδακτρα.

Προφανώς βέβαια δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να απευθύνεται μόνο στην σχολή Χιλ όπου πηγαίνει το παιδί του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τουλάχιστον. Και προφανώς θα πρέπει να είναι δωρεάν.

Πολλά από αυτά βέβαια έχουν προγράμματα υποτροφιών μέσω των οποίων δέχονται δωρεάν μαθητές αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Από όσο ξέρω τουλάχιστον, η σχολή Χιλ (ή/και άλλα ιδιωτικά σχολεία), δεν έχουν ούτε ένα παιδί πρόσφυγα ως μαθητή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υποτροφίες αυτές έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κυρίως ότι αφορούν όσους αλλά και όποιους θέλουν τα σχολεία αυτά. Και σπάνια οι υποτροφίες αυτές αφορούν προσφυγόπουλα.

Όμως τον κύριο Μαυρωτά, αλλά και άλλους πολιτικούς τους καίει να δεχτεί η σχολή Χιλ και παιδιά προσφύγων.

Δεν θέλω να δεχτώ ότι ο κύριος Μαυρωτάς και άλλοι χρησιμοποιούν τα παιδιά, είτε πολιτικών τους αντιπάλων, είτε, ακόμα χειρότερα, προσφύγων ως πολιτικό επιχείρημα ενώ στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για την τύχη τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν αθλιότητα.

Επομένως μπορούν και θα πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο ώστε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους, η σχολή Χιλ να δεχτεί και παιδιά προσφύγων. Στο κάτω κάτω της γραφής, αν δεν μπορούν οι πολιτικοί να λύσουν τέτοια θεμελιώδη προβλήματα ποιος μπορεί; Και τι ρόλο παίζουν; Μόνο να πετάνε κούφια μικροπολιτικά επιχειρήματα στο βάρος παιδιών και στο όνομα μικροπολιτικής;

Και προφανώς κάποια τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να αφορά ένα ιδιωτικό σχολείο μόνο, αλλά το σύνολο των ιδιωτικών σχολείων σε όλη την χώρα.

Περιμένω λοιπόν από τον κύριο Μαυρωτά να μετατρέψει την δηλωμένη ευαισθησία του απέναντι στα παιδιά των προσφύγων σε πράξεις. Να συνασπιστεί με άλλους πολιτικούς που έχουν κατά καιρούς εκφράσει την ίδια ευαισθησία και να φέρουν στην βουλή κάποια νομοθετική ρύθμιση που να καθορίζει πόσα παιδιά προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει (υποχρεωτικά προφανώς) να δέχονται τα ιδιωτικά σχολεία.

Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η αντίδραση των συναδέλφων τους στα κόμματά τους, αλλά ιδιαίτερα η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη σε μία τέτοια πρωτοβουλία του κύριου Μαυρωτά.

Αλλά ασχέτως αντίδρασης είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει.

Στο κάτω κάτω ο κύριος Μαυρωτάς δεν είναι κανένας πολιτικάντης χρησιμοποιεί παιδιά ως πολιτικό επιχείρημα, κάτι τέτοιο, όπως είπα, θα ήταν αθλιότητα.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν κύριε Μαυρωτά.

Update: Αν και αρχικά ο κύριος Μαυρωτάς προσπάθησε να το αποφύγει, τελικά δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στον Σταύρο Θεοδωράκη και ότι ενδέχεται να το φέρουν και στην βουλή. Προσωπικά αμφιβάλλω για το αν θα έχει οποιαδήποτε άλλη τύχη μία τέτοια πρόταση πέρα από το να ξεσπάσει σε τρανταχτά γέλια ο Θεοδωράκης αλλά θα περιμένω να δω. Θα έχει, αν μη τι άλλο ενδιαφέρον η πρόταση όλων, ευαίσθητων και μη.

Update (ξανά). Σύμφωνα με τον κύριο Μαυρωτά ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφωνεί και θα το θέσει "στο πλαίσιο προτάσεων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων".

Επειδή ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες θα περιμένω να δω τις προτάσεις αυτές. Θα με εντυπωσιάσει πράγματι (θετικά) αν το ποτάμι πάρει θέση υπέρ της φοίτησης προσφυγόπουλων σε ιδιωτικά σχολεία. Προφανώς αυτό θα πρέπει να είναι δωρεάν, να αφορά όλα τα σχολεία, τα οποία θα πρέπει να δεσμεύονται με κάποιον τρόπο ότι θα δεχτούν έναν αριθμό προσφυγόπουλων. Σε τέτοια περίπτωση θα ήθελα να δω πραγματικά την στάση και των άλλων, όλων των κομμάτων.
Μακάρι.

6 σχόλια:

 1. Ακριβώς έτσι, μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λάθος κάνεις...οι πολιτικοί ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιούν τα παιδιά...ως εργαλεία επικοινωνιακά! θυμίσου το σάλο με το νεκρό μωρό πριν από ένα χρόνο...στην Τουρκία...τι έγινε? τίποτα!
  Μια τρύπα στο νερό είναι αυτοί οι πολιτικοί και οι πολιτικές που εφαρμόζουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γενικώς ναι, οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τα παιδιά (και οτιδήποτε άλλο τους φανεί πρόσφορο χωρίς καμία εξαίρεση) ως επικοινωνιακά εργαλεία.
   Ειδικά το νεκρό μωρό στην Τουρκία δεν ξεκίνησε και δεν έγινε θέμα από πολιτικούς αλλά από δημοσιογράφους, μμε και κοινό των social media.

   Όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα, φαντάζομαι ο Μαυρωτάς δεν θέλει να επιβεβαιώσει τον κανόνα ότι όλα λέγονται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, πόσο μάλλον όταν αφορά παιδιά, και μάλιστα ευάλωτα παιδιά όπως τα προσφυγόπουλα.

   Ας το αποδείξει.

   Διαγραφή