Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ένοχοι!

Ένας οικονομικός εισαγγελέας, μετά από επώνυμες καταγγελίες μελών της ΕΛΣΤΑΤ πως μετά από παρεμβάσεις του τότε υπουργού οικονομικών το δημόσιο έλλειμμα εμφανίστηκε μεγαλύτερο από το πραγματικό αποφάσισε να διαβιβάσει την δικογραφία για το θέμα στη βουλή ώστε εκείνη ως αρμόδια να διερευνήσει τυχόν ευθύνες υπουργών (και προφανώς και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού).
Το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Μπεγλίτης έσπευσε άμεσα να τον κατηγορήσει πως παίζει "με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος"!
Λίγο αργότερα άλλος υπουργός, μάλιστα και δικηγόρος αλλά και καθηγητής συνταγματολόγος είπε "θα γίνει μακελειό" αν τολμήσει κανένας να πειράξει τον Παπανδρέου, και άλλη υπουργός, η Α Διαμαντοπούλου είπε "αυτά που γίνονται και με τον τρόπο που γίνονται από τους συγκεκριμένους εισαγγελείς κρύβουν από νομική ιδεοληψία έως πολιτικό παιχνίδι, θεωρώ ότι το πρόβλημα και οι πρωταγωνιστές αυτή τη στιγμή είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι εισαγγελείς".
Αμέσως μετά "διέρρευσε" πως ο προϊστάμενος του συγκεκριμένου εισαγγελέα θα του επιστρέψει τον φάκελο γιατί "χρειάζονται περισσότερα στοιχεία".

Βέβαια ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου κος Λοβέρδος είχε προλάβει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (τον προϊστάμενο του Πεπονή) λέγοντας "Όφειλε ο εισαγγελικός λειτουργός όταν υπάρχει μία καταγγελία ενός πολίτη και ακούγεται το όνομα κάποιου που είναι υπουργός να σταματά επιτόπου, γιατί απαγορεύεται να κάνει αξιολόγηση, γιατί αλλιώς παραβιάζει το Σύνταγμα και τις κείμενες νομοθεσίες, και να αποστείλει τον φάκελο στη Βουλή η οποία και θα κρίνει".
Δηλαδή, και για μία μόνο καταγγελία όφειλε χωρίς να την ελέγξει να στείλει τη δικογραφία στη βουλή. Αντίθετα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λέει πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Μην ξεχνάμε πως ο Πεπονής είναι εκ των εισαγγελέων που ζήτησαν να παραιτηθούν λόγω "πολιτικών παρεμβάσεων" καθώς κάποιοι φαίνεται πως είχαν αντιληφθεί πως αυτή η υπόθεση δεν μπορεί εύκολα να θαφτεί όπως άλλες.
Ταυτόχρονα ο υπουργός της "ανεξάρτητης δικαιοσύνης" έχει ουσιαστικά προαναγγείλλει τον διωγμό των οικονομικών εισαγγελέων γιατί λέει με τις καταγγελίες τους για παρεμβάσεις "έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους"!
Επιπλέον ο Μ Παπαϊωάννου θέτει θέμα απομάκρυνσης των δύο οικονομικών εισαγγελέων από τις θέσεις τους.(Ενημέρωση 27/1: Ο Μ Παπαϊωάννου ζήτησε να συγκληθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και να κρίνει αν θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους οι δύο εισαγγελείς (ουσιαστικά ζητάει την αποπομπή τους)
Να θυμίσουμε επίσης πως ακόμα και πριν την διαβίβαση του φακέλου της ΕΛΣΤΑΤ στη βουλή, ο υπουργός οικονομικών ετοίμαζε την αντικατάσταση των εισαγγελέων αυτών με νομοθετική ρύθμιση που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα.
Περιληπτικά με άλλα λόγια έχουμε δύο οικονομικούς εισαγγελείς, τους κυρίους Πεπονή και Μουζακίτη που από όταν άρχισαν ως όφειλαν να ασχολούνται με θέματα που "άγγιζαν" τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και μέλη της κυβέρνησής του έχουν δεχτεί διάφορες παρεμβάσεις.
Όταν οι παρεμβάσεις αυτές συμπληρώθηκαν από την σαφέστατη πρόθεση της κυβέρνησης να τους αντικαταστήσει αυτοί τις κατήγγειλαν υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους.
Η κυβέρνηση απάντησε πως δήθεν δεν παρεμβαίνει στην λειτουργία της δικαιοσύνης αλλά ταυτόχρονα δια του υπουργού δικαιοσύνης ουσιαστικά προανήγγειλε την πειθαρχική τους δίωξη.
Φαίνεται όμως πως τουλάχιστον ο ένας εξ αυτών, ο κύριος Πεπονής αφού δέχτηκε τουλάχιστον 17 καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ώστε το έλλειμμα να φανεί μεγαλύτερο απ' ότι ήταν αποφάσισε να στείλει την δικογραφία στη βουλή για περαιτέρω διερεύνηση σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης (ανευθυνότητας έπρεπε να λέγεται) υπουργών, ως όφειλε (και όπως άλλωστε και ο κύριος Λοβέρδος, υπουργός της κυβέρνησης και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πίστευε πως έπρεπε να γίνει εξ αρχής).
Εκεί πια τελείωσε και η μάχη του παρασκηνίου και τα μαχαίρια βγήκαν ανοικτά.
Ο άτυπος εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κος Μπεγλίτης ξεκίνησε τον χορό με βαρύτατες κατηγορίες κατά του οικονομικού εισαγγελέα, για να ακολουθήσουν Λοβέρδος και Διαμαντοπούλου (και πιθανότατα και πολλοί άλλοι που δεν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας) με παρόμοιες δηλώσεις.
Την σκυτάλη πολύ γρήγορα πήρε ο "αρμόδιος" υπουργός δικαιοσύνης ουσιαστικά προαναγγέλλοντας την απομάκρυνση των δύο εισαγγελέων (προφανώς για πιο "ανώδυνη" θέση) και ταυτόχρονα ο προϊστάμενός τους, ο εισαγγελέας του Αρείου πάγου Ι Τέντες διέκοψε την διαδικασία επιστρέφοντας την δικογραφία στον κο Πεπονή ισχυριζόμενος πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία (το τελευταίο αποτελεί δημοσιογραφική πληροφορία της κα Ι Μάνδρου στον ΣΚΑΙ).
Όλα αυτά φυσικά η επίσημη Νέα Δημοκρατία τα παρακολουθεί σχεδόν ατάραχη, με κάποιες μόνο ήπιες δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου, και όποιος έχει δύο γραμμάρια εγκέφαλο ξέρει πως εννοούν οι πολιτικοί αυτής της χώρας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης/
Είχα γράψει και νωρίτερα πως ακόμα και αν φτάσει κάποτε η δικογραφία στη βουλή δεν περιμένω να καταλήξει κάπου.
Θα ήταν πολύ να περιμένει κανείς πως το ΠΑΣΟΚ που έχει την πλειοψηφία στη βουλή θα άφηνε ποτέ να γίνει ειδικό δικαστήριο για τον αρχηγό του.
Αλλά ούτε και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ενθουσιάζονταν για κάτι τέτοιο καθώς θα αποτελούσε πολύ κακό προηγούμενο για τους ίδιους που έχουν εξ ίσου λερωμένη την φωλιά τους.
Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός που ένας από τους πρώτους που δήλωσαν "κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής" είναι ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, αυτός δηλαδή που ήταν υπεύθυνος για το έλλειμμα πριν τον Παπακωνσταντίνου.
Η λογική λέει πως όταν δύο διαφορετικές πηγές δίνουν διαφορετικά στοιχεία για το ίδιο θέμα (έλλειμμα) ένας από τους δύο λέει ψέματα και θα πρέπει για ένα τόσο σημαντικό θέμα να απολογηθεί.
Στην Ελληνική πολιτική πραγματικότητα όμως η λογική πάει περίπατο καθώς είναι προφανές πια πως και οι δύο λέγανε ψέματα, και κανένας φυσικά δεν θα χρειαστεί να απολογηθεί για αυτά!
Όμως τελικά το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις ευθύνες κάποιων πρωθυπουργών και κάποιων υπουργών τους.
Τολμώ να πω πως είναι ακόμα μεγαλύτερο από την οικονομική κατάντια στην οποία αυτοί μας οδήγησαν.
Το θέμα είναι η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ώστε να μπορεί κάποιος να ελέγχει την νομοθετική εξουσία (βουλευτές) και την εκτελεστική (υπουργοί).
Χωρίς σαφή και απόλυτη διάκριση εξουσιών δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά δεσποτισμός.
Χωρίς τον καταμερισμό ευθυνών και την τιμωρία των ενόχων είναι σίγουρο πως το έγκλημα θα επαναληφτεί, ειδικά όταν μιλάμε για ένα έγκλημα τόσο ελκυστικό.
Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού έφτασαν εγκληματώντας σε πρωθυπουργικούς και υπουργικούς θώκους, εξασφαλίσανε παχυλούς μισθούς και πιθανότατα είχαν και πολλά άλλα κρυφά ή φανερά κέρδη.
Ποιός θα εμποδίσει τους επόμενους να κάνουν τα ίδια αν όχι χειρότερα όσο αυτοί παραμένουν ατιμώρητοι;
Το μόνο που μένει πια είναι η ανεξαρτησία του πολίτη, του καθενός από εμάς που θα πρέπει πια να σταματήσουμε να τρώμε το κουτόχορτο που μας σερβίρουν και να ξυπνήσουμε.
Τα δικαστήρια δεν είναι μόνο για να καταδικάζουν αλλά και για να αθωώνουν.
Εφόσον οι πολιτικοί αυτής της χώρας έχουν φροντίσει να μην φτάσουν τα εγκλήματά τους ποτέ στο δικαστήριο για εμένα είναι όλοι ένοχοι!
Ένοχοι για τα χειρότερα εγκλήματα χωρίς ίχνος ελαφρυντικού.
Ένοχοι όλοι όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι-τριάντα χρόνια για όσα τους προσάπτει και ο τελευταίος πολίτης!
Ένοχοι για τα ομόλογα, για το χρηματιστήριο, για το βατοπέδι, για τη SIEMENS, για τα υποβρύχια, για το ΔΝΤ, για το έλλειμμα, για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά!
Και το σημαντικότερο, ένοχοι γιατί μετέτρεψαν έναν περήφανο λαό σε επαίτη!
Ακόμα και ο τελευταίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (τουλάχιστον) που στηρίζει όχι μόνο τις επιλογές της ηγεσίας του αλλά κυρίως που ενεργά τόσα χρόνια συνέβαλλε στην ατιμωρησία τους και συμβάλλει ακόμα και σήμερα σε αυτή, ένοχος για συνέργεια σε όλα αυτά!
Και ο μόνος δικαστής, εισαγγελέας και εκτελεστής της όποιας ποινής που μπορεί να υπάρξει είμαστε εμείς.
Εσύ και εγώ, με την στάση μας και με τις ενέργειές μας οφείλουμε να φροντίσουμε όλοι αυτοί να πληρώσουν το τίμημα που τους πρέπει.
Ίσως κάποτε να γίνουμε μια ευνομούμενη χώρα, μέχρι τότε η ευθύνη είναι δική μας!

Ενημέρωση 2/2/2012: "Αξιόποινες πράξεις μελών της προηγούμενης κυβέρνησης" είδε ο Πεπόνης στην ΕΛΣΤΑΤ


Διάβασε επίσης:
Δικά μου:
Νομοσχέδια
Ας μάθουμε από τα σφάλματά μας
Μπροστά στην κρεμάλα η φυλακή είναι ευλογία
Γιαούρτια Vs επιχειρήματα
Ασέβεια
Το πόρισμα...
Δημοκρατία στο περίπου... 
Γιαλαντζή δικαστήριο...
Οι αδιάφθοροι...
Κάθαρση...

Άλλων:
Επιστολή-μανιφέστο, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου - Σκληρή αναφορά σε Λοβέρδο

3 σχόλια: