Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Καταδίκασε ρε!

Εδώ και αρκετό καιρό, το μόρφωμα ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, του Μουρούτη, του Άδωνι και άλλων σοβαρών δημοκρατών έχει κάνει το "καταδίκασε ρε" κεντρική επικοινωνιακή πολιτική.
Με το που θα ειπωθεί κάτι παρεξηγήσιμο (αν έχει ειπωθεί και δεν είναι προϊόν μοντάζ ή "ερμηνείας" της μονταζιέρας), η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ θα αρχίσει να σκούζει "ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταδικάσει τις δηλώσεις του Χ στελέχους του;" και "αν δεν καταδικάσει σημαίνει πως υιοθετεί".
Δεν χρειάζεται καν να έχει ειπωθεί κάτι καταδικαστέο, όπως είδαμε ξεκάθαρα με το μοντάζ των δηλώσεων του Διαμαντόπουλου.
Σημασία έχει η ΝΔ να σκούζει "καταδίκασε ρε", αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζει και άρα υποθάλπει.
Αυτή η γελοία επικοινωνιακή τακτική θα προκαλούσε μόνο γέλιο αν δεν υπήρχαν τα πάμπολλα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που επαναλαμβάνουν μονότονα το ερώτημα "γιατί δεν καταδικάζετε" με την κάθε ευκαιρία ώστε να το εμπεδώσει ο "νοικοκυραίος".
Και ο ΣΥΡΙΖΑ μονίμως βγαίνει αμυνόμενος και σέρνεται σε μισοαπαντήσεις, ημικαταδίκες και δικαιολογούμενος.
Αναρωτιόμουν τι θα συνέβαινε αν το ερώτημα αντιστρέφονταν.
Καταδικάζει άραγε η ΝΔ την ανομία;
Καταδικάζει γκεμπελίστικες πρακτικές όπως τα μοντάζ και την παραποίηση δηλώσεων πολιτικών αντιπάλων;

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος μου έδωσε την ευκαιρία να δω τι θα γινόταν σε μία τέτοια περίπτωση.
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι πρώην (;) στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, προφανώς ακόμα ένθερμος ΟΝΝΕΔίτης, σύμβουλος επικοινωνίας, από τους ενεργούς στο twitter και από τους λίγους που δεν με έχουν μπλοκάρει, ιδανικός για να απαντήσει.

Η αφορμή ήταν η παραποιημένη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media και που υποτίθεται πως απεικονίζει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Πάολα.
Ήταν οι ημέρες που ο Μίλτος δέχονταν "φίλια πυρά" από antinews και parapolitika πως είχε ξοδέψει ένα εξωφρενικό ποσό σε λουλούδια στα μπουζούκια όπου τραγουδούσε η Πάολα την στιγμή που ο λαός πεινάει.
Η μονταρισμένη φωτογραφία που κυκλοφόρησε εκτός από απαράδεκτη ηθικά σαν τακτική είχε και ως αποτέλεσμα ο Μίλτος να βγει ως θύμα και οι μονταζιέρες της Συγγρού να δείξουν το απύθμενο θράσος τους κατηγορώντας τον Σύριζα για ανήθικες πρακτικές.
Ασχέτως αν επισήμως τουλάχιστον ο Σύριζα δεν είχε καμία σχέση με το μοντάζ το οποίο όπως έδειξε ο @simonknowz έγινε πιθανότατα από κάποια οπαδό μεν του Σύριζα που όμως δεν φαίνεται να έχει καμία επίσημη σχέση με το κόμμα.
Ο πρώτος που όχι απλά επισήμανε το μοντάζ αλλά έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία από που ξεκίνησε ήταν ο Simon Davis, @simoknowz στο twitter, που συχνά κάνει τέτοια εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ.
Όπως πολλοί άλλοι βέβαια, έτσι και ο Simon, έχει χαρακτηριστεί από τον Γιώργο Μουρούτη κουκουλοφόρος και έχει απειληθεί με μηνύσεις αλλά αυτό είναι μια άλλη, μονότονη, ιστορία.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χρησιμοποίησε μία εικόνα από το ρεπορτάζ του Simon που αποδείκνυε το μοντάζ, και η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ όπως συνηθίζει βγήκε στην αντεπίθεση κατηγορώντας συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό.

Έχω αλλεργία σε τέτοιες μεθόδους και ήμουν από αυτούς που αναμετέδωσαν το ρεπορτάζ του Simon.
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία και έκανε RT τα σχετικά tweet του Simon και το δικό μου.
*Τα RT ήταν απλά η αφορμή, ήταν προφανές πως εκείνη την ημέρα ο Δ. Παπαγγελόπουλος ήταν από εκείνους που (δικαίως) καταδίκαζαν την συγκεκριμένη πρακτική.

Η συνέχεια είχε ενδιαφέρον.
Όπως είπα πιο πάνω αναρωτιόμουν πως θα αντιδρούσε κάποιος νεοδημοκράτης αν αντιστρέφονταν το "καταδίκασε ρε" και θεώρησα ιδανική την ευκαιρία να δοκιμάσω:


Το λινκ αφορούσε tweet που είχα γράψει νωρίτερα για το μοντάζ των δηλώσεων του Διαμαντόπουλου.

Εδώ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση.
Η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το μοντάζ μιας εικόνας που προήλθε από μία οπαδό του χωρίς όμως να έχει φανεί κάποια πιο επίσημη σχέση της οπαδού αυτής με το κόμμα.
Από την άλλη το βίντεο του Διαμαντόπουλου δημιουργήθηκε από την "ομάδα αλήθειας", μία ομάδα που ανήκει στον επίσημο κομματικό μηχανισμό της ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ, διακινήθηκε από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ, κι έφτασε να γίνει ανακοίνωση που είναι ακόμα αναρτημένη στο επίσημο θεσμικό site του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Αν το μοντάζ μίας εικόνας από έναν οπαδό κόμματος είναι μία φορά θέμα (και είναι αλλά αφορά αποκλειστικά τον οπαδό), τότε το μοντάζ ενός βίντεο από κομματικό μηχανισμό που φτάνει να γίνει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τι είναι;
Η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ όμως για άλλη μία φορά αποδεικνύει το θράσος της σκούζοντας για το "μοντάζ" και ο ΣΥΡΙΖΑ την ανικανότητά του να εκμεταλλευτεί τέτοιες ευκαιρίες να αναδείξει το πολύ σοβαρότερο θέμα των "θεσμικών" μοντάζ και της επίσημης μονταζιέρας της Συγγρού.

Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε με την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχα με τον @dpapangel.





*Κλασική τακτική, πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, προσπαθώντας να αλλάξουμε θέμα.
Από το μοντάζ στην "παράβαση των νόμων", μόνο που και γι αυτό υπήρχε έτοιμη απάντηση:

Βλέπεις μπορεί η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ να σκούζει στον Σύριζα (και οποιονδήποτε μπορεί να θεωρηθεί συριζαίος) για την καταδίκη της ανομίας, όμως ο σημερινός της κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μάκης Βορίδης τον Απρίλιο του 2010 έλεγε κατά λέξη "Να το πω πολύ απλά: εάν η αντίσταση εξυπηρετεί ένα ηθικό αίτημα, δεν μπορεί να καμφθεί αυτό το ηθικό αίτημα από την επίκληση της νομιμότητας".
Όχι μόνο ο εκλεκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σαμαρά δεν καταδίκαζε τότε την ανομία αλλά μαζί με τον κολλητό του και στέλεχος επίσης της ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ σήμερα Θάνο Πλεύρη την δικαιολογούσαν πλήρως, για να μην πω την προέτρεπαν.
Επειδή αργούσε λίγο να απαντήσει επανέλαβα την ερώτηση:





*Αυτό δεν το κατάλαβα.
Τα γαλάζια παιδιά, όταν ζορίζονται πετάνε κάτι για ΕΣΣΔ και ας μην βγάζει κανένα νόημα.

Παραλείπω μερικά tweets που δεν προσφέρουν κάτι (για να μην μιλάνε οι μοντέρ για μοντάζ ολόκληρη την συζήτηση μπορείς να την δεις εδώ) και πάμε παρακάτω:


Το "το τι καταδικάζω και πότε το καταδικάζω το αποφασίζω εγώ" και η σύγκριση της πίεσης που του άσκησα με "καρικατούρα ολοκληρωτικού καθεστώτος" θα αρκούσε αλλά είπα να τον ζορίσω λίγο περισσότερο.









Κάπου εδώ τελείωσε η "κουβέντα" μου με ένα από τα πιο γαλάζια παιδιά του twitter.
Τα συμπεράσματα να βγαίνουν αβίαστα.
Όχι όμως για ένα γαλάζιο παιδί.
Τα γαλάζια παιδιά δεν υποχωρούν, δεν αφήνουν τίποτα να πέσει, επιμένουν.
Ακόμα και όταν είναι προφανές πως το θέμα της συζήτησης στην οποία μπήκαν δεν προσφέρεται για οπαδούς της μονταζιέρας και του "καταδίκασε ρε"
Και όπως είναι αναμενόμενο τα κάνουν ακόμα χειρότερα.
Έτσι ο @dpapangel αποφάσισε να επανέλθει την επόμενη.
Εντάξει, τον τσίγκλησα κι εγώ:


Ναι, εκτός από το "ΕΣΣΔ" ένα από τα επιχειρήματα των γαλάζιων παιδιών είναι και το "αντιμνημονιακός".
Μόνο που:

Μετά ήρθε και ο Παναγούλης με το "λυντσάρισμα":

Μη σου τα πολυλογώ, όλη η "κουβέντα" είναι εδώ.
Η ουσία όμως ξεκινάει κάπου εδώ:




Αλλά κυρίως εδώ:

Το ότι δεν αρέσει στα γαλάζια παιδιά η αντιστροφή του (δικού τους) "καταδίκασε ρε", το είχαμε καταλάβει από την "συζήτηση" της προηγούμενης ημέρας.
Τόσο σαφή δήλωση όμως "Αντιδημοκρατικό &βίαιο είναι το καταδίκασε το τάδε!" δεν περίμενα.



Κάπου εδώ μάλλον κατάλαβε πως αν και το συμπέρασμά του ("Αντιδημοκρατικό &βίαιο είναι το καταδίκασε το τάδε!") είναι ορθό αυτό στην ουσία στρέφεται κατά της ΝΔ και άρχισαν οι δικαιολογίες.




Συμπέρασμα;

Κρατώ κυρίως το "Αντιδημοκρατικό &βίαιο είναι το καταδίκασε το τάδε!" με το οποίο συμφωνώ.
Φυσικά καταδικάζω αυτόν που βάζει φωτιά σε μία τράπεζα με ανθρώπους μέσα (και περιμένω τον Σίμο Κεδίκογλου που είπε πως τον ξέρει να μας πει κι εμάς ποιός είναι), δεν μπορώ όμως να τον βάλω στην ίδια μοίρα με ανθρώπους που παρανόμως βεβαίως κλείνουν κάποιον δρόμο ή προβαίνουν σε κάποια ειρηνική κατάληψη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για παράνομες και αυθαίρετες αποφάσεις ενός κράτους που λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας για να δώσω ένα παράδειγμα.
Ακόμα πιο έντονα όμως καταδικάζω εκείνους που όσο δεν είχαν την εξουσία στα χέρια τους δικαιολογούσαν την ανομία ως "αντίσταση" και όταν απέκτησαν τον έλεγχο των κρατικών μηχανισμών, αποφάσισαν ξαφνικά πως η ανομία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κοινωνίας που θα πρέπει να καταδικάζουμε όλοι απολύτως και καθολικά χωρίς κανέναν "αστερίσκο".

Κρατώ επίσης την υποκριτική εκτός από "αντιδημοκρατική και βίαιη" στάση της ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ στο θέμα αυτό.
Βλέπεις ακόμα και ένα έμπειρο στέλεχος της ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ, σύμβουλος επικοινωνίας, όχι μόνο δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή την στάση αλλά αν πιεστεί καταλήγει να την χαρακτηρίσει "αντιδημοκρατική και βίαιη".

Κρατώ και άλλη μία, την μεγαλύτερη υποκρισία.
Η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ και όλα τα στελέχη της "έφριξαν" με το άθλιο μοντάζ της φωτογραφίας του Βαρβιτσιώτη από μία φίλη (ούτε καν μέλος δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι) του Σύριζα και άρχισαν να σκούζουν κατά του Σύριζα.
Οι ίδιοι είναι άμεσα υπεύθυνοι για μοντάζ βίντεο από τον κομματικό μηχανισμό το οποίο όλα δείχνουν πως έγινε στην Συγγρού και κατέληξε να γίνει ανακοίνωση με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλούσε να συλληφθεί βουλευτής της αντιπολίτευσης.
Κατηγορούσαν συλλήβδην τον Σύριζα για ένα μοντάζ που δεν θα μπορούσε να έχει πιο "ανεπίσημη" προέλευση την στιγμή που έχουν οι ίδιοι ένα μοντάζ που δεν θα μπορούσε να έχει αποδειχτεί πιο "επίσημο".
Το θράσος περισσεύει.

Διάβασε επίσης:
Τελικά δεν καταδικάζουμε από όπου και αν;
Τελικά καταδικάζει... την ΝΔ!
Μεγάλα ψέματα, ψέματα, ψεματάκια, ανακρίβειες και ανακολουθίες
«Ομάδα Αλήθειας» Νέας Δημοκρατίας, Χαλκείο με Πρωθυπουργική Σφραγίδα
Δυο βίντεο κι ένας Σίμος

2 σχόλια: