Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Payroll

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο λυσάνε οι υποστηρικτές ορισμένων πολιτικών ή κομμάτων, πράγμα θεμιτό κατ αρχήν.
Ο κάθε πολιτικός έχει τους υποστηρικτές του και είναι λογικό να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να λεν ελεύθερα την άποψή τους, είτε αυτή μας αρέσει, είτε όχι.
Όταν όμως κάποιος έχει συνδέσει άμεσα την επαγγελματική του καριέρα με εκείνη ενός πολιτικού θα έπρεπε τουλάχιστον να κρατάει μια διακριτική στάση και να προσέχει λίγο τα σχόλιά του.

Όπως η Μόνα Παπαδάκου ας πούμε που είναι σύμβουλος του Παπακωνσταντίνου από την εποχή που εκείνος ήταν ευρωβουλευτής και που τον έχει ακολουθήσει στις μετακινήσεις του στο υπουργείο οικονομικών και μετά στο ΥΠΕΚΑ.
Το να γράφουν αυτοί οι άνθρωποι για payroll όπως και να το δεις είναι προκλητικό.

Υπάρχουν και άλλοι φυσικά, που με μια πρώτη ματιά υποστηρίζουν τον Α ή τον Β πολιτικό όπως ο κάθε πολίτης δικαιούται.

Όταν όμως το ψάξεις λίγο παραπάνω διαπιστώνεις πως πρόκειται για δημοσιογράφους που φαίνεται να έχουν τεθεί στην υπηρεσία αυτού του πολιτικού τον οποίο φανερά υποστηρίζουν δημοσίως, τότε όπως και να το δεις υπάρχει ένα θεματάκι δεοντολογίας.

Όταν ένας "δημοσιογράφος / πολιτικός επιστήμονας" σαν τον Μακάριο Λαζαρίδη ας πούμε απαντάει σε καυστικό σχόλιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί κανείς να υποθέσει πως το κάνει απλά γιατί διαφωνεί με το σχόλιο.

Αν το ψάξεις όμως λίγο παραπάνω διαπιστώνεις πως αρκετά συχνά τα άρθρα και τα σχόλια του συγκεκριμένου δημοσιογράφου μοιάζουν με αγιογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν ξέρω αν ο Κ Μητσοτάκης έχει κάποιον έμμισθο υπεύθυνο τύπου στο γραφείο του αλλά δύσκολα θα έκανε καλύτερη δουλειά.


Μερικά παραδείγματα: Ο "Κυριάκος" θέλει να μας γλυτώσει 26 μύρια τον χρόνο, παίζει μπασκετάκι και πινγκ πονγκ, τα λέει έξω από τα δόντια, καταγγέλλει, είναι πρωτοπόρος, καταπληκτικός, βγάζει φωτογραφίες μέσα στην βουλή και φυσικά υπάρχουν και άλλα.


Ο Μ Λαζαρίδης, φαίνεται να συμπαθεί ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο πολιτικό.
Μην πεις κακιά κουβέντα για το Μητσοτακέικο, ειδικά για τον Κυριάκο, τα παίρνει κρανίο.
Ακόμα και επισκέψεις στο γραφείο του κάνει που και που.

Και φυσικά, όπως ο κάθε νεοφιλελεύθερος οφείλει, κατακεραυνώνει διάφορους "κρατικοδίαιτους".

Πρέπει να αποτελεί σύμπτωση φυσικά το ότι υπάρχει Μακάριος Λαζαρίδης, αρχισυντάκτης της εκπομπής "με αρετή και τόλμη" της κρατικής ΝΕΤ.
Συνωνυμία υποθέτω.
Όπως φαντάζομαι συμπτωματικά κάνει RT τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Ακόμα και αν είναι ο ίδιος σίγουρα θα το κάνει αφιλοκερδώς καθώς δεν θα έπεφτε τόσο χαμηλά ώστε να είναι ο ίδιος "κρατικοδίαιτος" όταν κατηγορεί άλλους για τέτοιο πράγμα, σωστά;

Νομίζω καλύτερα τα λένε οι ίδιοι τελικά, τι να προσθέσει κανείς στα λόγια τους;


Όμως το θέμα του Μ Λαζαρίδη είναι αρκετά σοβαρό και θα έπρεπε πιστεύω να έχει ήδη απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ο ίδιος ο Λαζαρίδης δεν δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου στο twitter.
Τουλάχιστον η Μόνα Παπαδάκου δεν έχει αρνηθεί ποτέ την σχέση της με τον Παπακωνσταντίνου (αν και εδώ που τα λέμε δεν την διαφημίζει κιόλας).

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση υποστηρικτή έστω από συμφέρον, ούτε με έναν ανώνυμο κλακαδόρο, αλλά με έναν δημοσιογράφο που αν αποδειχτεί πως αυτά που γράφει επηρεάζονται από την σχέση του με έναν πολιτικό το θέμα μπορεί να φτάσει μέχρι και στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ.

Ο Μ Λαζαρίδης όμως που αρθρογραφεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά τι σχέση έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Δεν υπάρχει κάποιο θεματάκι δεοντολογίας εδώ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να σχολιάσει κάτι γι αυτό το θέμα;
Μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει στις ενοχλήσεις μου στο twitter.

Κάτι μου λέει πως δεν θα πάρουμε κάποια σοβαρή απάντηση, ο καθένας νομίζω μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Οι πολιτικοί μας μάθανε τα social media και έχουν ανακαλύψει, νομίζουν, το τέλειο μέσο για να περνάνε την προπαγάνδα τους και να προβάλλονται.
Όμως όπως έχω ξαναπεί, το μέσο δεν είναι όπως αυτά που έχουν συνηθίσει.
Δεν είναι τηλεόραση να δίνεις την συνέντευξή σου με έτοιμες ερωτήσεις ή εφημερίδα να μπορείς να φυτεύεις το αρθράκι σου.

Το μέσο αυτό είναι διαδραστικό και ανά πάσα στιγμή ότι γράφεις ελέγχεται.

Αυτοί που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν παλιές μεθόδους σε ένα νέο μέσο κάνουν λάθος.
Το μέσο αυτό μπορεί να γίνει μπούμερανγκ...



Ενημέρωση 25/5/2012: Μεταξύ των εγγράφων που ανακάλυψαν οι διωκτικές αρχές στα σπίτια του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι και μία επιστολή που δείχνει πως λειτουργούν μερικοί "δημοσιογράφοι" και πως προσπαθούν (και πιθανότατα καταφέρνουν) να επηρεάζουν την κοινή γνώμη υπέρ (ή και γιατί όχι, κατά) ενός προσώπου. Διάβασε το σχετικό άρθρο, είναι ενδεικτικό και αρκετά διδακτικό.

Ενημέρωση 16/7/2012: Σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ εμφανίστηκε ο Μ Λαζαρίδης ως αναλυτής/σχολιαστής. Προφανώς οι κόποι του αμείφθηκαν... Φυσικά συνεχίζει να λιβανίζει τον Κυριάκο και να επιτίθεται σε όλους τους "κρατικοδίαιτους" δημόσιους υπαλλήλους που θα διαφωνήσουν μαζί του. Γιατί όχι, τέτοιες επενδύσεις αποδίδουν στην χώρα μας. 

Ενημέρωση 12/1/2015:  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από χθες είναι πρόεδρος της νέας δημοκρατίας και μαζί του γιορτάζει και ο Μακάριος Λαζαρίδης που από χθες εμφανίζεται παντού δίπλα στον Κυριάκο. Στοίχημα ότι οι κόποι του θα ανταμοιφθούν;

Διάβασε επίσης:
Ομιλούντα (την αρχαιοελληνική) αυγά
Ανεξάρτητα Ελληνικά αυγά
Παράσιτα και απατεώνες στο twitter
Ο Άδωνις, οι Γερμανοτσολιάδες και η απάτη.
«Αγαπητέ Ακη», για να σε βγάλω λάδι θέλω 270.000 ευρώ καθαρά
Twitter: Έως και το 46% των followers εταιρειών μπορεί να είναι Bots

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου