Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Παράσιτα και απατεώνες στο twitter

Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση είναι η σχετική από τον ANemos με τίτλο "απάτη στο twitter"
Όποιος γυρίζει μυρίζει ξεκινάει το άρθρο του και εξηγεί πως ανακάλυψε διάφορους λογαριασμούς στο twitter προφανώς ψεύτικους που ακολουθούν συγκεκριμένα προφίλ κατά κόρον.
Στην αρχή πρέπει να ομολογήσω πως δεν έδωσα και πολλή σημασία, πάντα στο ίντερνετ υπήρχαν τα μποτς, λογαριασμοί που δεν αντιστοιχούν σε χρήστες αλλά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που γυρίζουν το διαδίκτυο μαζεύοντας πληροφορίες ή και μερικές φορές κάνοντας τη βρώμικη δουλειά διαφημιστών και άλλων παρασίτων του διαδικτύου.
Το φαινόμενο σίγουρα δεν είναι νέο, αλλά φαίνεται τελευταία με τα social media να παίρνει νέα μορφή.
Και μια και η κουβέντα ξεκίνησε από το twitter του ΣΚΑΙ είπα και εγώ έτσι από περιέργεια να ρίξω μια ματιά.
Όμως πολύ γρήγορα άρχισε να διαφαίνεται ένα μοτίβο που μου έκανε εντύπωση.
Όχι τόσο ότι υπήρχαν μερικά "ρομποτάκια" που ακολουθούν τον συγκεκριμένο σταθμό, αλλά το πόσα πολλά είναι αυτά, και κυρίως κάποιες φαινομενικά περίεργες συμπτώσεις.
Και επειδή είμαι και λίγο παράξενος κάθισα και έφτιαξα ένα μικρό "οργανόγραμμα" με κάποια από αυτά και τις συνδέσεις μεταξύ τους.

Αρχικά η ιστορία φαίνεται μπλεγμένη και οι σχέσεις τους τυχαίες, αλλά πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο φάνηκε πως κάποιοι "αληθινοί" λογαριασμοί φαίνεται να έχουν περισσότερες σχέσεις με ρομποτάκια απ' ότι θα περίμενε κανείς.
Έτσι για παράδειγμα φαίνεται πως το @gottadealgr συνδέεται με τουλάχιστον 9 τέτοιους λογαριασμούς.
Συγκεκριμένα αποτελεί έναν από τους 2-3 ή και τον μοναδικό follower αυτών των αυγών.
Υπ όψιν πως αυτό το βρήκα με λίγα λεπτά ψαξίματος, σίγουρα τα αυγά που "συμπαθεί" το προφίλ αυτό είναι πολύ περισσότερα.
Αυτό με έκανε να ψάξω λίγο περισσότερο και γρήγορα εμφανίστηκε ο @drdrakulas...
Ένας λογαριασμός που φαίνεται να ανήκει σε κάποιον μπλόγκερ αλλά όλως τυχαία είναι ένας από τους followers του @gottadealgr αλλά και αρκετών "αυγών", δηλαδή λογαριασμών που μαζικά ακολουθούν τον ΣΚΑΙ και που είναι προφανώς ρομποτάκια αφού έχουν ένα δύο followers, μερικές φορές και κανέναν, δεν έχουν "μιλήσει" καθόλου ή ελάχιστα και ακολουθούν σχεδόν τους ίδιους λογαριασμούς.
Ένα ενδεικτικό γράφημα μπορείς να δεις πιο κάτω με συνδέσεις (links) στους συγκεκριμένους λογαριασμούς.
Είμαι σίγουρος πως μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.
Το θέμα το άφησα λίγο για να ξεκουραστώ και να κάνω κάποιες δουλειές και συνέχισα περίπου μία ώρα αργότερα.
Ο αριθμός των followers του ΣΚΑΙ είχε αυξηθεί κατά πάνω από 100 χρήστες και... ήταν φυσικά γεμάτος "αυγά".
Εκεί εμφανίστηκε ένα άλλο μοτίβο, με τους περισσότερους να έχουν προφανή σχέση με έναν άλλο λογαριασμό, τον @stosfiri.
Εδώ πρόκειται όχι για έναν ανώνυμο μπλόγκερ, αλλά για μία επιχείρηση με φυσική διεύθυνση, Έβρου 18, Γέρακας, Αθήνα.
Με μια πρώτη ματιά δεν βρήκα άλλα στοιχεία επικοινωνίας αλλά στην ιστοσελίδα τους http://stosfiri-shop.gr αναφέρονται αριθμοί λογαριασμού τραπεζών κλπ.
Η επωνυμία της εταιρίας "STOSFIRI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ" και κρατήστε το διαφημιστική...
Όση ώρα δε έψαχνα όλα αυτά τα αβγουλάκια με τα οποία η "STOSFIRI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ" φαίνεται να έχει τόσο καλή σχέση ήρθε ένα και σε εμένα!
Νέος follower, αβγουλάκι χωρίς followers που επιπλέον είχε πριν από λίγο κάνει follow το... ΣΚΑΙ!!!
Μάλιστα λίγο μετά που ξεκίνησα να γράφω αυτή την ανάρτηση είχε αποκτήσει 4 followers και μεταξύ αυτών μάντεψε ποιόν... ναι, σωστά μάντεψες το @stosfiri!!!
Για του λόγου το αληθές να και ένα screenshot...
Φυσικά οι συμπτώσεις δεν τελειώνουν εδώ... τα γλυκά αβγουλάκια @dimmirto και @celia81 φαίνεται να έχουν followers και το @stosfiri αλλά και το @gottadealgr, ενώ ο @costasarvel και @GiorgosEL έχουν followers και το @stosfiri και τον @drdraculas.
Και αυτό με ένα μικρό ψάξιμό, φαντάσου να έψαχνα περισσότερο και με ειδικά εργαλεία τι θα έβρισκα ε;
Πάρε άλλο ένα screenshot να γουστάρεις... (εννοείται πως για όλα αυτά τα μποτάκια και τις σχέσεις τους έχω τα screenshots)
Με μια ματιά σε αυτούς που ακολουθούν αυτά τα αβγουλάκια εμφανίζονται και άλλες "σχέσεις" με λογαριασμούς είτε προφορών και πάλι, αλλά ακόμα και "αφιλοκερδών" οργανώσεων!!!
Δες λίγο και το γραφικό που έχω πιο κάτω και τα λέμε στο τέλος της ανάρτησης για περισσότερα... (κάνε κλικ αν θέλεις να δεις τα προφίλ στο twitter)


image mapImage Map
Το διαδίκτυο ποτέ δεν ήταν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούσες να θεωρείς πως έχεις να κάνεις με τίμιους ανθρώπους.
Όμως τελευταία το πράγμα έχει παραγίνει.
Πιο μεγάλη πιθανότητα έχεις να πια πέσεις σε απατεώνες ή τα ρομποτάκια τους.
Όλα αυτά τα παράσιτα στρεβλώνουν την αξία του μέσου, το καθιστούν αναξιόπιστο και τελικά ακυρώνουν πολλές καλές ενέργειες.
Όμως ίσως το θέμα δεν είναι τόσο το τι κάνουν μερικά παράσιτα που δημιουργούν αυτούς τους λογαριασμούς αυτούς.
Θεωρώ πως είναι ακόμα μεγαλύτερο θέμα η συμπεριφορά ενός "έγκριτου" (λέμε τώρα, εντάξει) καναλιού.
Ο ΣΚΑΙ καθημερινά διαφημίζει "την μεγαλύτερη ενημερωτική παρέα" που έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο.
Όμως αυτή η παρέα έχει δημιουργηθεί και αποτελείται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από παρασιτικά ρομποτάκια που λειτουργούν μεταξύ άλλων και με αυτό τον σκοπό, να διογκώνουν τα νούμερα.
Όμως όσο απλό και να φαίνεται, αυτοί που δημιουργούν όλα αυτά τα μποτς δεν το κάνουν για την ψυχή της μανούλας τους, για το χρήμα δουλεύουν.
Ο ΣΚΑΙ λοιπόν θα πρέπει νομίζω να εξηγήσει αν θεωρεί αυτού του είδους την παραπλανητική διαφήμιση όχι απλά θεμιτή, αλλά και κάτι που αξίζει να πληρώνει.
Βλέπεις και εγώ έχω μερικά αβγά για followers αλλά μια και δεν τους πληρώνω για να μου φουσκώσουν τα νούμερά μου αυτά είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία.
Μήπως το ίδιο συμβαίνει με τις θριαμβολογίες του ΣΚΑΙ για την επισκεψιμότητα της σελίδας τους στο ίντερνετ;
Αν οι 65.000+ followers στο twitter εξηγούνται έτσι, πόσοι από τους "μοναδικούς χρήστες" που μπαίνουν καθημερινά στις σελίδες του εξηγούνται με παρόμοιες πρακτικές;
Φυσικά δεν περιμένω καμία απάντηση από τον ΣΚΑΙ, τα δελτία ειδήσεών τους είναι ξεκάθαρη απάντηση του πως θεωρούν πως πρέπει να συμπεριφέρονται στο κοινό τους.
Απευθύνομαι στους χρήστες του διαδικτύου, όσους τελικά φτάσουν μέχρι εδώ και τους προτρέπω να ελέγξουν όσα λέω εδώ και να έχουν το νου τους.

Τα παράσιτα και οι απατεώνες καραδοκούν, μην τους κάνεις τη χάρη.
Γύρισέ τους την πλάτη.

Υγ. Εκτός απ τον ΣΚΑΙ, στο στόχαστρο των αυγών που λέγαμε είναι και αρκετοί ακόμα που θεωρώ "σοβαρούς". Ξέρω πως υπάρχουν "διαφημιστές" που διαφημίζουν αύξηση followers και hits, αλλά ας έχουν υπόψη τους πως πέρα από τους αριθμούς η δημοφιλία εξαρτάται κυρίως από το κύρος και την αξιοπιστία. Θα ήταν κρίμα να λερώσουν ένα καλό όνομα με το να καταφεύγουν σε τέτοιες παραπλανητικές τακτικές.
Εδώ είμαστε, και το ψάξιμο δεν έχει τελειώσει...

Δες και αυτά:
Απάτη στο twitter
Η επίθεση των κλώνων στο twitter
Απάτη στο Twitter - Η συνέχεια...
Απάτη στο Twitter - με άρωμα πολιτικής (ΗΠΑ)
Πόσο δημοφιλείς είναι τελικά οι δημοφιλέστεροι Έλληνες του Twitter;
"Φαρμακείο" οι διαφημίσεις στο twitter (Ίσως έτσι εξηγείται εν μέρη γιατί κάποιοι καταφεύγουν σε τόσο "απλοϊκούς" τρόπους αύξησης της "δημοφιλίας" τους σαν αυτούς που περιγράφω)
Ανεξάρτητα Ελληνικά Αυγά
Μια ματιά στον κόσμο των ψεύτικων follower του Twitter (infographic) 

9 σχόλια:

  1. 18 Αυγούστου είχα παρατηρήσει παρόμοια accounts να αναρτούν πανομοιότυπα tweets. https://twitter.com/cghera/status/104202746986635264

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι αυτό συμβαίνει από καιρό. Κυρίως πρόκειται για μποτς διαφημιστικά για κάποιο μπλόγκ ή ηλεκτρονική εφημερίδα που ανεβάζει με κλώνους το νέο "άρθρο" τους για να κερδίσει hits.
    Συνήθως χρησιμοποιούνται από Β μπλόγκς, σαν τους κλώνους του τρωκτικού που έχουμε γεμίσει τελευταία.
    Αυτά στα οποία αναφέρομαι εγώ είναι πιο ύπουλα και θα μπορούσες να πεις λιγότερο ενοχλητικά.
    Δεν τουιτάρουν παρά μόνο ελάχιστες φορές και χρησιμοποιούνται κυρίως για να επηρεάσουν τα στατιστικά του "στόχου".
    Θεωρώ μεγάλο θέμα την χρήση τους από μεγάλους επώνυμους οργανισμούς σαν το ΣΚΑΙ που μάλιστα διαφημίζει την πλαστή του αυτή "δημοφιλία" ως κατόρθωμα.
    Πάντως και αυτοί που λες υπάρχουν και μπορούν να είναι ενοχλητικοί αλλά και να πνίγουν τις σοβαρές ειδήσεις με τη σαβούρα τους.
    Μόνη άμυνα μου φαίνεται είναι η προσεκτική επιλογή ποιούς ακολουθούμε και report for spam που και που.
    Ευχαριστώ για το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω ότι γίνεται επειδή προσδοκούν στη διαφήμιση με βάση καθαρά ποσοτικά κριτήρια. Ωστόσο εκτιμώ πως σύντομα τα ποσοτικά αυτά κριτήρια δεν θα είναι επαρκή, ακόμα και για τις διαφημιστικές εταιρίες και θα αναζητήσουν άλλου είδους κριτήρια. Η τάση διαφαίνεται και από τα διάφορα διεθνή κυρίως sites που φτιάχνουν αλγόριθμους μέτρησης της επιρροής των accounts στο κοινό τους. Βέβαια, μέχρι να περάσει αυτό και στη χώρα μας θα πάρει καιρό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά, εν τω μεταξύ εκνευρίζομαι αφάνταστα με την καθημερινή διαφήμιση περί χιλιάδων followers.
    Ευχαριστώ για το σχόλιο, παράλειψες το πολύ καλό παράδειγμα "Η επίθεση των κλώνων στο twitter"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οχι μονο στην ελλαδα ε?,,,,http://www.bbc.co.uk/news/technology-15869683

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όλο αυτό φέρνει χρήματα έμμεσα, εννοείς; Επειδή ούτε ουσιαστική διαφήμιση ούτε τίποτα τέτοιο. Εκτός αν είναι απάτη σε διαφημιστές και φυσικά το κοινό που καλείται κι αυτό ως μόδα να γίνει followerw. Δε γνωρίζω το twitter καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φλώρινα:
    Φυσικά και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο θέμα επειδή είναι στα "δικά μας χωράφια" αλλά και επειδή διαφημίζεται τόσο έντονα "η μεγαλύτερη ενημερωτική παρέα" με ενοχλεί λίγο περισσότερο.
    Επιπλέον βρωμάει ερασιτεχνισμό.

    Δείμο:
    Δεν είμαι ειδικός ούτε έχω ασχοληθεί με το "σπορ" αλλά σίγουρα αυτό κοστίζει.
    Υπάρχουν διάφοροι που υπόσχονται followers για κάποια τιμή.
    Όταν λοιπόν βλέπεις κάποιον να έχει χιλιάδες ψεύτικους προφανώς κάποιος πλήρωσε γι αυτό και μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.
    Τώρα γιατί να πληρώσει θα μου πεις.
    Η απάντηση δίνεται νομίζω από την διαφήμιση που σκάει κάθε τόσο για την "μεγαλύτερη" ενημερωτική παρέα του twitter.
    Ειδικά αρχικά και εφόσον φαίνεται πως έχεις χιλιάδες followers αυτό κάνει και άλλους αληθινούς να ακολουθούν.
    Τώρα κάνεις πολύ πιο εύκολη την προσέλκυση διαφημιζομένων είτε από τον σταθμό σου είτε στην ιστοσελίδα σου.
    Αν δε αυτοί οι ψεύτικοι λογαριασμοί ρίχνουν και κανένα hit στην ιστοσελίδα σου φαίνεται και αυτή να έχει απίθανη δημοφιλία.
    Αν έχεις παρακολουθήσει θα έχεις δει ακόμα και στις ειδήσεις να ευλογάνε τα γένια τους για το πόσα εκατομμύρια (ναι, εκατομμύρια) hits (να μη σου πω και μοναδικούς επισκέπτες) έχει η σελίδα τους.
    Όλα αυτά μεταφράζονται σε έσοδα από διαφήμιση.
    Δεν μπορώ φυσικά να έχω αποδείξεις για το πως ακριβώς δουλεύει το όλο σύστημα αλλά νομίζω το άρθρο τα λέει όλα, και μπορεί ακόμα και κάποιος άσχετος ρίχνοντας μια ματιά στους followers να βγάλει εύκολα συμπέρασμα.
    Όπως και να είναι, τόσοι ψεύτικοι λογαριασμοί δεν σε επισκέπτονται τυχαία.

    Ευχαριστώ για τα σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι το κέρδος είναι από την άλλη πλευρά και όχι από εκεί που νομίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή