Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Αλχημείες 2012


Χθες είχαμε τις πιο σημαντικές εκλογές της χώρας για την ιστορική περίοδο που ονομάζουμε μεταπολίτευση αν όχι από ακόμα παλιότερα.
Εκλογές που σίγουρα το μήνυμά τους ήταν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, που τιμώρησαν το πολιτικό κατεστημένο της χώρας και που σίγουρα το αποτέλεσμά τους θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.
Ένα συμπέρασμα όμως που μπορούμε να βγάλουμε με βεβαιότητα είναι πως πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές στο σύστημα με το οποίο εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας στην βουλή.
Είχα γράψει και παλιότερα για τις αλχημείες του συστήματος αυτού και για το πόσο αλλάζει τελικά το αποτέλεσμα, αλλά με την σαφή κατάρρευση του δικομματισμού των τελευταίων εκλογών αυτό πλέον είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Αν και οι αριθμοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, εφόσον μιλάμε για ενσωμάτωση κοντά στο 99% ακόμα και αν υπάρξουν κάποιες αλλαγές αυτές θα είναι μικρές και δεν θα επηρεάζουν τα συμπεράσματα ουσιαστικά.
Έχουμε λοιπόν ένα εκλογικό σώμα περίπου 10 εκατομμυρίων πολιτών (9.887.943).
Από αυτούς ψήφισαν περίπου 3,5 εκατομμύρια (3.455.223) πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και εν μέσω μιας τόσο βαθειάς κρίσης το ένα τρίτο των πολιτών δεν περιμένει ουσιαστικά τίποτα από τους πολιτικούς και τους περιφρονεί επιδεικτικά.

Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πρώτο κόμμα με κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ψήφων (1.185.318) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με 133.238 ψήφους λιγότερες ψήφους (1.052.080) που σημαίνει πως το πρώτο κόμμα έχει λιγότερες ψήφους από το ένα τρίτο της αποχής, και πως πρώτο και δεύτερο κόμμα μαζί δεν πλησιάζουν καν τα νούμερα της αποχής.
Ναι, ξέρω, δεν πρέπει να βγάζεις συμπεράσματα από την αποχή, δεν μπορεί να μετρήσει ποτέ σε μια ψηφοφορία, δεν αποτελεί ομοιόμορφο δείγμα, ο καθένας από αυτούς που δεν ψήφισαν μπορεί να το έκανε για δικούς του λόγους, είναι όμως ενδεικτικό της βαθειάς πολιτικής κρίσης που υπάρχει σε αυτή την χώρα.

Ας πάμε όμως σε ακόμα πιο ενδιαφέροντα νουμεράκια.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ η ΝΔ είναι όπως είπα πρώτο κόμμα με κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους και ποσοστό 18,87% και βάζει 108 βουλευτές στην νέα βουλή.
Όμως όπως είπαμε έχουμε ένα εκλογικό σώμα περίπου δέκα εκατομμυρίων.
Στην ουσία δηλαδή την ΝΔ επέλεξαν για να τους εκπροσωπήσει το 11,99% των πολιτών.
Αυτό μεταφράζεται σε 18,87% από το ΥΠΕΣ αφού δεν μετράει αποχή, λευκό, άκυρο, αλλά και το περίπου ένα εκατομμύριο ψήφοι (1.195.597) που το ΥΠΕΣ καταγράφει ως έγκυρες και που ψήφισαν αυτό που λέμε άλλα κόμματα.
Με άλλα λόγια μπορούμε να πούμε πως πρώτο κόμμα είναι η αποχή και δεύτερο τα λοιπά κόμματα!

Περισσότερες ψήφοι πήγαν σε μικρότερα κόμματα, ακόμα και αν οι ψηφοφόροι τις περισσότερες φορές ήξεραν πως δεν έχουν ελπίδα να μπουν στην βουλή παρά στο τυπικά πρώτο κόμμα.
Αρκεί να πούμε πως το ποσοστό αυτό το 2009 ήταν 4,84%, με άλλα λόγια το ποσοστό (αλλά και ο απόλυτος αριθμός) των ψήφων που τελικά ακυρώνονται λόγω του ότι τα κόμματα που τις έλαβαν δεν μπαίνουν στην βουλή υπερτριπλασιάστηκε, και είναι μεγαλύτερο από αυτό του πρώτου κόμματος!
Χρειάζεται να πει κανείς κάτι παραπάνω για να περιγράψει την καθολική και απόλυτη καταδίκη του πολιτικού κόσμου της χώρας;

Πάμε όμως παρακάτω.
Το 11,99% λοιπόν της ΝΔ, γίνεται μέσω εκλογικού νόμου 18,87% και ίσως εδώ μου πεις πως είναι λογικό αυτό, αφού όπως είπαμε δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να αντιπροσωπευτεί η αποχή ή η ψήφος των πολύ μικρών κομμάτων στην βουλή.
Όμως στην συνέχεια το 18,87% της ΝΔ μεταφράζεται σε 108 βουλευτές στην βουλή, δηλαδή κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο (36%) των βουλευτών!
Μάλιστα η ΝΔ το 2009 με 33,47% (από το ΥΠΕΣ) είχε 91 βουλευτές ενώ τώρα με 18,87% έχει 108 βουλευτές!
Η ΝΔ εξαιτίας του εκλογικού νόμου ουσιαστικά διπλασιάζει την δύναμή της εκεί που μετράει, στην βουλή όπου και τελικά βρίσκεται η ουσιαστική πολιτική εξουσία.
Και αυτό με τα ποσοστά που δίνει το ΥΠΕΣ.
Αν υπολογίσει κανείς τους πραγματικούς αριθμούς, στην ουσία, ένα εκατομμύριο Έλληνες εκπροσωπούνται στην βουλή από περισσότερους από το ένα τρίτο των βουλευτών!
Αν ψήφισες λοιπόν ΝΔ συγχαρητήρια!
 Η ψήφος σου μετράει τρεις φορές περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου!
 Το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης από οποιαδήποτε συμφωνία κομμάτων χωρίς την ΝΔ του 19% των εκλογών ή του 12% των πολιτών!
Το αμέσως επόμενο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ με 133.238 λιγότερες ψήφους ή διαφορά 1,35% στο εκλογικό σώμα (ή έστω 2,11% διαφορά σε ποσοστά ΥΠΕΣ) έχει λιγότερους από τους μισούς βουλευτές (52)!
 Δεν είναι μόνο πως το σύστημα αυτό πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα, αλλά πως με αυτό το αποτέλεσμα καθιστά την ΝΔ η το οποιοδήποτε πρώτο κόμμα σημαντικότατο ρυθμιστή των εξελίξεων και ας έχει αυτό ποσοστό κάτω του 20%.

Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να γράψω περισσότερα.
Το εκλογικό αυτό σύστημα με ευθύνη και των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων έχει σαν μόνο σκοπό και αποτέλεσμα την νόθευση της λαϊκής εντολής.
Ελπίζω τα μικρότερα κόμματα και η πρώην μικρός ΣΥΡΙΖΑ που πλέον καθίσταται και αυτός σημαντικός ρυθμιστής να εκμεταλλευτούν αυτή την μοναδική ευκαιρία και να το αλλάξουν προς ένα λιγότερο νοθευτικό και περισσότερο αντιπροσωπευτικό σύστημα.

Όσο για την παρενέργεια της εισόδου της Χρυσής Αυγής στην βουλή ως γεγονός είναι σίγουρα λυπηρό. Όμως αυτά έχει η δημοκρατία. Δεν μπορείς να ζητάς αντιπροσωπευτικό σύστημα αλλά να εξεγείρεσαι όταν αντιπροσωπεύονται εκείνοι που δεν σου αρέσουν. Αν τα υπόλοιπα κόμματα δείξουν σοβαρότητα τα 21 φασιστοειδή στην βουλή θα είναι απλά μία ενόχληση και κανέναν ουσιαστικό ρόλο δεν θα παίξουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Αν όμως κάποιοι αποφασίσουν να παίξουν παιχνίδια εξουσίας περιλαμβάνοντας και αυτό το μόρφωμα τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο σοβαρά. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως χρησιμοποίησαν τον κίνδυνο εισόδου της ΧΑ στην βουλή κυρίως ως επιχείρημα ώστε να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους, όμως ταυτόχρονα με την αμέριστη συνδρομή των ΜΜΕ παίζοντας το χαρτί της ξενοφοβίας και της ανασφάλειας απέναντι στο έγκλημα την πριμοδότησαν. Θα δούμε ποια θα είναι η στάση τους από εδώ και πέρα…

Υγ Όπως ξαναείπα τα νούμερα που παραθέτω εδώ είναι του ΥΠΕΣ στο 99% των τμημάτων. Μην αρχίσει κανείς να γκρινιάζει για μικρές διαφορές που θα έχουν τα τελικά, όπως είπα θα αλλάξουν λίγο αλλά η ουσία παραμένει η ίδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου