Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ανανέωση

Αύριο ορκίζονται οι βουλευτές της νέας βουλής, πάμε για νέες εκλογές και ακόμα στο site του ΥΠΕΣ δεν υπάρχουν για τις περισσότερες περιφέρειες τα αποτελέσματα των προηγουμένων.
Υπάρχουν χονδρικά, τα ποσοστά των κομμάτων αλλά όχι οι σταυροί των υποψηφίων.
Μάλιστα στην Αρκαδία για παράδειγμα υπάρχουν κάτι περίεργοι αριθμοί δίπλα από τα ονόματα των υποψηφίων που δεν βγάζουν κανένα νόημα.
Μπουρδέλο μονοπώλιο με την Signular Logic να πληρώνεται από το κράτος για αυτές τις υπηρεσίες.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι εφημερίδες για να μαθαίνουμε τελικά ποιοί θα ορκιστούν αύριο.

Βέβαια καλό θα ήταν και αυτές να ελέγχουν τα αποτελέσματά τους μια και 11+2+12 κάνει 25 και όχι 26 αλλά ας είναι.
Φαίνεται τελείωσαν οι μπαταρίες από το κομπιουτεράκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Καθημερινής από τα κόμματα που μπαίνουν στην βουλή λοιπόν, το λιγότερο ανανεωμένο είναι η ΝΔ με μόλις 34% νέους βουλευτές.
Οι περισσότεροι επανεκλέχτηκαν λόγω του μπόνους του νόμου Παυλόπουλου.
Μάλιστα η ΝΔ αύξησε τους βουλευτές της και ας έχασε κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Νομίζω πως πρέπει ως πολίτες να την βοηθήσουμε στις επόμενες εκλογές να ανανεωθεί λιγάκι, τι λες;

Αμέσως μετά σε ποσοστό νέων βουλευτών έρχεται το ΚΚΕ.
Ούτε αυτό φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη, οι ίδιοι ψηφοφόροι, με τις ίδιες ιδέες, τα ίδια κολλήματα και τους ίδιους βουλευτές.
Μάλιστα, το ποσοστό ανανέωσης του ΚΚΕ αντιστοιχεί απόλυτα με την αύξηση των βουλευτών του από 21 το 2009 σε 26 σήμερα, λόγω της θριαμβευτικής αύξησης των ψηφοφόρων του κατά 18.823.

Πολύ κοντά σε ανανέωση μετά από το ΚΚΕ βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 63% και η Δημοκρατική Αριστερά με 64%.
Τα δύο "νέα" κόμματα που παραδόξως αποτελούνται από αρκετούς παλιούς βουλευτές.
Περίεργα πράγματα για νέα κόμματα.
Προφανώς και αυτά τα δύο κόμματα χρειάζονται μια ψιλοανανέωση, για να αποκτήσουν την φρεσκάδα του πραγματικά νέου.
Ένα κουρεματάκι των πρώην ΠΑΣΟΚων και των πρώη ΝΔδων δεν θα μου φαινόταν άσχημο, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται καθώς οι επόμενες εκλογές θα είναι με λίστα και προφανώς τα ίδια στελέχη που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εκλογές θα μπούν σε εκλέξιμες θέσεις και στις επόμενες.

Μετά έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 75% νέους, πράγμα επίσης λογικό αφού τετραπλασίασε τους βουλευτές του.
Και μια και μιλάμε για ανανέωση, θα ήθελα να δω και εδώ κάποια σκουριασμένα στελέχη να έχουν αντικατασταθεί από νεότερους ανθρώπους.

Το πιο ανανεωμένο κόμμα όμως της βουλής είναι το ΠΑΣΟΚ, με 78% νέους βουλευτές.
Και αυτό παρά του ότι έχασε τα 3/4 των βουλευτών του.
Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο οι ψηφοφόροι του του γύρισαν την πλάτη, αλλά ακόμα και αυτοί που του έμειναν πιστοί γύρισαν την πλάτη μαζικά στα παλιά στελέχη του.
Το αποτέλεσμα είναι από τους 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μόνο οι 9 να είναι επανεκλεγέντες, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 είχε 160 βουλευτές.
Κανονική σφαγή.
Τα  στοιχεία της καθημερινής για το ΠΑΣΟΚ είναι άλλα ντ άλλων που λένε. Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ έχει 9-10 νέους βουλευτές στο σύννολο των 41.  Άρα χρειάζεται και αυτό μια σοβαρή ανανέωση.
Ας τους βοηθήσουμε κι αυτούς.


Οι επόμενες εκλογές όμως όπως είπαμε θα γίνουν με λίστα.
Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι παλιοί θα πιάσουν εκλέξιμη θέση και πως θα ανακατέψει την τράπουλα ο Βενιζέλος, μια και τα παλιά στελέχη δεν νομίζω θα δεχτούν να παραμείνουν εκτός βουλής, αλλά και τα νέα δεν νομίζω πως μετά από την πολύ δύσκολη μάχη για την εκλογή τους θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα να παραμεριστούν για χάρη των παλιών.
Επιπλέον αν κάποιοι αποτυχόντες επιστρέψουν τελικά στην βουλή λόγω σειράς στα ψηφοδέλτια αυτό θα είναι άλλο ένα δείγμα περιφρόνησης των ψηφοφόρων από τις κομματικές ηγεσίες.
Δύσκολη εξίσωση έχει να λύσει ο Βενιζέλος και μια αν κρίνω από την μέχρι τώρα πορεία του προβλέπω μεγάλο μπάχαλο στο ΠΑΣΟΚ πολύ σύντομα.

Τέλος έχουμε και την Χρυσή Αυγή. Αυτή αποτελείται 100% από νεοεκλεγέντες.
Παράδειγμα λαμπρό πως το νέο δεν είναι απαραίτητα και καλό.
Ελπίζω οι ψηφοφόροι να το ξανασκεφτούνε.

Εν κατακλείδι η Νέα Δημοκρατία σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη ανανέωση, παρόμοια με αυτή του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον.
Σίγουρα θα της έκανε καλό κάτι τέτοιο, όπως και στην ευρύτερη κεντροδεξιά.

Συνολικά δε η βουλή ανανεώθηκε κατά 58%.
Αυτό σημαίνει πως 42% της βουλής ή 126 βουλευτές είναι επανεκλεγέντες είτε της προηγούμενης βουλής, είτε παλαιότερων.
Αν μάλιστα δεν λάβουμε υπόψη μας τους 21 νέους βουλευτές της ΧΑ είναι προφανές πως η ανανέωση αυτής της βουλής δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή, και στατιστικά συγκρίνεται με αυτή άλλων περιόδων πολύ πιο ήρεμων.
Σίγουρα μπορούμε και καλύτερα.

Δυστυχώς οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστα και δεν θα υπάρχει σταυροδοσία.
Αυτό σημαίνει πως οι βουλευτές εκλέγονται με την σειρά που θα βρίσκονται τα ονόματά τους στο ψηφοδέλτιο και που καθορίζεται από το κόμμα και όχι ανάλογα με τους πόσους σταυρούς θα πάρουν.
Με άλλα λόγια, άλλο ένα όπλο του ψηφοφόρου για να δείξει την επιδοκιμασία ή την αποδοκιμασία του σε όσα προσδοκά και σε όσα έχουν γίνει πάει περίπατο και καλούμαστε να δώσουμε την ψήφο μας στο κόμμα, το οποίο εν λευκώ την χρησιμοποιεί όπως θέλει όσο αφορά την σύνθεση της επόμενης βουλής.
Μοιραία λοιπόν, η σύνθεση της νέας βουλής θα είναι αποτέλεσμα πιο πολύ εσωκομματικών ζυμώσεων παρά λαϊκής βούλησης.
Εμείς οι ψηφοφόροι μπορούμε να επηρεάσουμε πόσους βουλευτές θα έχει το κάθε κόμμα και όχι ποιούς.

Όμως όπως είπα θεωρώ πως χρειάζεται και άλλη ανανέωση το πράγμα.
Και ανανέωση υπό αυτές τις συνθήκες μόνο με έναν τρόπο μπορεί να γίνει, με το κούρεμα των μεγάλων προς χάρη των μικρών, των πραγματικά νέων μικρών, όχι των παραφυάδων των παλιών κομμάτων με τα παλιά στελέχη που φιγουράρουν κάτω από νέες μαρκίζες.


Και μόνο όμως ένα μικρό κουρεματάκι στην εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας θα αρκούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό, ή κατά 50 βουλευτές η πιο παλιά κοινοβουλευτική ομάδα, και καμιά πενηνταριά δεινόσαυροι να πάνε σπιτάκι τους.
Στο ΠΑΣΟΚ ήδη μετά την πανωλεθρία των τελευταίων εκλογών έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για την εκ βάθρων ανανέωσή του.
Αυτό θα κάνει καλό τόσο στον χώρο της κεντροαριστεράς, όσο και στην ίδια την χώρα.
Μήπως πρέπει να δώσουμε το κίνητρο και στην Νέα Δημοκρατία να κάνει το ίδιο, μια και αυτοί κάνουν πως δεν κατάλαβαν τι έγινε;
Μια ακόμα εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας θα επιτάχυνε τις εξελίξεις και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει, τόσο στην παράταξη, όσο και στο πολιτικό πεδίο της χώρας.

Θα μου πεις, αυτό που προτείνεις έχει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.
Αντέχει η χώρα άλλο χωρίς κυβέρνηση;
Πιθανότατα όχι.
Όμως ο λόγος που η προηγούμενη βουλή δεν μπόρεσε να αναδείξει κυβέρνηση δεν είναι η σύνθεσή της.
Υπήρχαν διάφοροι συνδυασμοί που θα μπορούσαν να βγάλουν κυβέρνηση, με πιθανότερο το σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που συγκέντρωνε με παρόμοια προγράμματα 168 βουλευτές.
Ο λόγος που δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση είναι η σύνθεση των ίδιων των κομμάτων από παλιούς πολιτικούς που είναι σχεδόν αδύνατο να συνεργαστούν μεταξύ τους λόγω του παρελθόντος τους.
Και μόνο η φυσική τους παρουσία στα κόμματά τους αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια συνεργασίας.
Καθήκον τους αν ήθελαν να βοηθήσουν την χώρα και τον λαό ήταν να έχουν οι ίδιοι, από μόνοι τους αποσυρθεί από καιρό και να έχουν αφήσει νεότερους, λιγότερο δύσκαμπτους πολιτικούς, και γιατί όχι και νέα κόμματα να αναλάβουν τα ηνία.

Έτσι και αλλιώς με παλιά φθαρμένα υλικά, καινούριο δεν χτίζεις.
Πρέπει να τελειώνουμε με τα μπάζα.


Υγ Την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές έσκασε η είδηση της συνεργασίας της Ντόρας Μπακογιάννη με την Νέα Δημοκρατία.
Δεν ξέρω ποιά μορφή θα πάρει αυτή η συνεργασία, αλλά φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία έχει σκοπό να περιφρονήσει την λαϊκή βούληση που αποφάσισε η Ντόρα και οι συνεργάτες της να μείνουν εκτός βουλής, και σκοπεύει να την βάλει στην βουλή από το παράθυρο των ψηφοδελτίων με λίστα.
Μάλιστα αναφέρονται ως πιθανές και η επιστροφή του Καρατζαφέρη και του Μάνου.
Η είδηση φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά αμφιβάλλει κανείς πως έτσι λειτουργούν τα πρώην "μεγάλα" κόμματα;
Αντί λοιπόν για ανανέωση, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προτείνει την επιστροφή στο παρελθόν.
Θα τα καταφέρει;

Υγ2 Από συζήτηση στο twitter ανακάλυψα πως τα στοιχεία της Καθημερινής όσο αφορά το πόσοι είναι οι νέοι και πόσοι οι παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς λάθος. Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα με την μικρότερη ανανέωση με μόλις 11 νέους βουλευτές, ζητώ συγνώμη για το λάθος, αλλά βασίστηκα σε ένα δημοσίευμα υποτίθεται έγκυρης εφημερίδας. Θα έπρεπε να το έχω κοιτάξει καλύτερα. Όμως δεν προλαβαίνω να αλλάξω την ανάρτηση, για να το κάνω αυτό θα έπρεπε να ψάξω κάθε όνομα από τους 300 ξεχωριστά. Οι αριθμοί έτσι κι αλλιώς δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το σημαντικό είναι πως τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ χρειάζονται ανανέωση. Και αυτή αν δεν καταρρεύσουν ακόμα περισσότερο δεν πρόκειται να γίνει.

Διάβασε επίσης:
Καθήκον και φιλοδοξίες
Αυτούς ψήφισες;
Αλλάζουμε;
Πατριωτικό καθήκον...

4 σχόλια:

  1. Τώρα αυτό το έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για την εκ βάθρων ανανέωσή του Πασοκ (του γνωστού Βενιζέλου που απόλυσε όλο το πολιτικό συμβούλιο κλπ, κλπ) και
    αυτό θα κάνει καλό στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν ξέρω αλλά δεν μου κάθεται, Βενιζέλος - πασοκ - κεντροαριστερά αταίριαστα πράγματα, sorry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά ούτε εμένα μου κάθεται, αλλά από τις πρώτες εξαγγελίες τουλάχιστον φαίνεται πως πάει για εκ βάθρων αλλαγές που θα δώσουν την ευκαιρία για αλλαγή φρουράς.
      Αν δεν το κάνουν το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς.
      Ούτως ή άλλως η συρρίκνωσή του θα δώσει ευκαιρία σε νέους σχηματισμούς να μετρηθούν μαζί του.
      Το κέντρο έχει ταρακουνηθεί αρκετά, υπάρχει μια ελπίδα σίγουρα όχι άμεσα, αλλά στο μέλλον να δούμε κάτι καλύτερο να βγαίνει από τα συντρίμμια του.
      Εκτός και αν συσπειρωθούνε πάλι και πνίξουν οι παλιοί τους νέους, αλλά δεν φαίνονται πια τόσο δυνατοί.
      Θα δούμε.

      ΣΣ Καθόλου δεν με καίει τι θα απογίνει το ΠΑΣΟΚ ή η λεγόμενη κεντροαριστερά, απλά ένα υγειές κέντρο σίγουρα βοηθάει γενικά την πολιτική.

      Ευχαριστώ για το σχόλιο

      Διαγραφή
  2. Ούτε εμένα με καίει, άλλα για να υπάρξει ένα υγιές κέντρο πρέπει να εκλείψουν βοναπαρτισμοί τύποι Βενιζέλου οι οποίοι αφού κάνουν τεράστια ζημία, βλέπε ΧΑ, θα απομονωθούν φυσικά.
    Ευχαριστώ για την απάντηση, το λέω γιατί καποιοι πρώην αριστεροι και νυν ψευτοδιανοουμενοι Ανδρουλάκηδες τα μη αρεστά η λιβανιστικά σχόλιά απλά τα διαγράφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ είμαι "μικρός" ακόμα με ελάχιστη αναγνωσιμότητα.
      Μπορεί άμα μεγαλώσω να σνομπάρω κι εγώ :-p
      Το μήνυμα το είχες στείλει 3 φορές, έσβησα τα παλιότερα και άφησα το πιο νέο, ελπίζω αυτό να ήταν και το τελικό που ήθελες να αναρτήσω.
      Ο λόγος που δεν ανεβαίνουν αυτόματα είναι απλά για να μην έχω σχόλια με βρισιές κλπ αν και μέχρι τώρα δεν έχω σβήσει κανένα σχόλιο, ούτε εκείνο που με έλεγε "έμμισθο παπαγαλάκι της Ιπποκράτους"
      Ευχαριστώ ξανά για το σχόλιο :-)

      Διαγραφή