Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Γενναίος δημοκράτης ή αδίστακτος εκβιαστής;

Κάποιοι λένε πως ήταν γενναίο και δημοκρατικό ο πρωθυπουργός να καταφύγει στο δημοψήφισμα.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης  γράφει σε πρόσφατο άρθρο του "Αυτό συμβαίνει και με τα δημοψηφίσματα. Ο Πρόεδρος ανήκε πάντα, όσα χρόνια τον ξέρω, στους ένθερμους θιασώτες τους."

Πράγματι έχει μιλήσει και παλιότερα για δημοψήφισμα.

Τον Φεβρουάριο του 2007 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε δημοψήφισμα για την παιδεία λέγοντας "Και σήμερα, επαναλαμβάνω την πρότασή μου για δημοψήφισμα για την Παιδεία.".
Αργότερα όμως ως πρωθυπουργός τα ξέχασε αυτά και προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές χωρίς δημοψηφίσματα και άλλα τέτοια "δημοκρατικά".


Το ζήτησε και τον Απρίλιο του 2008 για το ασφαλιστικό, λέγοντας "Το δημοψήφισμα αποτελεί μορφή δημοκρατικής και θεσμικής διαμαρτυρίας απέναντι στη ληστρική πολιτική και την αλαζονεία της κυβέρνησης". Όμως όταν ήρθε στην κυβέρνηση το ξέχασε.
Το ζήτησε ξανά τον Ιούνιο του 2008 για τη συνθήκη της Λισαβώνας.
Τότε ως αντιπολίτευση έλεγε "Γι' αυτό ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα. Ζητάμε να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός, γιατί μόνο αυτός έχει τη δύναμη να δώσει πνοή στο ενοποιητικό εγχείρημα. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματικά βαθιά ενημέρωση και πραγματικός δημόσιος διάλογος. Χρειάζεται ο πολίτης να είναι ενημερωμένος και η κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας μέσα από ένα δημοψήφισμα, είναι η καλύτερη ευκαιρία να ενημερωθεί ο Έλληνας πολίτης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη."
Τότε για τις "εξελίξεις στην Ευρώπη" έπρεπε να είναι ενημερωμένος ο Έλληνας...
Όμως φυσικά το αρνήθηκε αργότερα για το πρώτο μνημόνιο.

Το αρνήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2010, όταν ένοιωθε ισχυρός λέγοντας: " Το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: να πάρουμε όλα τα μέτρα, για να μπορούμε να επιβιώσουμε και να έχουμε τα απαραίτητα χρήματα για να λειτουργεί το κράτος και η κοινωνία - ή να χρεοκοπήσουμε; Νομίζω ότι θα βάζαμε την Ελλάδα σε μια περιπέτεια, όχι για ένα προφανές ερώτημα, αλλά και για μια προφανή απάντηση. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη, ως έχοντες τη λαϊκή εντολή, και ισχυρή λαϊκή εντολή, να βγάλουμε τη χώρα από τον κατήφορο τον οποίο έχει πάρει, χωρίς να τη βάλουμε σε μια νέα περιπέτεια."
Μια προφανής απάντηση, μια περιπέτεια έλεγε τότε...
Αλλά ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον ΚΤΕ οικονομικών τον Ιούνιο του 2011 προχώρησε ένα βήμα ακόμα λέγοντας "Αν το λευκό είναι πολιτική αδυναμία, το άκυρο πολιτική ανευθυνότητα, το δημοψήφισμα είναι πολιτική ανικανότητα"

Το ζήτησε όμως ο κος Παπανδρέου πάλι τις κρίσιμες στιγμές του Ιουνίου που μας πέρασε όταν ζητούσε την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής και όταν κινδύνεψε να πέσει η κυβέρνηση. Τότε έταξε νέο σύνταγμα και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με δημοψήφισμα.
Τότε έλεγε "Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, είναι ένα νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό στον κάθε πολίτη. Δεν θα περιορίσουμε την προσπάθειά μας σε μια τεχνητή αναθεώρηση. Επιδιώκουμε μια ευρεία συζήτηση για τις ανάγκες ενός νέου καταστατικού χάρτη. Αυτονόητο: στρεβλώσεις όπως το άρθρο 86, σχετικά με την ποινική ευθύνη των Υπουργών, πρέπει  να εκλείψουν οριστικά.
Έχω προτείνει στους Αρχηγούς των κομμάτων και προτίθεμαι να δημιουργήσω μια Επιτροπή 20-25 προσωπικοτήτων, που θα εκπροσωπούν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, η οποία θα καταγράψει και θα επεξεργαστεί προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα - προτάσεις από τους πολίτες, το διαδίκτυο και τους φορείς."

Και τότε, όταν πέρασε η μπόρα προφανώς το ξέχασε.
Όποιος είδε επιτροπή και πρόταση δημοψηφίσματος για νέο σύνταγμα να μου πει και εμένα να το διορθώσω!

Αλλά αυτά είναι προφανώς παιχνίδια που έμαθε από τον πατέρα του.
Ναι, τον Ανδρέα Παπανδρέου που ζητούσε δημοψήφισμα για την είσοδο στην ΕΟΚ... άλλος βαθιά δημοκράτης εκείνος...

Τώρα, πάλι σε μια στιγμή που φαίνεται να αμφισβητείται η ικανότητά του να κυβερνήσει το ξαναθυμήθηκε.
Όχι σε κάποιο μεσοδιάστημα μεταξύ κρίσιμων στιγμών, αλλά ίσως στην κρισιμότερη δυνατή στιγμή, λίγο πριν την εκταμίευση των 8δις της 6ης δόσης στις 15 Νοεμβρίου και την ώρα που η τρόικα δουλεύει πάνω στις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος στήριξης.
Άμεσα  οι αγορές απάντησαν με κατακόρυφη πτώση του Ευρώ, καταβαράθρωση του Ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και μεγάλες πτώσεις στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
Οι δε εταίροι μας κυρίως της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι φυσικά εξοργισμένοι.
Σαν αποτέλεσμα  η 6η δόση είναι στον αέρα όπως και το νέο πακέτο στήριξης και μαζί με αυτά η Ελληνική οικονομία στο βάραθρο.

Όσο για την δημοκρατική του συνείδηση δεν χρειάζεται να θυμίσω τα πόσα ψέματα είπε πριν τις εκλογές για να υφαρπάξει την εξουσία, ούτε πόσα χρειάστηκε να πει για να διατηρηθεί σε αυτή μέχρι τώρα.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως όταν έγινε πρώτη φορά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όταν έγινε πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς εκλέχτηκε με μόνο αντίπαλο το λευκό και το άκυρο.
Αν κάποιος δε, πιστεύει πως τότε δεν είχε επιλογή και αυτά ρυθμίζονταν από άλλους να του θυμίσω πως επί δικής του προεδρίας "εκλέχτηκε" ο Καρχιμάκης γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πάλι με μόνο αντίπαλο το λευκό και το άκυρο.
Όσοι δε αμφισβητούν την ικανότητά του ως εκβιαστή ας θυμηθούν  τον Σεπτέμβρη του 2007 και πως έκανε τότε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τον παρακαλούν να παραμείνει πρόεδρος.

Παρόλα αυτά, κάποιοι τον θεωρούν γενναίο δημοκράτη...

Εγώ λοιπόν λέω πως είναι ένας κοινός και αδίστακτος εκβιαστής.
Στυγνός καιροσκόπος αδίστακτος εκβιαστής!

Update 3/11/2011: Λίγο μετά τα τα μεσάνυχτα ήρθε και η απάντηση από Μέρκελ και Σαρκοζί. Δεν θα εκταμιευτεί η 6η δόση πριν η Ελλάδα κάνει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα αυτού είναι αρνητικό. Το ερώτημα θα είναι παραμονή ή έξοδος από το Ευρώ.
Μπράβο Γιώργο παίχτουρα μπλοφαδόρε, τους έκανες τα μούτρα κρέας!!!

Ενημέρωση 30/9/2012: Το Βήμα σήμερα λέει πως τότε γλυτώσαμε στο τσακ που λένε το πραξικόπημα. Μας έχουν πάρει όμως χαμπάρι πια ακόμα και στο εξωτερικό. Η Λιμπερασιόν έχει άρθρο που αναφέρει πως ο Παπανδρέου τότε είχε κάνει τον ίδιο ισχυρισμό προσπαθώντας να δικαιολογήσει το κολπάκι του με το δημοψήφισμα σε Μέρκελ και Σαρκοζί. Εκείνοι όχι μόνο δεν τον πίστεψαν αλλά εξοργίστηκαν από τα κόλπα του τότε. Το άρθρο μιλάει ξεκάθαρα για μπλόφα του Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων έτσι φτάσαμε ως εδώ, με την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού για 3 χρόνια τώρα και τον Παπανδρέου να διδάσκει στο Χάρβαρντ "διαχείρηση κρίσεων".

Διάβασε επίσης:
Δικά μου:
Ο τελευταίος εκβιασμός
 
Και άλλων:
Μέγιστη αφροσύνη
Εκλογές αντί για δημοψήφισμα
Φόβοι για εκβιαστικό δημοψήφισμα
"Εκβιασμός" με την 6η δόση
Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία προ των πυλών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου