Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοκρατικές διαδικασίες...

Ο βαθμός του σεβασμού των μεγάλων κομμάτων στις δημοκρατικές διαδικασίες φαίνεται από τον τρόπο που πορεύονται στις εσωτερικές τους διαδικασίες.
Όπως λοιπόν έγραφα για την εκλογή του Ανδρέα Λυκουρέντζου στη Νέα Δημοκρατία πριν λίγο καιρό, έτσι και με την εκλογή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του πως εννοούν όλοι αυτοί οι υπηρέτες της δημοκρατίας την έννοια αυτή.
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης λοιπόν εκλέχθηκε με 282 ψήφους, ποσοστό 85%, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Μόνο που όταν τα εγγεγραμμένα στελέχη είναι 412, 12 τα άκυρα και 42 τα λευκά, τότε το πραγματικό ποσοστό του είναι το 68,4%, με 10,1% λευκά και 2,9% άκυρα.
Όμως τα πραγματικά ποσοστά μικρή σημασία έχουν όταν μιλάμε για μια διαδικασία όπου υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος.
Αν μάλιστα μπουν στην εξίσωση και οι καταγγελίες στελεχών του ίδιου του κόμματος ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δίνονταν μόνο αν τα ζητούσε κάποιος, τότε καταλαβαίνουμε πώς πραγματικά εννοούν τη δημοκρατία αυτοί που επαγγέλλονται την εφαρμογή της.
Τι απομένει;

Ο συνασπισμός του οποίου τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τον εξευτελισμό με αφορμή τις δημοτικές και περιφερικές εκλογές...
Το ΚΚΕ που έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει και πολύ στις διαδικασίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά και που η ιστορία του, τότε που υπήρχαν ακόμα κομουνιστικά καθεστώτα, είναι γεμάτη με περιπτώσεις παρόμοιων εκλογικών διαδικασιών με παρόμοια ποσοστά επιτυχίας απέναντι στα λευκά και τα άκυρα...
Και φυσικά το ΛΑΟΣ με μερικούς κρυφούς νοσταλγούς της χούντας και του βασιλιά...
Ά, και μερικοί ανεξάρτητοι που μέχρι χθες ανήκαν σε ένα από κόμματα που μόλις ανέφερα...
Με αυτή τη βουλή και αυτό το σύστημα υπάρχει ελπίδα;

Η φωτογραφία είναι από το μπλόγκ http://karximakis.blogspot.com/... κάτι μου λέει ότι δεν είναι το επίσημο μπλόγκ του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου