Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τα παράσιτα της αγανάκτησης.

Φαίνεται πως στην Ελλάδα κάθε κρίσιμη περίοδος πρέπει να έχει και τα παράσιτά της.
Φαντάζομαι και στις άλλες χώρες, αλλά Έλληνας είμαι, στην Ελλάδα ζω, για αυτήν έχω άποψη.
Από την κατοχή, στη μεταπολεμική περίοδο, τη χούντα, στη μεταπολίτευση ποτέ δεν έλειψαν τα παράσιτα στην Ελλάδα.
Έτσι και το τελευταίο δεκαήμερο είδαμε την ανάδειξη των σύγχρονων παρασίτων.
Εκείνοι που είδαν την ευκαιρία, μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο να κερδίσουν.
Κάποιοι απλά μερικά ευρώ πουλώντας σουβλάκια ή λέιζερ στην πλατεία συντάγματος, και κάποιοι άλλοι προβάλλοντας τα "ενημερωτικά" τους blogs ή τις ιστοσελίδες τους μέσα από τα group του facebook και τα κανάλια του twitter.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση που αποκάλυψε την αδυναμία των παραδοσιακών ΜΜΕ (ή μήπως την απροθυμία τους;) να ακολουθήσουν τον ρυθμό με  τον οποίο έτρεχαν τα πράγματα στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε άλλες πόλεις, το facebook και το twitter ήταν πολλές φορές η μοναδική πηγή ενημέρωσης, αλλά και ανταλλαγής απόψεων.
Τα blogs ακολούθησαν, αλλά η αμεσότητα ήταν στο facebook και το twitter.
Ως αποτέλεσμα ένα από τα σχετικά groups στο facebook πέρασε τους 120.000 "followers", ενώ χιλιάδες εντός και εκτός Ελλάδας άρχισαν να παρακολουθούν τα #greekrevolution και #25Mgr στο twitter.
Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο ψάχνοντας πληροφόρηση ή προσπαθώντας να πουν τη γνώμη τους απευθύνθηκαν σε αυτά τα μέσα, όμως πολύ γρήγορα, έπεσαν πάνω στους γερολαδάδες του διαδικτύου.
Οι σελίδες γέμισαν από αυτούς που συστηματικά, μαζικά και συνεχώς διαφήμιζαν τις ιστοσελίδες τους, για να μην μιλήσω για τα τρολάκια που από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν, για αυτούς τα έχω ήδη πει.
Δε μιλάω για κάποιους bloggers που ανέβασαν μία η δύο παραπομπές στα blogs τους προκειμένου να προωθήσουν την άποψή τους, ή να αναδείξουν μια καινούρια live σύνδεση.

Μιλάω για τους άλλους, εκείνους που ανέβαζαν δύο και τρεις συνδέσεις στο λεπτό, εκείνους που γέμισαν το facebook και twitter με τις σαχλαμάρες τους, σε μια επιτυχημένη, μάλλον, προσπάθεια να βγάλουν μερικά ευρουδάκια παραπάνω πατώντας πάνω στην αγωνία και την ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση.
Σιχαμένα παράσιτα του διαδικτύου που σχεδόν ακύρωσαν το facebook και το twitter σαν πηγές ενημέρωσης.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρωτοστατούν το PrezaTV, ladies-magazine.blogspot, theinsider.gr, diaplekomenosss.blogspot.com, tsantiri.gr, politis.gr, apolitistosteki και προσφάτως το ποντίκι... σίγουρα ξεχνώ κάποιους.
Ψάχνεις να δεις τι συμβαίνει στο Σύνταγμα ή σε άλλες μεριές της Ελλάδας και πέφτεις είτε πάνω σε προπαγάνδα, είτε πάνω σε διαφημίσεις για σερβιέτες και forex!
Όμως εκτός από το επίπεδο των συγκεκριμένων διαδικτυακών φυλλάδων και των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτές, αυτή η ιστορία έδειξε δυστυχώς και το επίπεδο των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, η πιο σωστά, την ασχετοσύνη τους.
Παράσιτα ειδικά στο διαδίκτυο υπάρχουν και υπήρχαν πάντα σε αφθονία.
Είναι όμως καθήκον και των χρηστών του να το κρατάνε καθαρό όσο γίνεται, να διώχνουν αυτά τα παράσιτα.
Ειδικά το facebook, αλλά και το twitter ακριβώς για αυτό τον σκοπό δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να μπει στο προφίλ σου και να σε καταγγείλει για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Αντί γι αυτό όμως αντί να χτυπήσουμε αλύπητα τους spammers τους επιβραβεύσαμε με επισκέψεις στις σελίδες τους.
Επόμενο ήταν, αντί να μειωθούν αυτοί, να πολλαπλασιαστούν!
Και ο Έλληνας αντί να προστατεύσει τη σελίδα των αγανακτισμένων στο facebook για παράδειγμα, από την οποία έπαιρνε αρχικά πολύτιμη ενημέρωση και αντάλλασσε απόψεις, ... τα 'βαλε με το MEGA...
Ακόμα και το φόρουμ του "αληθινή άμεση δημοκρατία τώρα" έπεσε θύμα τέτοιων παρεμβάσεων.
Μέχρι και ανάρτηση ενός πικραμένου που έψαχνε το κλεμμένο μηχανάκι του είδα εκεί!
Θέλει συμμετοχή και ενημέρωση το μέσο παιδιά.
Δεν αρκεί να μπαίνεις και να πετάς τη χαζομάρα σου, χρειάζεται να το προσέχεις και να φροντίζεις ωστε να μην γίνεται μπουρδέλο.
Χωρίς σωστή διαχείριση, είτε από τους δημιουργούς, είτε, ακόμα σημαντικότερο, από τους χρήστες ακυρώνεται.
Στην πλατεία, δεν πήγε κανένας να διαφημιστεί, ή αν το έκανε γιουχαΐστηκε και έφυγε.
Γιουχαΐστε κανέναν και στο facebook επιτέλους!

Υγ. Στην πλατεία συντάγματος συζητάνε Βαρουφάκης, Καζάκης και άλλοι για το δημόσιο χρέος, για σοσιαλισμό, για αλλαγές στην κοινωνία και εγώ γράφω για το facebook.
Ποτέ δεν ισχυρίστηκα εδώ πως θα ασχολούμαι μόνο με το μέγιστο.
Υπάρχουν τόσα blogs να καλύψουν το θέμα από όποια οπτική γωνία θέλεις.
Εδώ όπως έχω ξαναγράψει θα βρεις προσωπικές μου απόψεις, μερικές φορές άσχετες με την επικαιρότητα, μερικές φορές ασήμαντες, που όμως για κάποιο λόγο με απασχόλησαν κάποια στιγμή.
Μην ξεχνάμε επίσης πως το facebook και το Twitter υπήρξαν πολύ σημαντικά εργαλεία για την εκκίνηηση αυτού του φαινομένου, συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο και σαν τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Υγ2 Κάποιος απ' το απολίτιστο στέκι απάντησε στη γκρίνια του γερογκρινιάρι στο facebook. Φαίνεται πως για αυτούς το spam είναι θέμα ορισμού. Είχε και την καλοσύνη να μου στείλει λινκ με τον ορισμό. Μου θύμησε τον Κλίντον που έλεγε πως η πίπα δεν είναι σεξουαλική σχέση. Θέμα ορισμού...
Και  για να μην αδικώ κάποιους θα προσπαθήσω εδώ να προσθέσω κάτι σαν wall of shame:
Είπαμε ήδη για PrezaTV, ladies-magazine, theinsider.gr, tsantiri.gr, politis.gr, apolitistosteki και  το ποντίκι.
Δεν πρέπει να παραλείψω όμως τα diaplekomenosss.blogspot.com, newsplus, alphavita, ksenixtis, tromaktiko (φυσικά...), το lifo και τόσους άλλους... (υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής: taneatouoropou.blogspot.com, skydraiosb.webs.com, periodiko.net και κάπου εδώ σταματάω το μέτρημα...)
Πιστεύω πως αξίζουν τον χαρακτηρισμό "παράσιτα της αγανάκτησης"...
By the way, είτε το κάνουν για τη διαφήμιση, για προπαγάνδα, για την ψωνάρα τους ή για την ψυχή της μάνας τους το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ελάχιστα με ενδιαφέρει.
Φαντάσου μερικές εκατοντάδες bloggers να ανεβάζουν όλες τους τις αναρτήσεις 2 και 3 φορές.
Ευτυχώς οι περισσότεροι bloggers φαίνεται να το καταλαβαίνουν αυτό.

Υγ3 Σχετικά με το έντονα επικριτικό ύφος μου: Εδώ και περισσότερες από 4 ημέρες κάνω παρατηρήσεις σε όλους αυτούς κυρίως στο facebook αλλά και στο twitter και δεν είμαι ο μόνος.
Επομένως δεν πρόκειται για λάθος από άγνοια, ή επιπολαιότητα, αλλά συνειδητή επιλογή.
Και λίγα είπα!

Υγ4 Ξέρω το έχω παραγ.. με τα υστερόγραφα... όμως πρέπει να αφιερώσω μερικές γραμμές ακόμα, ειδικά στα politis-gr και tsantiri.gr . Ο καθένας για τους δικούς του λόγους έχουν ανεβάσει το spam σε άλλο επίπεδο. Πολλαπλά προφίλ, με σφιχτές ρυθμίζεις απορρήτου κρυμμένο το email ώστε να μην μπορείς ούτε να τους μπλοκάρεις. Τουλάχιστον το MEGA, η Καθημερινή και τα άλλα "παραδοσιακά" ΜΜΕ δεν έστειλαν τα καμουφλαρισμένα "αγανακτισμένα" παράσιτά τους σε fb και twitter για να διαφημίσουν την προπαγάνδα τους... Γιατί όχι όμως; Όταν κάτι ζώα κάνουν κλικ σε ότι μ@λ@κία δουν στην οθόνη τους... Μπράβο παιδιά, και εις ανώτερα!

2 σχόλια:

  1. Στράτος ο νεότερος9 Ιουνίου 2011 στις 7:09 μ.μ.

    Είσαι προβοκάτορας .

    Ντροπή σου ! Είσαι έμμισθο παπαγαλάκι της Ιπποκρατους και του Καρχιμάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του Καρχιμάκη... αυτόν εδώ εννοείς;
    Μάλλον θα εννοείς γενικά του ΠΑΣΟΚ μήπως εννοούσες ή μήπως της ΝΔ ε;
    Καλύτερα να σταματήσεις τους πολλούς καφέδες ή να το γυρίσεις σε ντακαφαϊνέ.
    Καλό θα ήταν επίσης να διαβάζεις πριν σχολιάσεις, αν ξέρεις να διαβάζεις βέβαια.
    Αν πάλι διάβασες αυτό εδώ το blog και αυτό είναι το συμπέρασμά σου, σου συστήνω να διαβάσεις και αυτό, θα σε βοηθήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή