Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αγανακτισμένη τεχνολογία...

Η μήπως θα έπρεπε να πω τεχνοφοβία;
Η αφορμή για τις μεγαλειώδεις πραγματικά συγκεντρώσεις ήρθε από το facebook με μια σελιδούλα που έφτιαξε ένας 18άχρονος σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν.
Δεν έχει σημασία ποιος έφτιαξε τη σελίδα, σημασία έχει πως πολύ γρήγορα έφτασε τους 40.000 αναγνώστες και στην πορεία πέρασε τους 130.000.

Την σκυτάλη πήρε το Twitter μέσω του οποίου μεταφέρθηκε το μήνυμα της αρχικής συγκέντρωσης ακόμα περισσότερο, αλλά και μέσω του οποίου συνεχίζουν να κλείνονται διάφορα ραντεβού για παρουσία στην πλατεία συντάγματος. Ειδικά μετά την ομαδική εισβολή των παράσιτων της αγανάκτησης στο facebook, το Twitter καταφέρνει ακόμα να είναι ένα μέσο σχετικά αξιόπιστης και άμεσης ενημέρωσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, χωρίς φυσικά να λείπουν τα παράσιτα και από εκεί.


Πολύ γρήγορα μετά τις πρώτες συγκεντρώσεις δημιουργήθηκε και η ιστοσελίδα real-democracy.gr
Εκεί δημιουργήθηκε και το σχετικό φόρουμ για ανταλλαγή απόψεων.
Επίσης, πολύ γρήγορα αποφασίστηκε από τις πρώτες λαϊκές συνελεύσεις ότι το "κίνημα" θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα ΜΜΕ.
Έτσι απέρριψε κάθε πρόταση των ΜΜΕ για συνεντεύξεις ή κάλυψη τηλεοπτική ή ραδιοφωνική των εκδηλώσεων. Επίσης απέρριψε την ύπαρξη εκπροσώπων, αφού σύμφωνα με την λαϊκή συνέλευση κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπήσει το κίνημα, και κάθε άποψη που ακούγεται είναι προσωπική άποψη αυτού που την εκφέρει.

Επιτράπηκε μόνο στο press project να διαθέσει την υποδομή και τεχνογνωσία του για την κάλυψη με εικόνα και ήχο μέσω internet live streaming της λαϊκής συνέλευσης και μόνο τις ώρες που αυτή γίνεται, αν και ακόμα και για αυτό λίγες ημέρες μετά υπήρξε ισχυρό αίτημα να εξοστρακιστεί από την πλατεία και την αναμετάδοση να αναλάβουν οι ίδιοι οι μετέχοντες μέσω του real-democracy.gr. Μάλιστα για λίγο αυτό έγινε, με αποτέλεσμα να μεταδίδεται η λαϊκή συνέλευση μέσω u-stream φυσικά... με διαφημίσεις για forex και άλλα τέτοια...

Όμως, όταν θέλεις να είσαι αυτόνομος, πρέπει να αποδειχθείς και ικανός τα απαραίτητα να τα κάνεις.
Από την αρχή, δεν φάνηκε κανείς να είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί σοβαρά με την εικόνα που προβάλλει αυτό το "κίνημα" προς τα έξω, αλλά δυστυχώς, ούτε καν να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με περισσότερο κόσμο από αυτόν που βρισκόταν κάθε φορά μαζεμένος γύρω από τον ομιλητή.
Καμία επαφή στο facebook, ελάχιστη επαφή με το twitter όπου κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ανέβαζαν τις εντυπώσεις τους.

Το φόρουμ ποτέ δεν λειτούργησε ουσιαστικά, αν και θα μπορούσε, ως μέσο ανταλλαγής προτάσεων.
Ναι, υπήρχαν προτάσεις και κάποιες συζητήσεις, αλλά η συγκρότηση της θεματολογίας ήταν τουλάχιστον δυσλειτουργική.
Στα πλαίσια φαντάζομαι της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας του δεν υπήρξε καμία κεντρική διαχείριση του φόρουμ, με αποτέλεσμα εκεί μέσα να βρίσκεις μέχρι και το παράπονο κάποιου που του έκλεψαν τη μοτοσικλέτα! Θεματολογία χαοτική, χωρίς διαχείρηση ενοτήτων.
Επιπλέον, απ' όσο μπόρεσα να παρακολουθήσω τις συνελεύσεις, οι προτάσεις του φόρουμ δεν ελήφθησαν καθόλου υπ' όψη.

Λίγες ημέρες μετά, και στο πλαίσιο της (ατυχούς κατά τη γνώμη μου) μεταστροφής από την "αληθινή" στην "άμεση" δημοκρατία η σελίδα καταργήθηκε και ανακοινώθηκε πως δημιουργείται νέα, το amesi-dimokratia.org, χωρίς να μεταφερθεί εκεί το υλικό από την προηγούμενη σελίδα.
Το real-democracy είχε μερικές χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες, με αρκετές εκατοντάδες αναρτήσεις στο φόρουμ, από τα οποία τίποτε δεν μεταφέρθηκε στη νέα πλατφόρμα!
Η νέα σελίδα, 16 ημέρες μετά την έναρξη των συγκεντρώσεων έχει πια λίγες δεκάδες μηνύματα, και εξαιρετικά φτωχή θεματολογία.
Εξακολουθεί δε να μην παίζει το ρόλο της αλληλεπίδρασης των συγκεντρωμένων της πλατείας με τον "έξω κόσμο", αφού δεν είδα καμία ένδειξη πως έστω αυτά τα λίγα μηνύματα τίθενται υπ όψη της λαϊκής συνέλευσης. Αντί αυτού, είναι ένας βαρετός κατάλογος πρακτικών προηγούμενων συνελεύσεων ή αιτημάτων για προσφορά υλικού με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το μόνο που φαίνεται να λειτουργεί στην πλατεία είναι η μικροφωνική με την οποία γίνονται οι συνελεύσεις, (αλλά επειδή και αυτή μετά τις 12:30 αν δεν κάνω λάθος αποσύρεται μένει μία ντουντούκα) και το live streaming του press project.
Τελευταία προστέθηκε και ραδιοφωνικός σταθμός fm (!!), ναι σαν εκείνον που είχε η Δαμανάκη πριν 34 χρόνια, και που φυσικά δεν ακούγεται σε όλη την Αθήνα, αλλά φαντάζομαι στα γραφεία των πολυεθνικών και των τραπεζών γύρω από την πλατεία έχει σήμα καμπάνα!
Ακόμα και αυτό, γιατί δεν μεταδίδεται στο internet;

Δεδομένου πως οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι κατά κύριο λόγο νέοι, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την εμμονή στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες της πλατείας που γυρνάει την πλάτη σε κάθε τεχνολογικό βοήθημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτυχία αυτού που όλοι ζητάνε.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να φτάσουν το μήνυμά τους πιο μακρυά.

Ενώ μιλάνε για άμεση δημοκρατία, γιατί δεν προσπαθούν αυτή να συμπεριλάβει μερικούς ακόμα εκτός από αυτούς που βρίσκονται στην πλατεία την κάθε στιγμή;
Ακόμα και εκεί, η αδυναμία συντονισμού είναι εμφανής όταν δεν αποδέχονται συντονιστή, ούτε ιεράρχηση θεμάτων.
Το αποτέλεσμα είναι η λαϊκή συνέλευση της πλατείας συντάγματος να μοιάζει όλο και πιο κλειστή σε οποιονδήποτε παρακολουθεί απ' έξω.

Ακόμα και κάποιες προτάσεις που έχουν περάσει σαν πρακτικά ή ψηφίσματα δεν φτάνουν στα αυτιά του πολύ κόσμου που έχει έντονο ενδιαφέρον να μάθει τι συμβαίνει εκεί.
Η μόνη προβολή προς τα έξω είναι η ζωντανή μετάδοση μιας διαδικασίας που πολύ συχνά αποτελεί δυσφήμηση παρά διαφήμιση αυτού που συμβαίνει.

Ο κόσμος που είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε λόγω έλλειψης εμπειρίας με τέτοιες διαδικασίες δεν μπορεί να στηθεί με τις ώρες στην πλατεία δεν έχει κανένα τρόπο, όχι μόνο να συμμετέχει, αλλά στην ουσία ούτε καν να ενημερωθεί.

Ανοίξτε λοιπόν, έστω και την τελευταία στιγμή τους ορίζοντές σας παιδιά και δέστε τι γίνεται γύρω σας.
Αυτό για το οποίο παλεύετε και ξενυχτάτε στην πλατεία φθίνει.
Κλείσατε απ' έξω τον πολύ κόσμο και δεν του προσφέρατε τη δυνατότητα ούτε να ενημερωθεί για τους σκοπούς σας, ούτε να συμμετάσχει με κάποιον τρόπο.
Είναι επόμενο, να σας γυρίσει την πλάτη.
Χρειάζεστε τη νοικοκυρά, την μητέρα, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο όπως λέτε.
Πιστεύετε πως όλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να στηθούν στην πλατεία να ακούν νούμερα μέχρι κάποια στιγμή να ακούσουν κάτι που να τους ενδιαφέρει;
Πόσες ώρες;
Πόσοι από αυτούς;

Θέλετε αυτονομία από τα άλλα ΜΜΕ, σύμφωνοι.
Βρείτε ανθρώπους με τεχνογνωσία και στήστε το δικό σας δίκτυο ενημέρωσης. Αν δεν μπορείτε, το press project ή κάποιο άλλο μέσο είναι σίγουρα διαθέσιμο.
Θέλετε άμεση δημοκρατία; Σύμφωνοι πάλι, δεν χρειάζεται όμως κάποιος εκπρόσωπος πέστε τον όπως θέλετε να μεταφέρει τις απόψεις σας στον πολύ κόσμο;
Από μόνοι σας το βλέπετε πως όταν έχετε ομιλίες οικονομολόγων, συνταγματολόγων και δεν ξέρω τι άλλο, αυτές βελτιώνουν την απήχησή σας.
Χρειάζεται να εγκριθούν αυτά που θα πουν αυτοί από συνέλευση;
Έστω ένα δελτίο τύπου βρε παιδιά με ξεκάθαρες θέσεις.
Ένα blog, ίσως που θα ενημερώνεται τακτικά;

16 ημέρες τώρα, φαντάζομαι πολλοί στη λαϊκή συνέλευση πια θα γνωρίζεστε με το μικρό σας.
Εκτός και αν σας φτάνει να μαζεύεστε με το παρεάκι σας και να αμπελοφιλοσοφείτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να φτάσετε το μήνυμά σας σε περισσότερο κόσμο, αλλά και να πάρετε τα μηνύματα που ο πολύς κόσμος έχει να σας στείλει.
Χωρίς αυτούς είσαστε μια παρέα με όμορφα ίσως ιδανικά που όμως δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτε.

Τα μέσα υπάρχουν, η τεχνολογία είναι διαθέσιμη, γιατί τα αρνείστε;

Υγ. Την ώρα που έγραφα αυτή την ανάρτηση ακούγωντας παράλληλα τη γενική συνέλευση, είπαν πως το site real-democracy.org είναι το επίσημο. Τέτοιο δεν υπάρχει, υποθέτω πως αυτός που έκανε την ανακοίνωση έκανε ένα ανθρώπινο λάθος. Το real-democracy.gr είναι πάλι λειτουργικό, με τη μορφή περίπου που είχε το direct-democracy. Μπέρδεμα, αλλά πάλι, πταίσμα εφόσον πρόκειται για εθελοντική δουλειά. Λείπουν όμως πάλι οι εκατοντάδες αναρτήσεις του φόρουμ. Σύμφωνα με τους διαχειριστές αυτές δεν έχουν χαθεί και τα αιτήματα λαμβάνονται υπ' όψη και προωθούνται στις θεματικές ομάδες. Αν αυτό γίνει θα είναι πολύ σημαντικό και ακυρώνει αρκετή από τη γκρίνια μου εδώ. Ελπίζω όμως να βελτιωθεί η σχετική κατάσταση όσο αφορά την προβολή των γεγονότων εκεί και την πιο εμφανή προσπάθεια για ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Update 11/6: Το κείμενο "ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ" που ανέβηκε αμέσως μετά την ομιλία οικονομολόγων υποστηρικτών της διαγραφής του χρέους ήταν ένα σοβαρό κείμενο με πολλά στοιχεία που προκάλεσε συζήτηση. Με έβαλε σε σκέψεις, μήπως τελικά ήμουν άδικος με αυτή την ανάρτηση, σκεφτόμουν ακόμα και να την αφαιρέσω από το blog. Όμως μέσα σε λίγες ώρες αυτό εξαφανίστηκε...
Τι έγινε παιδιά, αμεσοδημοκρατικό κενό;
Κρίμα...
Αργότερα ξαναεμφανίστηκε... καψώνια... 

Update 15/6: Την εποχή που fb twitter blogs και sites διακινούν με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πληροφορίες οι αγανακτισμένοι του Λευκού Πύργου πολιορκούν την ΕΤ3 για να αναμεταδώσει ένα ψήφισμα...

Διάβασε και αυτά:
Προτάσεις ενός γερογκρινιάρη για την κρίση
Το μνημόνιο και η εξέγερση
Real ή άμεση δημοκρατία;
Συγκρατηθείτε!
Καμεραφοβία
Το Σύνταγμα μέσα μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου