Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε

Επιτέλους, η ευρωπαϊκή ένωση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στην επόμενη δημοπρασία κρατικών ομολόγων θα εμφανιστεί ως αγοραστής η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ενεργοποιώντας έτσι τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ως αποτέλεσμα αναμένεται η ραγδαία πτώση των spread και η αναστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος στην περιφέρεια της ευρωζώνης με αρχή την Ελλάδα που οδηγείται σε ένα απάνεμο λιμάνι ασφαλείας!
Παράλληλα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ έρευνες αποκάλυψαν γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου εντός της Ελληνικής ΑΟΖ κοντά στο Καστελόριζο και προβλέπεται να έχει αρχίσει η εκμετάλλευσή του εντός του 2012.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση των θέσεων εργασίας και παράλληλα, του επιδόματος εργασίας και επιδότηση για 4 χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 ετών, με διπλό όφελος: να χτυπηθεί ο πυρήνας της ανεργίας των νέων και να τονωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα από κλίμα συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Τέλος, ανακοινώθηκαν μέτρα άμεσης στήριξης μισθών και συντάξεων με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ στα πλαίσια της εξυγίανσης και μηχανογράφησης του ασφαλιστικού συστήματος ήδη οι πρώτες συντάξεις αποδίδονται εντός τριών μηνών από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης.
Για τις συντάξεις των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση τους στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών. Η βασική σύνταξη, σημείωσε, θα βελτιωθεί, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συνταξιοδοτούνται με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται στο 60ο έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα ταμεία.
Με την ολοκλήρωση δε του φράχτη κατά της παράνομης μετανάστευσης και την απέλαση μερικών χιλιάδων μεταναστών από την Ελλάδα, οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει αισθητά και αυτό ήδη φαίνεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου ειδικά στον Άγιο Παντελεήμονα οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν και οι Έλληνες κάτοικοι επιστρέφουν. Ο στόχος "0% λαθρομετανάστες" όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος στο κείμενο «ΟΚΤΩ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» είναι πολύ κοντά δήλωσε ο υπουργός προστασίας του πολίτη.
Εντωμεταξύ το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων από την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών κατά 6 δις ευρώ με εμφανή την αύξηση του ποσού αυτού στα 10 δις ευρώ ως το τέλος της τετραετίας.
Στο μέτωπο της πράσινης ανάπτυξης επίσης τα πράγματα φαίνονται να προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Συγκεκριμένα με το νέο πρόγραμμα της Αγροτικής τράπεζας που εδώ και λίγο καιρό εξειδικεύεται στην πράσινη ανάπτυξη, ήδη τα πρώτα φωτοβολταϊκά έχουν αρχίσει να αποδίδουν και αναμένεται σύντομα να έχουν αντικαταστήσει τη χρήση λιγνίτη για μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι δήμοι με δημοτικά ενεργειακά προγράμματα υπό την υποστήριξη του νέου ταμείου παρακαταθηκών και δανείων μέσα από την έκδοση δημοτικών ομολόγων (municipal bonds).
Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της διαφθοράς στη βουλή ψηφίστηκε  τροπολογία για άρση αυτόματη της ασυλίας βουλευτών που εμπλέκονται από τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών για Βατοπαίδι, Siemens, υποβρύχια, ομόλογα αλλά και χρηματιστήριο. Αυτά έχουν προωθηθεί στον εισαγγελέα του Αρείου πάγου που σύντομα αναμένεται να ασκήσει ποινικές διώξεις, ενώ παράλληλα το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων.
Η νεοσυσταθείσα οικονομική αστυνομία ερευνά το θέμα.
Στο μέτωπο της παιδείας, ήδη διαφαίνονται τα αποτελέσματα από την αύξηση της χρηματοδότησης, ενώ στον τομέα της υγείας, με την έναρξη της λειτουργίας των μονάδων οικογενειακής ιατρικής στις πόλεις, αλλά και της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και ασφάλισης οι ουρές στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων ήδη αποτελούν παρελθόν και η απαγόρευση του καπνίσματος προβλέπεται να φέρει τεράστια μείωση στις ασθένειες που συνδέονται με αυτό.


Αν όλα αυτά ακούγονται... πρωταπριλιάτικα, καλό μήνα.
Το θλιβερό είναι ότι πρόκειται κυρίως για copy-paste δηλώσεων των πολιτικών γιγάντων που κυβερνούν αυτή τη χώρα...
Θλιβερότερο είναι πως δεν κουράστηκα καθόλου να βρω υλικό, μάλιστα ήταν τόσο που θα μπορούσα να γράφω μέρες.
Δες και τις παραπομπές, και θα ανακαλύψεις πως σε αυτή τη χώρα η άνοιξη δεν μας εγκαταλείπει ποτέ.
Κάθε μέρα πρωταπριλιά...
Και του χρόνου. (στοίχημα ότι θα έχουμε καινούριο υλικό για την πρωταπριλιά του 2012;)

ΥΓ. Αυτό το κείμενο το είχα γράψει πριν από έναν χρόνο ακριβώς την 1η Απριλίου του 2011.
Σήμερα το ξαναανεβάζω χωρίς αλλαγές, λίγο από τεμπελιά αλλά κυρίως επειδή αν το διαβάσεις θα διαπιστώσεις πως τίποτα δεν έχχει αλλάξει πραγματικά. Θα μπορούσα να προσθέσω κάτι για τον Βενιζέλο, την "νέα" ελπίδα του ΠΑΣΟΚ ή τους μετανάστες, την "νέα" καραμέλα των πάντων αλλά δεν βλέπω τον λόγο. Έτσι όπως είναι νομίζω αρκεί.

Διάβασε επίσης:
Financial Times: «Μόνο μία νέα πολιτική τάξη μπορεί να σώσει την Ελλάδα»
Ανεξίτρελο 
Αν όλα πάνε καλά...
Το μήνυμα των εκλογών
Καθήκον και φιλοδοξίες
Αλλάζουμε;
Πατριωτικό καθήκον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου