Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Άδικα αλλά αναγκαία

Εδώ και καιρό μας λένε ότι σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας είναι "άδικα αλλά αναγκαία"
Δεν ήταν λένε στην "ιδεολογία" του ΠΑΣΟΚ να πάρει τέτοια μέτρα, αλλά αν και είναι άδικα αυτά είναι αναγκαία για την σωτηρία της χώρας.
Αλλά και η Νέα Δημοκρατία αν και προσπαθεί να απέχει από παρόμοιες δηλώσεις από τότε που σύρθηκε σε συγκυβέρνηση στηρίζει αυτή την κυβέρνηση, αυτές τις επιλογές και άρα τα "άδικα αλλά αναγκαία" μέτρα της.

Και φυσικά είναι άδικο να φορολογείς το χαμηλό εισόδημα μειώνοντας το αφορολόγητο.
Είναι άδικο φυσικά να βάζεις έκτακτο τέλος ακινήτου σε συνταξιούχους και άνεργους για ένα ρημαδοακίνητο που ουσιαστικά δεν έχει αξία.
Είναι άδικο να αυξάνεις τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, να κόβεις τα επιδόματα των ανέργων, να αναγκάζεις τον πολίτη να πληρώνει νοσήλεια στο δημόσιο νοσοκομείο ασχέτως αν έχει χρήματα ή όχι.
Είναι άδικο φυσικά να μειώνεις τον κατώτατο μισθό, και να διευκολύνεις τις απολύσεις όταν η ανεργία είναι κοντά στο 20% (σε πολλές περιοχές ακόμα μεγαλύτερη).
Είναι άδικο να απολύεις δημόσιους υπαλλήλους ασχέτως παραγωγικότητας, μόνο με κριτήρια την ηλικία και τον χρόνο που μένει προκειμένου να λάβουν την κατώτατη σύνταξη και να τους καταδικάζεις να ζήσουν τα επόμενα χρόνια με ένα κλάσμα του μισθού τους.
Είναι άδικο να υπάρχουν πρώην νοικοκυραίοι που πλέον σιτίζονται από συσσίτια της εκκλησίας και μένουν σε χαρτόκουτα.

Είναι άδικο ηλικιωμένοι να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό και να κλέβουν το λάδι από τα καντήλια στα νεκροταφεία για να ζήσουν.
Είναι άδικο να υποφέρουν άνθρωποι άρρωστοι εξ αιτίας ενός συστήματος υγείας που αφήνεται να καταρρέει σιγά σιγά.
Είναι άδικο παιδιά να υποσιτίζονται και να χρειάζονται την αλληλεγγύη των δασκάλων και άλλων για να φάνε μια τυρόπιτα στο σχολείο τους.
Είναι τόσες πολλές οι αδικίες πια...
Είναι, όμως λένε αναγκαίο.
Είναι αναγκαίο για να εξοικονομηθούν χρήματα για να πληρωθούν οι πιστωτές μας που από την άλλη μεριά θα πληρώσουν τα έξοδα του κράτους ώστε αυτό να μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει όλα αυτά τα έστω κουτσουρεμένα επιδόματα, τις μειωμένες συντάξεις, τους ψαλιδισμένους μισθούς.

Όπως θα ήταν επίσης άδικο να κοπεί δραστικά ο ανώτατος μισθός που πληρώνει το κράτος.
Πάνω από 300.000 λένε παίρνει τον χρόνο ο πρόεδρος της δημοκρατίας.
Τι θα πάθαινε αν αυτός ο μισθός γινόταν 36.000;
Ο παππούς αυτός που στα 15 ήταν αντάρτης ναούμε, υποχρεώσεις δεν έχει απ όσο ξέρω και κάποτε τουλάχιστον είχε αρκετά στην μπάντα ώστε να δανείσει στον πρωθυπουργό της χώρας το κατιτίς του ώστε εκείνος να αγοράσει το κωλόσπιτο που χρειαζόταν για να στεγάσει τον έρωτά του.
Με τρία χιλιάρικα τον μήνα, τα έξοδά του όλα πληρωμένα και το κομπόδεμα που σίγουρα θα πρέπει να έχει σε κάποια τράπεζα δεν θα πεινάσει κιόλας.
Ναι, θα ήταν άδικο ένας χαμηλόμισθος να συνεισφέρει με το 10-20% του εισοδήματός του ενώ ο παππούς θα έδινε το 80-90% αλλά γιατί όχι;
Ο παππούς ούτε την κατανάλωση δεν θα έριχνε, ούτε θα πεινούσε, ούτε τα παιδιά του θα βγαίνανε να ζητιανεύουν στα φανάρια.
Άδικο αλλά αναγκαίο θα έλεγα τότε και εγώ.

Άδικο θα ήταν να αναγκαστούν τα κόμματα να πορευθούν με λιγότερα.
Πέντε εκατομμύρια περισσότερα πήραν φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό τα πέντε κόμματα της βουλής και οι οικολόγοι πράσινοι...
Κάθε ψηφοφόρος λέει δίνει 10 ευρώ για τα κόμματα στην Ελλάδα όταν στην Γερμανία το ποσό αυτό είναι λιγότερο του ενός ευρώ.
Θα ήταν άδικο ξαφνικά να αναγκαστούν να πορευτούν με πέντε, γιατί όχι και με 2,5 ευρώ ανά πολίτη, αλλά δεν είναι αναγκαίο;
54 εκατομμύρια πήραν τα κόμματα συνολικά φέτος, η χώρα έχει ανάγκη να εξοικονομήσει χρήματα, ιδού η Ρόδος, ιδού χοντρά χοντρά 40 εκατομμυριάκια ευρώ.
Θα μου πεις, πως θα τη βγάλουν μετά, θα βαρέσουν διάλυση, κανόνι... ναι... άδικο αλλά αναγκαίο σου απαντώ και τελικά προτιμώ να βαρέσουν κανόνι όλα τα κόμματα παρά μια πενταμελής οικογένεια να χάσει το σπίτι της.
Άδικο είναι να κλείνουν επιχειρήσεις και να απολύονται εργαζόμενοι, φαντάζομαι όμως όχι πιο άδικο απ το να καταργηθούν μερικές χιλιάδες θέσεις συμβούλων υπουργών και γενικών γραμματειών που δημιούργησαν εν μέσω κρίσης οι υπουργοί.
Άδικα όλα αυτά βλέπεις, αλλά μια κάποια επιλογή υπάρχει, δεν μπορείς να πεις...

Είναι άδικο από την άλλη μεριά να διασώζεται μια μικρή σχετικά τράπεζα με κόστος 800 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι αλήθεια αναγκαίο;
Θα κατέρρεε ο τραπεζικός κλάδος αν αφηνόταν η Proton να βαρέσει κανόνι κανονικά;
Αν ναι, γιατί να μη διασωθεί και το alter ας πούμε με δικά μας λεφτά, εκείνοι εργαζόμενοι δεν είναι;
Ο διαφημιστικός κλάδος δεν υποφέρει από το κανόνι του Κουρή;
Γιατί όχι και ο βιβλιοπώλης της γειτονιάς;
Ο άνθρωπος δούλευε μια ζωή με κόπους για να δει το μαγαζί του να κλείνει λόγω κρίσης και λόγω άγριας φορολογίας και έβαλε λουκέτο.
Άδικο δεν είναι;
Αναγκαίο μου λες...
Όσο αναγκαίο είναι να μην πληρώνουν τα τηλεοπτικά κανάλια φόρο επί των διαφημίσεων να υποθέσω;
Αλήθεια, για ποιόν είναι αναγκαία όλα αυτά;


Θα ήταν άδικο οι βουλευτές να αναγκαστούν ξαφνικά να μπορέσουν με πολύ λιγότερα χρήματα να συνεχίσουν να "προσφέρουν".
Διαβάζω πως συνολικά οι 300 μας λαμβάνουν 35.016.200 ευρώ μαζί με κάτι έξοδα κίνησης και άλλα ωραία, δηλαδή χοντρικά 116.000 τον χρόνο, ή κάτι παραπάνω από 9500 τον μήνα (κατά μέσο όρο).
Πολλοί δε έχουν τεράστιες περιουσίες και μεγάλα εισοδήματα είτε από καλές παντρειές (αν μη τι άλλο οι βουλευτές μας είναι τουλάχιστον καλοί γαμπροί και νύφες), είτε από ακίνητα είτε από άλλες (νόμιμες φυσικά) δραστηριότητες.
Θα ήταν άδικο να αναγκαστούν να πορευτούν με τρία χιλιάρικα τον μήνα αλλά πιστεύω θα τα καταφέρνανε.
Στο κάτω κάτω αν δεν βγαίνεις και με τρία χιλιάρικα τον μήνα άδειασέ μας την γωνιά που θέλεις να "νοικοκυρέψεις" το κράτος, εδώ το γραφείο σου δεν μπορείς να νοικοκυρέψεις ρεμπεσκέ!
Σίγουρα θα ήταν άδικο βέβαια ξαφνικά να πεις στον οποιονδήποτε να μάθει να ζει με το ένα τρίτο όσων έπαιρνε χθες, αλλά στους "έφεδρους" δημόσιους υπάλληλους το ίδιο δεν λένε;
Μάνι μάνι να σου άλλα 23 εκατομμυριάκια χοντρά χοντρά... άδικο αλλά αναγκαίο.
Για φαντάσου ανάλογες μειώσεις στις συντάξεις των πρώην βουλευτών;
Γιατί όχι και πλήρη αναστολή σύνταξης σε κάποιους, άλλωστε έχουν την δυνατότητα να διορίζονται υπεράριθμοι σε θέσεις του δημοσίου, ένα μεροκάματο θα το έχουν όσοι είναι κάτω των 65 ας πούμε.
Το ίδιο άδικο θα ήταν να γίνουν παρόμοιες περικοπές στους υπουργούς, γγ υπουργείων, στα διευθυντικά στελέχη ΔΕΚΟ, (όσες ακόμα ανήκουν στο δημόσιο), στους ανώτατους δικαστικούς, γιατί όχι, και στον διορισμένο μας πρωθυπουργό που έτσι και αλλιώς απ ότι ακούω έχει άλλες πηγές εισοδήματος που θα τον κάλυπταν (και που παραδόξως δεν μπόρεσα να βρω ποιά είναι τα εισοδήματά του).
Ο Μόντι της Ιταλίας πως τα βγάζει πέρα δηλαδή και αρνήθηκε τον μισθό του;
Θα συμφωνήσω εν μέρη με τον πρωθυπουργό λοιπόν, κάποιοι πρέπει να ξεχάσουν τα κεκτημένα.
Απλά φαίνεται να διαφωνούμε στο ποιοί πρέπει να είναι αυτοί.

Κάποιοι θα με κατηγορήσουν για λαϊκισμό, θα πουν πως ακόμα και αν γίνουν όλα αυτά η εξοικονόμηση χρημάτων δεν φτάνει για να καλυφθεί η τρύπα του προϋπολογισμού και μόνο συμβολικό χαρακτήρα θα μπορούσαν να έχουν τέτοια μέτρα.
Δεν είμαι οικονομολόγος να απαντήσω, αλλά ο Βαρουφάκης είναι και σε άρθρο του είχε προτείνει κάτι τέτοιο.
Να μειωθεί ο ανώτατος μισθός (του προέδρου της δημοκρατίας) στο επίπεδο του αμέσως χαμηλότερου (ανώτατοι δικαστικοί; υπουργοί;), όλοι αυτοί στη συνέχεια να πάνε στο ύψος του αμέσως χαμηλότερου και πάει λέγοντας μέχρι να φτάσεις στην άδικη(;) αλλά αναγκαία εξοικονόμηση εξόδων που χρειάζεσαι για να καλύψεις την "τρύπα του προϋπολογισμού".
Ας φτάσουν όλοι οι ανώτεροι μισθοί για μια περίοδο ακόμα και στα 1000 ευρώ, αλλά χωρίς να πειραχτούν οι κατώτεροι.
Για να το λέει σοβαρά ένας οικονομολόγος κάτι θα ξέρει, αλλά ακόμα και αν δεν γίνεται κάτι τέτοιο, ακόμα και αν ο τελικός λογαριασμός δεν βγαίνει έστω και η συμβολική αξία κάτι τέτοιου θα ήταν τεράστια.
Άλλωστε πρόσφατα η κυβέρνηση παραδέχτηκε πως η εφεδρεία κάποιων δημόσιων υπαλλήλων είχε "συμβολική αξία" (game changer την είπανε) και τελικά το δημοσιονομικό όφελος ήταν ελάχιστο.
Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να υπάρχουν χαμηλότερες αποδοχές (μερικών υψηλόμισθων) παρά περισσότεροι άνεργοι...
Άδικο, αλλά αναγκαίο.

Ζούμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μια κρίση που από οικονομική ειδικά στην Ελλάδα έχει γίνει κρίση κοινωνική και με 20.000 άστεγους τείνει να γίνει και ανθρωπιστική.
Είναι σίγουρο πια πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως στο παρελθόν και χρειάζονται ακόμα και κάποια άδικα μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε χειρότερη κατάρρευση (αν είναι κάτι τέτοιο δυνατό).
Είτε με ευρώ, είτε με δραχμές, είτε με επιλεκτική χρεοκοπία είτε χωρίς αυτή, όπως και να έχει συνολικά το βιοτικό μας επίπεδο θα πρέπει να χαμηλώσει και απ ότι φαίνεται θα είμαστε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και μετά.
Από όποια μεριά και αν βλέπει κανείς τα πράγματα, είτε είσαι νεοφιλελεύθερος, φασίστας, αριστερός, δεξιός, κεντρώος, σοσιαλιστής η κουμουνιστής δύσκολα θα διαφωνήσεις στην τελευταία παράγραφο.
Χρειάζονται πράγματι έκτακτα μέτρα, μέτρα που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, μέτρα βίαιης προσαρμογής σε μια σκληρή πραγματικότητα πολλές φορές άδικα.
Όμως το ποιόν θα αδικήσεις τελικά είναι θέμα επιλογής.
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι απλά κάποια από τα "άδικα" αλλά "αναγκαία μέτρα που θα μπορούσε να πάρει μια κυβέρνηση ώστε τουλάχιστον ο μέσος πολίτης να νιώθει πως δεν είναι ο μόνος που πληρώνει την κρίση.
Η κρίση φέρνει αδικία, αλλά το ποιός θα αδικηθεί και πόσο, τελικά είναι επιλογή.
Όμως τελικά το πολιτικό κατεστημένο φαίνεται πως είναι διατεθειμένο να θυσιάσει μέχρι και τον τελευταίο από εμάς προκειμένου αυτό, οι παρατρεχάμενοι και οι εντολείς τους όχι απλά να σωθούν αλλά και να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.
Η πίτα μίκρυνε αλλά κάποιοι αποφάσισαν χωρίς εμάς να διατηρήσουν σχεδόν ανέπαφο το κομμάτι τους μειώνοντας όλων των άλλων, ακόμα και αν αυτό οδηγεί κάποιους στον απόλυτο εξευτελισμό.
Μπορεί να είναι άδικο να μειώνεις βίαια τα εισοδήματα του υψηλά αμειβομένου ή του μέσου υπαλλήλου, αλλά το να ακουμπάς τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι εγκληματικό.
Η λέξη άδικο δεν είναι κατάλληλη όταν αφορά άγρια φορολογία σε άνεργο, σε ανύπαντρη μητέρα, σε ανάπηρο, σε χαμηλοσυνταξιούχο, αυτό δεν είναι αδικία, είναι έγκλημα.
Δεν είναι αδικημένος ο άστεγος, ο άρρωστος που δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα, ο γέρος που δεν έχει να φάει ή το παιδί που δεν έχει βιβλία να διαβάσει, είναι θύμα εγκλήματος.
Και δεν είναι κοινωνία αυτή που επιτρέπει τέτοια εγκλήματα, είναι ζούγκλα.
Η ζούγκλα του ισχυρού πολιτικού, του τραπεζίτη, του διαπλεκόμενου επιχειρηματία που χρησιμοποιεί την ισχύ του για να διατηρήσει τα κεκτημένα του ακόμα εις βάρος του συνανθρώπου του.
Δεν είναι άδικο να το επιτρέψουμε αυτό, είναι εγκληματικό, είναι απαράδεκτο, είναι ανεπίτρεπτο!
Και δεν είναι ούτε αναγκαίο!

Διάβασε επίσης:
Ο Ροντούλης χρεώνει στη βουλή εκτός έδρας για να πάει σπίτι του τις γιορτές
Γιώργος Δελαστίκ: "Ανατροπή Παπαδήμου αν πάρει νέα μέτρα"
Το Νέο Όχι
Ναυάγιο PSI: το μη χείρον βέλτιστον

4 σχόλια:

  1. Πόσο πιο απλά και ξεκάθαρα να τα φωνάξεις, είσαι συγκινητικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως εχει γραψει και ο Βαρουφακης ειναι η περιφημη κυλιομενη υποτιμηση από πάνω. δεν ξερω τι θα εξοικονομηθει αλλα θα ημουν ΠΑΡΑ πολυ περιεργος να δω σε πιο επιπεδο μισθων θα πρεπει να συμπιεστει η μισθοδοσια δημοσιου ωστε να φτασουμε σε μηδενιικο ελλειμα τωρα.
    το κακο ειναι οτι αυτοι που θα θιγουν ειναι αυτοι που μπορουν να φωναξουν και εκβιασουν περισσοτερο απο ολους (δικαστικοι, πολιτικοι, κλπ κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως ανάφερα και στο κείμενο, ακόμα και αν αυτό δεν είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, έστω ως συμβολικό θα είχε την αξία του.
    Αν και πιστεύω πως θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ειδικό τέλος της ΔΕΗ για παράδειγμα.
    Και ναι, θα αντιδρούσαν οι πλέον "φωνακλάδες" αλλά το κύριο πρόβλημα είναι, πιστεύω, οι ίδιοι οι πολιτικοί που δεν θα δεχόταν ποτέ να ψηφίσουν τέτοια "άδικα" (γι αυτούς) μέτρα με πρώτους τους βουλευτές.
    Την αδικία των άλλων δεν έχουν πρόβλημα να την ψηφίσουν φυσικά.
    Όπως και να είναι, είναι εμφανής η προσπάθεια να γίνουν "αδικίες" προς την κατεύθυνση των πλέον αδυνάτων και όχι φυσικά το αντίθετο.
    Ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή