Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Αδικία...

Οι δύο κύριοι της φωτογραφίας είχαν τα τελευταία χρόνια εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες.
Ο πρώην υπουργός, με κομμένα τα φτερά βέβαια, εξακολουθεί να πληρώνεται από το κράτος σε μία θέση κύρους ως καθηγητής οικονομικών σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
Η αποτυχία του είναι πλέον σε όλους γνωστή, ακόμα και ο ίδιος το έχει εμμέσως παραδεχτεί.
Το πανεπιστήμιο υποτίθεται ότι είναι η κορωνίδα της παιδείας, η ανώτατη παιδεία.
Αυτός λοιπόν, διδάσκει στην ανώτατη παιδεία, ως ανώτατος δάσκαλος, τους ανώτατους μαθητές οικονομικά.
Πέρα από τις όποιες θεωρητικές του γνώσεις έχει αποκομίσει και τεράστια εμπειρία την οποία θα μεταδώσει στους μελλοντικούς επιστήμονες. Την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη αποτυχία!

Από την άλλη μεριά, έχουμε έναν άνθρωπο που, από θέση ισχύος σε μια από τις ισχυρότερες εταιρείες της χώρας, και με όχημα το χρηματισμό των πολιτικών της χώρας ανεξαρτήτως κομμάτων κατάφερε να μεγαλώσει την επιρροή και τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας.
Αν έφαγε και αυτός μερικά εκατομμύρια ήταν ψίχουλα μπροστά σε αυτά που κέρδισε η εταιρεία του.
Αν εξαιρέσουμε ότι τον έπιασαν και το οικοδόμημά του τινάχτηκε στον αέρα, η δράση του, αν και παράνομη, ήταν σαφώς κερδοφόρα για την εταιρεία στην οποία ήταν υπάλληλος.
Και πιστεύω ότι ο λόγος που το σκάνδαλο ξεσκεπάστηκε είναι ότι είχε να κάνει με τους πολιτικούς και τα μεταξύ τους καρφώματα.
Ακόμα και όταν η δράση του αποκαλύφθηκε, ο κύριος αυτός έδειξε την ευφυΐα του ξεγλιστρώντας από τις ελληνικές αρχές, παίζοντας με το νομικό σύστημα της Γερμανίας, εκβιάζοντας εντέχνως με μικροδιαρροές και τελικά κατάφερε να γλυτώσει τη φυλακή.
Η ευφυΐα του και οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες, όσο και η βαθειά του γνώση για το πως λειτουργεί το Ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Μη γελιέστε, πως λειτουργεί λέω, δεν είναι λάθος μια και τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει παρά τις εξαγγελίες.
Ίσως να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στο μέλλον, αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι με τους ίδιους θεσμούς και τους ίδιους νόμους.

Έχουμε λοιπόν έναν δάσκαλο αμφισβητούμενης ευφυΐας αλλά αποδεδειγμένα αποτυχημένο να διδάσκει στο πανεπιστήμιο, και έναν σίγουρα ευφυή και εξαιρετικά αποτελεσματικό εκεί που έπρεπε άνθρωπο να βρίσκεται εξόριστος στη Γερμανία.
Επιπλέον, αναλογικά η βλάβη της ελληνικής οικονομίας που προκλήθηκε από τη δράση του Χρηστοφοράκου δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή που προκλήθηκε από τα λάθη του πρώην υπουργού.

Μήπως έπρεπε να βρεθεί τρόπος να αντιστραφούν οι ρόλοι;
Το μάθημα του Χρηστοφοράκου εάν του δινόταν ασυλία θα ήταν ένα από τα πιο διδακτικά και ενδιαφέροντα μαθήματα, και σίγουρα πιο ουσιαστικό από του πρώην υπουργού.
Έστω και με τηλεδιάσκεψη, τα αμφιθέατρα θα ήταν για μια φορά γεμάτα!

Αδικία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου