Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κατάντια


Υστερόγραφο από το βιβλίο του Κοροβέση
"Ανθρωποφύλακες" via konel_valar
Φτάσαμε να πρέπει να λέμε τα αυτονόητα.
Αυτονόητο είναι πως, ασχέτως ιδεολογικού υπόβαθρου, όταν κάποιοι ληστεύουν μία τράπεζα, το κράτος, οποιοδήποτε κράτος, πρέπει να αντιδράσει και θα αντιδράσει.
Αυτονόητο είναι πως η σύλληψη των δραστών μίας τέτοιας ενέργειας είναι επιτυχία της αστυνομίας.
Αυτονόητο είναι πως το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί, είτε ληστές είτε αστυνομικοί, κάνει την επιτυχία αυτή μεγαλύτερη.
Αυτονόητο είναι πως για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να ασκηθεί βία ή να απειληθεί η άσκηση βίας.

Όμως υπάρχουν και άλλα αυτονόητα.
Αυτονόητο είναι πως από την στιγμή που κάποιος βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, άοπλος και με χειροπέδες, δεν μπορεί να κακοποιείται.
Για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο.
Ακόμα και ληστής, ακόμα και τρομοκράτης να είναι.
Αυτονόητο είναι πως η αστυνομία δεν μπορεί να παραποιεί τις φωτογραφίες που ο εισαγγελέας διατάσσει να δημοσιευτούν.
Και μόνο αυτό θα έπρεπε να αρκεί για να τραβήξει κάποιος το αυτί εκείνου που είναι υπεύθυνος για την παραποίηση και δημοσιοποίηση των φωτογραφιών αυτών.
Αυτονόητο είναι πως δικαστική εξουσία και δημοσιογράφοι πρώτη και κύρια αποστολή έχουν τον έλεγχο της εξουσίας και όχι την συνεργασία με αυτή με σκοπό την συγκάλυψη.

Αυτονόητο είναι πως όταν υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για ξυλοδαρμό κρατουμένων με στοιχεία που ουσιαστικά έχει δώσει η ίδια η αστυνομία (παραποιημένες φωτογραφίες) παρεμβαίνει ο εισαγγελέας και ερευνά το θέμα σοβαρά.
Αυτονόητο είναι πως όταν η αστυνομία λέει "αντιστάθηκαν" κάποιος δημοσιογράφος ρωτάει και κανέναν αυτόπτη μάρτυρα και δεν αρκούνται όλοι στην ανακοίνωση της αστυνομίας.
Αυτονόητο είναι πως όταν πληθαίνουν οι καταγγελίες για την συμπεριφορά της αστυνομίας από σοβαρά διεθνή μέσα και οργανισμούς ο υπουργός δεν απαντά με μηνύσεις στα μέσα αλλά παίρνει σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και αν δεν μπορεί παραιτείται.
Αυτονόητο είναι πως η ασυδοσία της αστυνομίας παρακινούμενη από την πολιτική της ηγεσία με τις ευλογίες δημοσιογράφων και την αδιαφορία της δικαστικής εξουσίας είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο.
Γιατί η δημοκρατία κινδυνεύει περισσότερο από μία ασύδοτη, ανεξέλεγκτη, φασιζουσα αστυνομία υπό τις εντολές μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης παρά από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση.

Αυτονόητα!

Που πρέπει κάθε φορά να τα συζητάμε λες και πρόκειται για καινοφανείς, ριζοσπαστικές ιδέες.
Αυτονόητα που αν τα τονίσεις κινδυνεύεις να σε χαρακτηρίσουν ακραίο.
Αυτή είναι η κατάντια μας.
Όχι τόσο τα στραπατσαρισμένα μούτρα τεσσάρων υπόπτων, αλλά η άρνηση της πολιτείας να απαντήσει στα αμείλικτα αυτονόητα ερωτήματα που αυτά προκαλούν.
Και η αδιαφορία της πλειοψηφίας της κοινωνίας και των θεσμικά υπεύθυνων να προωθήσουν αυτά τα ερωτήματα και να τα κάνουν απαιτήσεις.

Γι αυτό θα δούμε και χειρότερα.

Κατάντια!

Διάβασε επίσης:
Αποκλειστικά στο Tvxs: Δεν υπήρξε συμπλοκή στην σύλληψη των δραστών στην Κοζάνη Greece: UN experts on arbitrary detention concerned by detention conditions and limited access to legal assistance
«Ρατσιστική συνεργασία αστυνομίας - Χρυσής Αυγής και ατιμωρησία» "Αν έχουμε ένα καινούργιο Γκουαντανάμο ας μας το πεί κάποιος"
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες
Το Photoshop, οι καταγγελίες για κακοποίηση και η απόσταση των κυβερνητικών εταίρων από τους χειρισμούς Δένδια
Greek police ‘Photoshop away’ signs of brutality from mugshots
Καλά τους έκαναν;
Altered mug shots spur probe into Greek police beatings
Greece probes police 'beatings' as altered mug shots emerge
Από το μοντάζ και τη σκηνοθεσία στο photoshop
Μία “συνομιλία” μου με τον Φ.Κρανιδιώτη
Η ελληνικη αστυνομια αφαιρει με Photoshop τα σημαδια της βαναυσοτητας
Greek police 'battered four terrorist suspects then launched cover-up'
Growing Police Brutality in Greece: The Hidden Face of the Crisis
A disastrous and unconvincing case of brutality and mismanagment by the Greek police
 Growing Police Brutality in Greece: The Hidden Face of the Crisis
A disastrous and unconvincing case of brutality and mismanagement by the Greek police
Καταδίκη της Ελλάδας για βιασμό Τούρκου από λιμενικό 

10 σχόλια:

  1. Αυτονόητα είναι αγαπητέ για όσους μπορούν και σκέφτονται ακόμα.Δυστυχώς γιατο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας,ονομαζόμενοι και νοικοκυραίοι,είναι ψιλά γράμματα.Όταν ο νεκρός μετανάστης κοίτονταν νεκρός στις γραμμές απο το κυνηγητό των μπάτσων,οι λεγόμενοι νοικοκυραίοι στο βάθος το ευχαριστιόντουσαν.Δυστυχώς η κοινωνία εκφασίστηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς,αν και νομίζω ότι πάντοτε ήταν τέτοια σε λανθάνουσα μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο, μόνο που δεν είμαι σίγουρος αν το συγκεκριμένο θέμα με τον μετανάστη εντάσσεται στα αυτονόητα με την αυστηρή έννοια που προσπαθώ να το κρατήσω εδώ.
      Για παράδειγμα δεν ξέρω πόσο αυτονόητο είναι πως οι μπάτσοι (δημοτική αστυνομία ήταν) δεν έπρεπε να προσπαθήσει να τον ελέγξει (αυτό έκανε;) δεν ξέρω αν απλά έλεγχο ήθελαν να του κάνουν ή κινδύνευε με "κέντρο κράτησης" ή κάτι χειρότερο, και πολλά άλλα που σηκώνουν συζήτηση.
      Πάντως στον εκφασισμό της κοινωνίας μας συμφωνώ απόλυτα, δυστυχώς έτσι είναι.

      Διαγραφή
  2. Ο μετανάστης αν δεν είχε τίποτα να φοβηθεί, γιατί να τρέχει? Και εγώ είμαι μετανάστης 5 χρόνια τώρα στο Λονδίνο και τις 2 φορές που με σταματήσανε αστυνομικοί, δεν άρχισα να τρέχω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σύγκριση καταλαβαίνεις πως είναι άκυρη.
      Πριν ένα-δύο χρόνια μετανάστης κατάφερε στο Βέλγιο αν δεν κάνω λάθος να κερδίσει την παραμονή του στην χώρα δικαστικά αν και το Δουβλίνο ΙΙ προέβλεπε την επιστροφή του στην χώρα από την οποία εισήλθε στην ΕΕ, αφού το δικαστήριο εκεί δέχτηκε πως οι συνθήκες στην Ελλάδα για τους μετανάστες είναι απάνθρωπες.
      Πολύ πιο πρόσφατα Έλληνας δικαστής αθώωσε δραπέτες από το αστ τμήμα ηγουμενίτσας με το σκεπτικό πως οι συνθήκες κράτησής τους ήταν τόσο απάνθρωπες που αυτό που έκαναν ήταν να προσατέψου την ζωή και την αξιοπρέπειά τους.
      Παραδείγματα πάμπολα.
      Είναι εντελώς άκυρο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με μετανάστη από την Σομαλία στην Ελλάδα
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  3. Αρα μιλας για λαθρομεταναστη. Συγνωμη που στο λεω αλλά ιστορικά οι λαθρομεταναστες (οπως οι Έλληνες το 1900) είναι εισβολείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμως δεν ζούμε στο 1900.
      Αν εσύ θεωρείς πως ανθρώπους (χαρακτήρισέ τους όπως θέλεις, λαθρομετανάστες, εισβολείς, τρομοκράτες) πρέπει να τους φέρεται ένα κράτος όπως τους εγκληματίες, όχι το 1900 αλλά πολύ πιο πίσω δεν κατάλαβες τίποτα από όσα έγραψα, ούτε πρόκειται να καταλάβεις.
      Γιατί κάτι σε τυφλώνει.
      Ρατσιστικό μίσος; Αναίτιος τρόμος;
      Δεν ξέρω, ό,τι σε βολεύει.

      Διαγραφή
  4. To ρατσισμό που ακριβώς τον είδες? Εγώ απλά είπα πως ιστορικά κύματα πεινασμένων ανθρώπων κατέλυσαν αυτοκρατορίες. Κοινως ο ντόπιος πλυθησμός τον ήπιε και καλοπεράσανε οι καινούργιοι. Το κάνανε οι Έλληνες στους Πελασγούς, οι Γερμανοί στους Ρωμαίους, οι Μογγόλοι στους Κινέζους, οι Ισπανοί στους Ινδιανους κτλ. Και τώρα γίνετε σε εμάς. Αν σε αυτά που λέω διακρίνεις ρατσισμό, έχεις μεγάλο πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πειράζει. Το θέμα είναι να τα βρίσκουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παρακαλώ να μην με προσβάλεις.
      Όχι βέβαια, καθόλου δεν τα βρίσκουμε.

      Διαγραφή