Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Εθελοντισμός

Τελευταία γίνεται πολλή κουβέντα για εθελοντισμό.
Εθελοντές στους Ολυμπιακούς, για τα special Olympics, για τους ηλικιωμένους, στις πλατείες, στις θάλασσες, στην ανακύκλωση, στο ιατρείο της πλατείας Συντάγματος.
Παρατηρώ πως ιδιαίτερα ο ΣΚΑΙ έχει τρελαθεί με την ιδέα.
Δείξε μου την πιο βρώμικη γειτονιά να μαζευτούμε οι πολίτες να καθαρίσουμε.
Πάμε παραλία να μαζέψουμε τα σκουπίδια.

Και από πίσω ο αντιδήμαρχος καθαριότητας με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά να επικροτεί τη "δράση"

Δεν μπορεί παρά να επικροτεί κάποιος γενικά το έργο των εθελοντών που προσφέροντας την προσωπική τους εργασία βοηθούν το κοινωνικό σύνολο.


Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα ενεργό πολίτη, αλλά εθελοντικά είχα πάει και εγώ στο ιατρείο της πλατείας συντάγματος, όταν θεώρησα πως οι συμπολίτες μου χρειάζονται μια βοήθεια που δεν μπορεί να τους προσφέρει η συνήθης κοινωνική οργάνωση.
Εθελοντικά έχω πάει στο νοσοκομείο στις 4 η ώρα το πρωί όταν ήξερα πως υπήρχε σοβαρή δυσκολία και χρειάζονταν επιπλέον βοήθεια, ή όταν γέμισαν τα επείγοντα τσακισμένα κορμιά από μαζικά τροχαία ατυχήματα.
Εθελοντικά αλλάζω καθετήρες σε μια γριούλα στη γειτονιά που δεν γνώριζα πριν.
Και φυσικά, εθελοντικά θα βοηθήσω σε κάθε έκτακτη ανάγκη που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί.

Η μαζική προσπάθεια για αναδάσωση, ξεπερνάει τις δυνατότητες ενός δήμου, και εκεί η βοήθεια εθελοντών είναι μάλλον απαραίτητη.
Αν και υπάρχει πυροσβεστική, στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, η βοήθεια εθελοντών πυροσβεστών είναι πολλές φορές και απαραίτητη και αποτελεσματική.
Πως να μην συγχαρεί κανείς τον Ερυθρό σταυρό, και στους διασώστες που βάζουν τη ζωή τους μερικές φορές σε κίνδυνο για να προσφέρουν ακόμα και στο εξωτερικό εκεί που υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες;
Τέτοια παραδείγματα ανιδιοτελών ανθρώπων που πραγματικά προσφέρουν υπάρχουν πολλά.
Όμως μέχρι εκεί!

Όταν αγκαλιασμένος ο αντιδήμαρχος καθαριότητας με κάποιο ΜΜΕ καλούν τον κόσμο να καθαρίσει την πιο βρώμικη πλατεία της Αττικής χωρίς κανείς να νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για το πως έφτασε σε αυτή την κατάντια κάτι δεν πάει καλά.
Το πλατύ χαμόγελο του δημοτικού άρχοντα τα λέει όλα.
Ανακουφισμένος από την μετάθεση των ευθυνών του στους πολίτες και ικανοποιημένος από την προβολή του στα ΜΜΕ, παρακολουθεί τη δουλειά που έπρεπε να έχει κάνει αυτός να γίνεται από άλλους.
Γιατί να μην χαμογελά;
Και φυσικά (και αυτό είναι το χειρότερο) δεν πρόκειται να κάνει τίποτε ώστε να μην ξανάρθει σε αυτή την κατάσταση η πλατεία.
Ας είναι καλά οι εθελοντές...
Με άλλα λόγια, καλείται ο πολίτης να κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι, που πληρώνονται για αυτόν ακριβώς το λόγο!

Θα μου πεις και τι προτείνεις;
Η πλατεία δεν θα καθαριστεί ούτε με θεωρίες, ούτε φυσικά από τις "αρμόδιες" υπηρεσίες.
Να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στη βρώμα γκρινιάζοντας;
Όχι βέβαια.
Θα ήθελα όμως η παρέμβαση των εθελοντών να κόβει το γέλιο των δημάρχων, αντιδημάρχων και λοιπών ανεύθυνων.

Ναι, να πάμε να καθαρίσουμε την πλατεία, και εγώ μαζί σας, όμως μαζί μας, μαζί, το ΜΜΕ που συντονίζει τη δράση να καταγγείλει την κατάντια και να βρεθεί ένας δικηγόρος να καταθέσει αγωγή στον τοπικό άρχοντα!
Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν κατά τον καθαρισμό αρκούν!
Να δεις πως κόβεται το χαμόγελο του "κρατικού λειτουργού"...

Ναι, πάμε να καθαρίσουμε την παραλία ή το άλσος, και εγώ μαζί σας παιδιά.
Όμως τα σκουπίδια όχι στη χωματερή, αλλά στο δημαρχείο!
Ακόμα καλύτερα στο σπίτι, ή το εξοχικό του δημάρχου.
Φαντάσου μόνο τα περιποιημένα παρτέρια του δημάρχου με τους πανσέδες της γυναίκας του διακοσμημένα με χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, παλιά πλυντήρια και βρώμικες κάλτσες που πριν λίγες ώρες κοσμούσαν το αλσάκι που έπαιζε το δικό σου παιδί!

Το ΜΜΕ που θα καλύψει την "δράση" να προβάλει την ανεπάρκεια των εκλεγμένων ώστε να πάψει η αδιαφορία, να αναγκαστούν να οργανωθούν και να δουλέψουν.
Κάντε μια τέτοια δράση και θα είμαι ο πρώτος που θα δηλώσει συμμετοχή!

Ναι, να καθαρίσουμε τις πινακίδες από αυτοκόλλητα, όμως παράλληλα να καταγγείλουμε τις υπηρεσίες του δήμου, της νομαρχίας, της τροχαίας που αδιαφόρησαν τόσο καιρό, και να τους βεβαιώσουμε πως σε λίγο καιρό θα ξανάρθουμε!

Να πάω να βοηθήσω στο νοσοκομείο, να κάνω την αποκλειστική νοσοκόμα σε κάποιον βαρέως πάσχοντα;
Ευχαρίστως, όμως πρώτα να μου πούνε τι έχει κάνει η κοινωνική λειτουργός του νοσοκομείου και ποιες ενέργειες θα μπορούσε να έχει κάνει για να μην είναι απαραίτητη η παρουσία μου.
Ναι, υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί στα νοσοκομεία, έστω και αν οι περισσότερες  έχουν μάθει να είναι αόρατες, αφού το έργο τους συνήθως γίνεται από τους πελαγωμένους συγγενείς του πάσχοντος, ή κανέναν εθελοντή...


Ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος στην κοινωνία, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα και προσφέρει όχι μόνο το έργο στην κοινωνία, αλλά και την ικανοποίηση της προσφοράς στον εθελοντή.
Όμως όταν υποκαθιστά τις αυτονόητες υπηρεσίες που θα πρέπει να προσφέρει το κράτος στον πολίτη τότε όχι μόνο καλύπτει τις ευθύνες των αρμοδίων, αλλά παγιώνει την αδιαφορία τους.
Θέλεις να πάψει να περνάει ο σκουπιδιάρης από τη γειτονιά σου;
Οργάνωσε τον εθελοντικό καθαρισμό της σε τακτική βάση.
Θέλεις να παραιτηθεί στην τύχη του το άλσος;
Βάλε τους εθελοντές να το καθαρίζουν που και που χωρίς να ρωτάς πως και γιατί.

Ο ενεργός πολίτης δεν πρέπει να γίνεται εργαλείο που στηρίζει την αδιαφορία των κρατικών "λειτουργών", αλλά να συμμετέχει ώστε να διορθώνονται τα κακώς κείμενα.
Αν αυτό σημαίνει να πάρει τον κασμά και να αρχίσει να σκάβει, όλα καλά, όμως θα πρέπει να αναρωτηθεί παράλληλα γιατί πρέπει να σκάβει εκεί που υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται για αυτή τη δουλειά.
Πρέπει να προβληματίζεται όχι μόνο πως θα διορθωθεί το πρόβλημα, αλλά και πως θα αποτραπεί η διαιώνισή του.
Ακόμα και αν δεχτώ πως ο καταμερισμός ευθυνών είναι συχνά από δύσκολος έως αδύνατος, το θέμα δεν είναι τόσο η τιμωρία των υπευθύνων, αλλά η αποφυγή επανάληψης, διαιώνισης του προβλήματος.

Θέλεις να προσφέρεις, ψάξε που θα το κάνεις πρώτα, σε ποιόν τελικά προσφέρεις τις υπηρεσίες σου.
Εθελοντής είπαμε, όχι μαλάκας
Όσο τρέχεις να καθαρίσεις, να προσφέρεις να κλείσεις τα κενά χωρίς να καταγγέλλει βοηθάς στη διαιώνιση του προβλήματος.
Ο δήμαρχος εν τω μεταξύ θα σου χαμογελάει και θα σε χτυπάει ικανοποιημένος στην πλάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου