Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Έχει το «μουρούτηδες» πνευματικά δικαιώματα?

Ο Γιώργος Μουρούτης κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του στο Ελληνικό twitter.

Είναι από τους λίγους που, χωρίς να έχει τις εκατοντάδες χιλιάδες followers που έχουν άλλοι είναι γνωστός σε πάρα πολλούς χρήστες του twitter, και πιθανότατα σε όλους όσων στα ενδιαφέροντά τους περιλαμβάνεται η πολιτική.

Δεν το λες και μικρό επίτευγμα και ας είναι για όλους τους λάθος λόγους.

Δεν το κατόρθωσε απλά επειδή υπήρξε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά για τα καμώματά του με τα οποία εξέθετε συνεχώς τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και τον θεσμό τον οποίο έπρεπε να υπηρετεί.
Καμώματα που θα ήθελαν αρκετές σελίδες για να απαριθμηθούν, κάτι που δεν χρειάζεται, αφού είναι γνωστά στους περισσότερους. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω την φωτογραφία με τους «Τούρκους» που ήρθαν να ψηφίσουν για το δημοψήφισμα φορώντας μπουφάν μέσα στο κατακαλόκαιρο και τις κάμποσες απειλές που εξαπέλυε κατά καιρούς ότι θα σύρει χρήστες στον εισαγγελέα με την (συκοφαντική φυσικά) κατηγορία του εκβιασμού. Καμώματα που ήταν από γελοία μέχρι πολύ πιο σοβαρά, όπως η δημοσιοποίηση του ονοματεπώνυμου του «πιτσιρίκου» σε μία προφανή, (όσο και πρωτοφανή για υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος) προσπάθεια εκφοβισμού του.

Καμώματα πολυάριθμα, και επαναλαμβανόμενα σε βάθος χρόνου, αφού παρά το ρεζίλεμα που συνήθως τα ακολουθούσε ήξερες ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένεις πολύ για το επόμενο.

Καμώματα που παρόμοιά τους σίγουρα έχουν κάνει και άλλοι, λίγοι όμως (ίσως και κανείς άλλος) με τόση επιμονή ή για τόσο χρονικό διάστημα ή με τόση ένταση.

Χρειάστηκε δηλαδή επιμονή και υπομονή, όπως έλεγε ένας δάσκαλος παλιά, αλλά και ικανότητα για να αναδειχτεί.

Και τα κατάφερε.

Αρκεί κάποιος να κάνει ένα γρήγορο ψάξιμο στο twitter ή το google και θα δει ότι το επώνυμό του έχει γίνει συνώνυμο ενός πλήθους συμπεριφορών. Μία λέξη που περιγράφει, όχι τον συγκεκριμένο άνθρωπο, όπως άλλα επώνυμα, αλλά πολύ περισσότερα.

Τα κατάφερε δε, μόνος του. Μπορεί κάποιοι να βοηθήσαμε να γίνουν γνωστά τα καμώματά του, αλλά αυτά είναι αποκλειστικά δικά του. Κανείς δεν τον ανάγκασε να ανεβάζει την μία μετά την άλλη πλαστές φωτογραφίες από δήθεν συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή δήθεν Τούρκους ψηφοφόρους. Ούτε τον πίεσε κανείς να βλέπει παντού δήθεν εκβιαστές, δήθεν έμμισθους και άλλα, πολύ χειρότερα.

Η δόξα της ανάδειξής του σε παράδειγμα και κατ’ επέκταση της μετατροπής του επώνυμού του από ένα απλό επώνυμο σε επιθετικό προσδιορισμό είναι όλη δική του.

Αυτό τον επιθετικό προσδιορισμό χρησιμοποίησε και η Κατερίνα Ακριβοπούλου, σε άρθρο της, όπως κάνουν και πολλοί άλλοι. «Εξαιρετικά αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ του altsantiri.gr για την τρολοβιοτεχνία των Μουρούτηδων», έγραψε η Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Μία φράση μόνο, που είναι και η μοναδική αναφορά σε οτιδήποτε το «μουρούτικο» στο συγκεκριμένο κείμενο.

Για αυτή την αναφορά της ο Γιώργος Μουρούτης την απείλησε με αγωγή, προσθέτοντας στο παλμαρέ του άλλη μία απειλή, πιθανότατα το ίδιο κούφια όπως τόσες άλλες που έχει εκτοξεύσει στην διάρκεια της λαμπρής του σταδιοδρομίας στα social media.

Λες και μπορεί να έχει copyright ένας νεολογισμός.

Γιατί το άρθρο προφανώς δεν αναφέρεται στον ίδιο ως μονάδα, δεν του απευθύνεται και δεν τον αφορά προσωπικά. Απλά χρησιμοποιεί έναν νεολογισμό ως επιθετικό προσδιορισμό που περιγράφει ένα φαινόμενο.

Ο κύριος Μουρούτης δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρεται για την χρήση του επώνυμού του ως επιθετικό προσδιορισμό. Εκείνος το ανάδειξε σε τέτοιον. Αν κάποιος πρέπει να μηνυθεί για αυτό, αυτός είναι ο ίδιος. Από κάποιον συγγενή ή συνονόματο που δεν θα είχε άδικο να νιώθει θιγμένος.

Ούτε μπορεί να απαγορεύσει την χρήση του ως τέτοιου, αφού αυτό ήδη γίνεται κατά κόρον, ακόμα και από το δικό του «στρατόπεδο». Εκτός αν σκοπεύει τα επόμενα κάμποσα χρόνια να μην κάνει άλλο από το να μοιράζει δεξιά και αριστερά αγωγές, μια και στο google μπορεί να βρει κανείς πάνω από 8000 τέτοιες αναφορές.

Το πολύ να απαιτήσει να του αναγνωριστούν πνευματικά δικαιώματα.

Εσείς τι νομίζετε;

Έχει το «μουρούτηδες» πνευματικά δικαιώματα, ή πρέπει να είναι ελεύθερη η χρήση του;

Διάβασε επίσης:

«Ομάδα Αλήθειας» Νέας Δημοκρατίας, Χαλκείο με Πρωθυπουργική Σφραγίδα
Μεγάλα ψέματα, ψέματα, ψεματάκια, ανακρίβειες και ανακολουθίες

3 σχόλια:

  1. Ενώ εσύ πας πίσω, άσε μας ρε εμμονικέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου ρε Σφήκα, και έλεγα, θα βγει κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί έναν τύπο, ειδικά για το συγκεκριμένο, που είναι πρακτικά αδύνατο να υπερασπιστεί κάποιος που έχει έστω ίχνος τσίπας;

      Βλέπω με παρακολουθείς πάντως. Κάτι είναι και αυτό. Αν βγάλεις τις παρωπίδες σου (χλωμό) μπορεί να μάθεις και κάτι.

      Διαγραφή
  2. στο phorum.gr υπάρχουν πολλά μουρουτόπαιδα ή μουρουτολογαριασμοί όπως under, ρωμανός, Logic_1(αδωνικό τρολ, sleeper και άλλοι. λογαριασμοί που ελέγχονται από τους μπλογκερ του χιλιάρικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή