Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 1-7/10/2012

Η αστυνομία όταν δημοσίευσε φωτογραφίες και ονόματα ατόμων που συνέλαβε για "αδικήματα" στις 26/9 ως δικαιολογία είπε πως το έκανε για "εξακρίβωση τυχόν τέλεσης άλλων αδικημάτων". Ο ΜΑΤατζής που χτυπούσε εργαζομένους με την ανάποδη του κλομπ, ο ίδιος που είχε ψεκάσει με χημικά τον Μ Γλέζο πριν λίγο καιρό, σίγουρα έχει υποπέσει και σε άλλα αδικήματα. Νομίζω πως θα πρέπει η αστυνομία τώρα που τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και άρα ξέρει ποιός είναι να δημοσιεύσει μία πιο καθαρή φωτογραφία του μαζί με τα στοιχεία του για "εξακρίβωση τυχόν τέλεσης άλλων αδικημάτων". Αυτός τουλάχιστον είναι σίγουρο πως θα έχει κάνει και άλλα τέτοια.

"Πιθανή κατάλυση της δημοκρατίας αν δεν αντέξει η κυβέρνηση Σαμαρά" λένε διάφορα παπαγαλάκια τελευταία. Όμως η δημοκρατία δεν καταλύεται από την κατάρρευση καμίας κυβέρνησης. Η δημοκρατία κινδυνεύει αν δεν αντέξει ο λαός και όχι η μία ή η άλλη κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση Σαμαρά τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση και ανάπτυξη, πως είναι δυνατόν να καταλυθεί η δημοκρατία; Η δημοκρατία επομένως κινδυνεύει πρωτίστως από τις προεκλογικές εξαγγελίες των πολιτικάντηδων που ήξεραν πως μετά τις εκλογές δεν μπορούν να τις τηρήσουν. Η δημοκρατία κινδυνεύει από εκείνους που ενώ ξέρουν πως η μόνη υπηρεσία που έχουν να προσφέρουν πια στην δημοκρατία είναι η αποχώρησή τους. Αντί αυτού πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συμπεριφέρονται σαν να μην καταλαβαίνουν πως όχι μόνο χρήσιμοι για την δημοκρατία δεν είναι πια αλλά και μόνο η παρουσία τους στην πολιτική αποτελεί ύβρη και απονομιμοποιεί την κάθε προσπάθεια για επιστροφή σε κάποιου είδους σταθερότητα. Αντί να κάνουν τα αυτονόητα έστω και την τελευταία στιγμή κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Από αυτά κινδυνεύει η δημοκρατία, όχι από την μοίρα της κυβέρνησης Σαμαρά.


Ελαστικές σχέσεις εργασίας σου λέει, ευελφάλεια λέει, ευκολότερη απόλυση και ένας εργαζόμενος με λιγότερες απαιτήσεις που θεωρητικά θα είναι πιο εύκολο να απολυθεί αλλά και να προσληφθεί. Φουλ ολοταχώς για αυτό το σύστημα πάμε. Όμως ακόμα και αν δεχτεί κανείς πως αυτό είναι το κατάλληλο σύστημα για την χώρα μας απαιτεί δύο βασικά στοιχεία. Ένα κράτος που θα έχει σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να αποτρέπει την περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων και μία οικονομία αν όχι σε ανάπτυξη, τουλάχιστον σε σταθερότητα ώστε να μπορεί ο απολυμένος να βρει νέα δουλειά. Αντί αυτού έχουμε ένα κράτος απολύτως ανίκανο να ελέγξει τους εργοδότες και μία οικονομία σε ελεύθερη πτώση. Ακόμα και αν κάποιος δεχτεί πως η οικονομία κάποτε θα "στρώσει", και πως ούτως ή άλλως δεν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα για αυτό τον παράγοντα, μένει ο άλλος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Κανείς δεν μιλάει σοβαρά για αυτό όμως. Αντί αυτού το βάρος όλο πέφτει στην ραγδαία συστολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε συνδυασμό με την ανεργία που υπολογίζεται να φτάσει το 25% μέσα στο 2013 αυτό ένα πράγμα σημαίνει. Εργαζόμενοι δούλοι που μόνο στην καλή καρδιά του εργοδότη μπορούν να ελπίζουν. Με τους εργοδότες όμως πιεζόμενους και αυτούς από την οικονομική κρίση, πόσοι καλόκαρδοι θα υπάρχουν;

Υπέρμετρη φιλοδοξία, αλαζονεία, αμετροέπεια. Λέξεις που δύσκολα μπορείς να μεταφράσεις σε εικόνα. Μέχρι που πέφτεις σε έναν άνθρωπο που συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία πιεσμένο. Όπως και παλιότερα, όταν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την κριτική ενός πολίτη, η εικόνα του Ε Βενιζέλου ωρυόμενου στο κεντρικό δελτίο του Mega τα λέει όλα. Το σχετικό βίντεο είναι αναρτημένο στο youtube σε δύο τμήματα των 15 λεπτών το καθένα, δες εδώ το πρώτο και εδώ το δεύτερο. Και σκέψου πως απέναντί του είχε Τρέμη, Πρετεντέρη και Τσίμα. Φαντάσου να είχε απέναντί του δημοσιογράφους. Για να κάνω πιο σαφές αυτό το "φαντάσου να είχε απέναντί του δημοσιογράφους": Το aixmi.gr που είναι ουσιαστικά "παράρτημα" του mega στο διαδίκτυο ανέβασε το θέμα (δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει άλλωστε) αλλά με ένα εξαιρετικά "ευγενικό" για τον Βενιζέλο κείμενο. Εκτός από το "χτένισμα" του κειμένου, και το βίντεο που συνοδεύει το κείμενο έχει υποστεί "κούρεμα", αφού περιέχει μόνο τα πρώτα 7 λεπτά ενώ ο Βενιζέλος μίλησε μισή ώρα! Μάλιστα λείπει το κομμάτι στο οποίο ο Βενιζέλος λέει πως υφίσταται μία "χυδαία επίθεση η οποία στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης και της σταθερότητας της χώρας" (στο 13:20). Δεν είναι ακριβώς κάτι ασήμαντο θα έλεγα, όμως το aixmi.gr επέλεξε να βάλει το μισό βίντεο μόνο όπου ξεκινάει απλά η έκρηξη του Βενιζέλου. Το υπόλοιπο όπου ο Βενιζέλος ξεδιπλώνει όλα τα "προσόντα" του απλά λείπει. Όπως είπα, φαντάσου ο Βενιζέλος να είχε απέναντί του δημοσιογράφους... Δες τι γράφει και ο Στάθης για τον Βενιζέλο.

Αποχωρεί ο πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ Ραγκούσης από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας "πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή" με αφορμή το θέμα της "λίστας Λαγκάρντ". Το ΠΑΣΟΚ έχει σαπίσει εδώ και καιρό, αλλά την μυρωδιά της αποσύνθεσης την κάλυπτε η ευωδία της εξουσίας κύριε Ραγκούση, γι αυτό δεν σου βρώμαγε. Τώρα θυμήθηκες να αποχωρήσεις από ένα ΠΑΣΟΚ που πήρε 12% στις τελευταίες εκλογές και έκτοτε είναι σε ελεύθερη πτώση.

"Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου έδωσε καμία λίστα. Μου έδωσε εμπιστευτικά και ατύπως 10 ονόματα από ότι θυμάμαι και όχι 20 όπως λέει σήμερα για να κάνω έρευνα προφίλ και μόνο. Δηλαδή τι είναι αυτοί οι 10. Διαπίστωσα ότι δεν ήταν πολιτικοί, ούτε επώνυμοι οικονομικοί παράγοντες της τελευταίας 20ετίας. Κοίταξα μόνο τι δουλειά κάνουν, αν είναι άνεργοι, που μένουν και παρέδωσα στον υπουργό τα αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο που μου τα έδωσε. Δεν είδα την πλήρη λίστα και δεν θυμάμαι τα ποσά που είχαν τα 10 πρόσωπα ούτε το νόμισμα που ήταν" είπε ο Καπελέρης στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής. Πιο επίσημα δεν γίνεται, σωστά; Πράγμα που σημαίνει πως ο υπουργός οικονομικών ζήτησε από τον διευθυντή του ΣΔΟΕ να του δώσει οικονομικές πληροφορίες για 10 πολίτες χωρίς αν του εξηγήσει τι τις θέλει και εκείνος του της έδωσε. Δεν έκανε κάποιο πόρισμα, δεν κινήθηκε υπηρεσιακά αλλά όλα αυτά έγιναν εξωθεσμικά, κάτω από το τραπέζι. Μπορεί κάλλιστα δηλαδή ο υπουργός να ζητήσει τα στοιχεία ακόμα και πολιτικών ή άλλων αντιπάλων του και το ΣΔΟΕ θα του τα δώσει. Εντελώς εξωθεσμικά και εν κρυπτό, το ΣΔΟΕ λειτούργησε σαν γραφείο πληροφοριών για τον υπουργό! Ο δε Βενιζέλος παρέλαβε λέει ως υπουργός το στικάκι, και απλά φεύγοντας από το υπουργείο έτυχε να το πάρει μαζί του με άλλα πράγματα (φαντάζομαι την κούπα του καφέ του και τις φωτογραφίες των τέκνων του) αν και δεν το είχε δει και δεν πίστευε πως είναι χρήσιμο... Και οι εισαγγελείς άλλη μία φορά "πετάνε αετό".

Ένα χαρακτηριστικό των κουτσομπολίστικων blogs είναι πως προσπαθούν με κάθε τρόπο να έχουν τις σχετικές "ειδήσεις" όσο γίνεται πιο γρήγορα. Φυσικά έτσι την πατάνε συχνά πυκνά αφού δεν προλαβαίνουν να διασταυρώσουν τις "ειδήσεις" τους. Έτσι και το enikos.gr δημοσίευσε την "είδηση" πως ο Λάκης Λαζόπουλος άνοιξε λογαριασμό στο twitter. Με μία ματιά όμως ο οποιοσδήποτε μπορούσε να καταλάβει πως ο λογαριασμός αυτός δεν φαινόταν να είναι κανονικός αλλά φάρσα κάποιου που υποδύονταν τον Λαζόπουλο. Το βασικότερο στοιχείο για αυτό ήταν αυτοί που ακολουθούσε. Μεταξύ αυτών ήταν για παράδειγμα το Mega Tv και το Mad Tv, την στιγμή που δεν υπήρχε ούτε ένας ηθοποιός, ούτε ένα θέατρο, ούτε καν το "tospirto.net" που είναι δικό του δημιούργημα. Λεπτομέρειες, το enikos.gr όχι μόνο ανέβασε την είδηση αλλά πιστό σε κάποιου είδους "πολιτική" την άφησε αναρτημένη. Σύμφωνα με τους διαχειριστές του "Καμία είδηση δεν κατεβαίνει,ανανεώνονται η βγαίνουν νέες". Το αποτέλεσμα είναι πως η "είδηση" εξακολουθεί να υπάρχει στο blog (χωρίς καν μία παραπομπή, μία ενημέρωση) αν και στο ίδιο blog υπάρχει η διάψευσή της. Πλάκα έχει αυτή η "πολιτική". Έτσι κάποιοι εννοούν την αξιοπιστία...

Πριν από αρκετό καιρό συζητούσα με έναν αγαπημένο μου θείο, έναν άνθρωπο έντονα πολιτικοποιημένο που σέβομαι ιδιαίτερα τις απόψεις του. Του είχα πει τότε πως υπάρχει πολιτικό και ιδεολογικό κενό που συνεχώς διευρύνεται. Ένα κενό που κανένας πολιτικός και κανένα κόμμα δεν φαίνονταν ικανό να καλύψει και που θα βρεθεί κάποιος να καλύψει. Με ρώτησε τι νομίζω θα μπορούσε να είναι αυτό, και του απάντησα πως δεν ξέρω αλλά κάτι νέο πρέπει να γεννηθεί, η φύση απεχθάνεται το κενό. Σχεδόν θύμωσε, δεν μπορούσε να δεχτεί πως υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Φαίνεται και οι δύο είχαμε δίκιο και άδικο ταυτόχρονα. Ένα παλιό και ταυτόχρονα νέο μόρφωμα αναδύθηκε τον τελευταίο καιρό να καλύψει το κενό που αφήνει η φθορά του σάπιου πολιτικού συστήματος που ψυχορραγεί. Νεοναζισμός λέγεται. Παλιό (ναζισμός) και νέο (Νέο-)ταυτόχρονα. Αποκρουστικό και όμως, μέσα στο κενό την σαπίλα και την παρακμή κάποιοι αποθέτουν τις ελπίδες τους στο τέρας αυτό.

Πριν λίγες ημέρες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε για την διοχέτευση στον τύπο των φωτογραφιών ορισμένων από τους διαδηλωτές της 26ης Σεπτεμβρίου το γραφείο τύπου του υπουργείου είχε απαντήσει:
"Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Σε αντίθεση με την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τάσσεται με τη νομιμότητα και όχι με τους κατηγορούμενους ως ταραχοποιούς και κουκουλοφόρους. Αλλά όπως φαίνεται, οι μάσκες έπεσαν".
Λίγο νωρίτερα ο κύριος Δένδιας είχε συγχαρεί την αστυνομία για την "άψογη" συμπεριφορά της.
Χθες σε καταγγελίες για βασανισμό κακοποίησης κρατουμένων αντιφασιστών στην ΓΑΔΑ που μετέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή η απάντηση ήταν πάλι στο ίδιο "στυλ".
Με άλλα λόγια ο τρόπος αυτός απάντησης σε οποιεσδήποτε αντιρρήσεις μπορεί να έχει κάποιος με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η αστυνομία μόνο τυχαίος δεν είναι.
Έχει αποφασιστεί προφανώς το υπουργείο "προστασίας" του πολίτη να ρίχνει λάδι στην φωτιά και να καλύπτει πλήρως τις αυθαιρεσίες αστυνομίας και δικαιοσύνης απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας.
Ακόμα χειρότερα, προσπαθούν (και το έχουν καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό) να παρουσιάσουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, με κύριο στόχο τους "ΣΥΡΙΖαίους", ως εχθρό, με πολεμική ρητορική.
Μέχρι τώρα το μήνυμα ήταν βαράτε όσο θέλετε, κανένας δεν θα σας πειράξει, και ας κόντεψε να πεθάνει ένας διαδηλωτής τον Μάιο του 2011, και ας τραυματίστηκε βαριά ο Μάριος Λώλος τον Απρίλιο του 2012 και ας έχει υποστεί μόνιμες και σοβαρές βλάβες στην υγεία του ο Μανώλης Κυπραίος.
Τώρα το μήνυμα είναι βαράτε περισσότερο.
Και βαράτε με μίσος, κάντε ό,τι θέλετε, ΣΥΡΙΖαίοι είναι...
Και η αστυνομία, από την ηγεσία μέχρι τον ροπαλοφόρο προστάτη του πολίτη στον δρόμο τα πιάνει τέτοια μηνύματα.

Από το 2010 λέει είχε παραδώσει η Λανγκάρντ ως υπουργός οικονομικών τότε της Γαλλίας ένα cd με τα ονόματα 2000 Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για μέρος από τα ονόματα που τεχνικός είχε αντιγράψει από τους ηλεκτρονικούς της HSBC όταν κλήθηκε να διορθώσει μία βλάβη εκεί και μετά πούλησε πρώτα στους Γερμανούς και μετά στους Γάλλους. Στον Παπακωνσταντίνου πάντως η Λανγκάρντ το έδωσε δωρεάν. Εκείνος λέει πως το έδωσε στο ΣΔΟΕ και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Στο ΣΔΟΕ, γενικά, δεν το παρέδωσε ο τάδε υπάλληλος του υπουργείου οικονομικών πχ στον δείνα υπάλληλο του ΣΔΟΕ, το υπουργείο οικονομικών το παρέδωσε μας λένε στο ΣΔΟΕ και μετά αυτό χάθηκε. Λες και πρόκειται για κάποιο CD με τα καλύτερα της Βανδή ξερωγώ και δεν βαριέσαι, εγώ το έστειλα, κάπου θα παράπεσε. Αυτό μας λέει ο "αν δεν πετύχουν τα μέτρα εγώ θα παραιτηθώ" Γ Παπακωνσταντίνου. Και ο σημερινός υπουργός Γ Στουρνάρας δεν είχε ιδέα λέει και θα ζητήσει αντίγραφο. Α, οκ, αν είναι να ζητήσει αντίγραφο δεν τρέχει τίποτα, όλα καλά. Ρε δεν πάτε στο διάολο λέω εγώ! Όχι τόσο ο Παπακωνσταντίνου και όλοι αυτοί που καλύψανε και καλύπτουν ακόμα το θέμα αλλά οι μαλάκες που τους ψηφίζατε, τους ψηφίσατε και θα τους ξαναψηφίσατε. Ζώα! **Αν θέλεις μία περιληπτική αλλά με ουσία περίληψη της ιστορίας με το cd το κειμενάκι του Μπογιόπουλου είναι άψογο.

"Committee on Equality and Non-Discrimination". Τι καταλαβαίνεις; "Επιτροπή για την ισότητα και μη διάκριση" λέει ο μεταφραστής του google, μπορείς να το πεις επιτροπή κατά του ρατσισμού σε ελεύθερη μετάφραση. Πρόκειται για επιτροπή του συμβουλίου της ευρωπαϊκής ένωσης. Το ερώτημα είναι τι δουλειά έχει σε μία τέτοια επιτροπή ένα μέλος ναζιστικής οργάνωσης. Μίας οργάνωσης που αν και έχει 18 βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο αυτοί αποτελούν μία μικρή μειοψηφία και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να επιβάλουν κάτι τέτοιο. Ούτε έχουν παρουσία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς δεν έχουν ευρωβουλευτή ώστε να μπορούν να πιέσουν για κάτι τέτοιο. Το ερώτημα είναι λοιπόν, ποιοί επέτρεψαν αν όχι στήριξαν μία τόσο εξωφρενική παρουσία σε μία επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Καλά, δεν μπορούσε η ΧΑ να μοιράσει ένα φυλλάδιο με τους στοίχους του εθνικού ύμνου; Θα μου πεις που να βρουν μέλλος να ξέρει να γράφει. Και καλά, βρήκαν, ποιός θα το διαβάσει; Καλή η πλάκα βέβαια αλλά αυτό το "θυμίζουμε πράγματι περισσότερο στρατιωτική μονάδα" δεν είναι καθόλου αστείο. Ούτε το τατουάζ sieg heil βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου. Κατά τα άλλα δεν είναι νεοναζί...

Αηδίες αυτά που λέει ο κόσμος πως η ΧΑ είναι ναζιστική οργάνωση. Το "ζιγκ χάιλ" είναι στα Βολιώτικα σαν το "γεια χαρά" ένα πράγμα...

Η δουλειά της αστυνομίας είναι να επιβάλλει την τάξη. Όταν δύο ομάδες ανθρώπων συγκρούονται η δουλειά της αστυνομίας είναι πρωταρχικά να σταματήσει την σύγκρουση ασχέτως ποιός έχει δίκιο ή δικαιότερο από τον άλλον, μετά να συλλάβει τους ταραξίες και τέλος να κάνει έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης, τους υπαίτιους και τα εγκλήματα που διαρπάχτηκαν και να μαζέψει στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την περεταίρω δικαστική διερεύνηση του θέματος και την επιβολή ποινών. Σύμφωνα με όλα αυτά στον Άγιο Παντελεήμονα ποτέ δεν υπήρξε επίθεση ακροδεξιών κατά μεταναστών. Όχι χθες, ποτέ. Και αν υπήρξε ήταν μεμονωμένη περίπτωση καβγά μεταξύ μετανάστη και ενός ή δύο "κατοίκων", αλλά ποτέ οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών. Η μόνη οργανωμένη επίθεση ταραχοποιών στον Άγιο Παντελεήμονα ήταν η χθεσινή αντιφασιστών κατά "κατοίκων". Οι αντιφασίστες με άλλα λόγια χθες αποφάσισαν να πάρουν στο κυνήγι "κατοίκους" του Αγίου Παντελεήμονα. Φαντάζομαι δεν θα έβρισκαν φασίστες και είπαν να χτυπηθούν με κατοίκους που τυχαία βρέθηκαν στον δρόμο τους. Πιθανότατα μάλιστα χτυπήθηκαν μεταξύ τους. Αφού κανείς άλλος δεν είχε όπλα παρά μόνο οι αντιφασιστές και αφού αρκετοί εξ αυτών κατέληξαν τραυματισμένοι το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι πως για κάποιον λόγο άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους. Ας αφήσουμε την πλάκα όμως. Η αστυνομία στον Άγιο Παντελεήμονα εδώ και καιρό έχει πάρει σαφώς το μέρος της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης που κυνηγάει νόμιμους και παράνομους μετανάστες και βιαιοπραγεί κατά βούληση εκεί. Το γεγονός πως η αστυνομία εξάντλησε την αυστηρότητά της στους αντιφασιστές την στιγμή που εδώ και πολύ καιρό αφήνει τους φασίστες να αλωνίζουν απλά είναι άλλη μία απόδειξη αυτού. Το ερώτημα είναι, ακόμα και αν ενοχλείσαι από την παρουσία των μεταναστών, είσαι διατεθειμένος να ανεχθείς ένα κράτος που συνεργάζεται με εγκληματικές φασιστικές οργανώσεις προκειμένου να νιώσεις πιο ασφαλής; Νιώθεις πιο ασφαλής με μία αστυνομία που "δεν μασάει" ακόμα και να βασανίσει κρατουμένους; Τέτοιο κράτος θέλεις;

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου