Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Fail

Από το Wall Street Journal
Τα stress tests είναι ένας τρόπος να αξιολογηθούν οι τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης με όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερα και κοινά αποδεκτά κριτήρια. Και τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα για όλες τις τράπεζες που θα υποβληθούν στα τεστ αυτά.

Κανένα τεστ δεν είναι απόλυτο, και πολλά έχουν ειπωθεί τόσο για την διαδικασία όσο και για τα κριτήρια που επιλέχθηκαν. Κάποιοι μάλιστα τα ήθελαν πιο «σκληρά», αφού για παράδειγμα έγιναν με την παραδοχή ότι η ευρωζώνη θα έχει ανάπτυξη γύρω στο 1% ενώ στην πραγματικότητα παρουσιάζει περίπου μηδενική ανάπτυξη. Κάποιοι άλλοι αμφισβητούν και τα δεδομένα που οι ίδιες οι τράπεζες έδωσαν και με βάση τα οποία κρίνονται.

Όμως τελικά αυτό το συγκεκριμένο stress test, με αυτές τις διαδικασίες και αυτά τα κριτήρια συμφωνήθηκε να γίνει. Από όλους τους εμπλεκόμενους. Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, οι ελεγχόμενες τράπεζες και οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης, όλοι συμφώνησαν. Και η αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ, οι πάντες, αυτό το stress test κρίνουν στην τελική.
Αυτή η διαδικασία λοιπόν ολοκληρώθηκε και χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματά του.

Και σύμφωνα με αυτή την διαδικασία, τρεις Ελληνικές τράπεζες, μαζί με 22 άλλες τράπεζες της ευρωζώνης «κόπηκαν». Θα χρειαστούν και άλλα χρήματα με άλλα λόγια. Τα κεφάλαια που έχουν μέχρι τώρα καταφέρει να μαζέψουν δεν φτάνουν. Συνολικά «λείπουν» καμιά 25 δις. Μόνο η «τρύπα» της Eurobank στο δυσμενέστερο σενάριο είναι 4,6 δις.

Η Eurobank, η τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική δεν κατάφεραν να υπερκαλύψουν τα κριτήρια που απαιτούσε αυτό το συγκεκριμένο τεστ. Με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στους ελεγκτές όταν το τεστ αυτό έγινε. Και το αποτέλεσμα του τεστ είναι ότι οι τράπεζες αυτές θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter.

Το τεστ στο οποίο είχαν συμφωνήσει να υποβληθούν, το τεστ το οποίο είχε την εποπτεία της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ήταν αποτέλεσμα κάποιας μελέτης πριν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί.

Μπορεί με κάποια άλλα κριτήρια να περνούσαν. Με κάποια άλλα μπορεί και να κόβονταν όλες. Με τα συγκεκριμένα όμως κριτήρια, με την συγκεκριμένη μεθοδολογία, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αυτές οι τρεις τράπεζες δεν «βγαίνουν» και αυτό δεν αλλάζει από καμία επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος.

Αυτό από μόνο του ίσως να μην σημαίνει ότι οι τρεις αυτές τράπεζες είναι άχρηστες. Όπως και δεν σημαίνει από μόνο του το γεγονός ότι η 4η που «πέρασε», η Alpha είναι άριστη.

Ένας τρόπος αξιολόγησης είναι.

Όμως είναι ένας τρόπος αξιολόγησης που δημιούργησε πολλές συζητήσεις και στο τέλος η αποτυχία ορισμένων τραπεζών, όχι στην Ελλάδα μόνο, δημιούργησε προβλήματα στις κυβερνήσεις.
Δεν είναι βλέπεις το καλύτερο να πεις στους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης ότι παρά τις θυσίες, παρά τις πολιτικές λιτότητας, 25 τράπεζες δεν πέτυχαν τους στόχους που εσύ είχες βάλει και που μέχρι λίγες ημέρες πριν παρουσίαζες ως εφικτούς. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα που η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό παρουσιάζει το "success story".

Και εδώ έρχονται φαίνεται οι πολιτικοί.

Μέχρι εδώ έπαιζαν μπάλα κυρίως οι τεχνοκράτες που σχεδίασαν όλο αυτό το πανηγύρι για να έχει κάποια αξία ουσιαστική. Να μπορούν να υπάρξουν ρεαλιστικά και συγκρίσιμα σε όλη την ευρωζώνη συμπεράσματα. Και ήξεραν ότι ορισμένες από τις τράπεζες που θα υποστούν την διαδικασία αυτή θα «αποτύχουν».

Έρχονται λοιπόν οι πολιτικοί που δεν σιχαίνονται τίποτα περισσότερο από τις αποτυχίες (τις δικές τους αποτυχίες, των πολιτικών τους αντιπάλων τις λατρεύουν) και βάζουν νέα κριτήρια.

Απέτυχαν σου λέει αλλά…

Ναι μεν, ορισμένες τράπεζες της ευρωζώνης απέτυχαν με τα κριτήρια με τα οποία είχαμε συμφωνήσει όλοι να τις κρίνουμε αλλά!

Όσο διαρκούσε η αξιολόγησή τους κατάφεραν να αντλήσουν και άλλα κεφάλαια και έχουν πάρει πρόσθετα μέτρα που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να χρειάζεται να μαζέψουν και άλλο χρήμα σύντομα, αλλά είμαστε σίγουροι σου λένε ότι θα το καταφέρουν.

Μπορεί και να είναι σωστό αυτό, το πρόβλημα είναι ότι μπορεί και να μην είναι.

Τα stress tests έγιναν με συγκεκριμένα δεδομένα, με σενάρια που είχαν υποτίθεται μελετηθεί και με συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζεται όσο γίνεται ότι τα αποτελέσματά τους είναι ρεαλιστικά.

Και μετά έρχεσαι και μου λες ότι ναι μεν απέτυχαν κάποιες τράπεζες αλλά έκτοτε έχουν αντλήσει άλλα Χ εκατομμύρια ευρώ και έχουν πάρει και κάποια πρόσθετα μέτρα και αυτό εξασφαλίζει το μέλλον τους. Και ποιος αποφασίζει ότι τα Χ αυτά εκατομμύρια αρκούν; Με ποια κριτήρια αποφασίζεται αυτό; Πως εξασφαλίζεις ότι τα επιπλέον μέτρα που έχουν υποσχεθεί ότι θα πάρουν θα τα πάρουν και ότι αυτά θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Οι τράπεζες αυτές, απέτυχαν σε μία στανταρισμένη και κοινώς αποδεκτή διαδικασία αλλά μην ανησυχείς γιατί προσθέτοντας εκ των υστέρων κάποια άλλα νούμερα και δεχόμενοι ότι επιπλέον μέτρα που έχουν υποσχεθεί να πάρουν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε να υποθέσουμε έστω και κάπως αυθαίρετα και παραμερίζοντας την στανταρισμένη διαδικασία ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Και αυτό κυβέρνηση και ΜΜΕ το ονομάζουν επιτυχία, κάποιοι μάλιστα πανηγυρίζουν για την επιτυχία αυτή.

Μέχρι και την μετάφραση των πηγών τους αντιστρέφουν για να μπορέσουν να περάσουν την «χαρμόσυνη» είδηση.

Δημιουργική μετάφραση είδησης από τον ΔΟΛ.

Δηλαδή αν περνούσαν και οι 4 τράπεζες όπως πέρασαν αρκετές άλλες τι θα κάναμε;

Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά η αποτυχία τριών από τις τέσσερεις «συστημικές» τράπεζες και η οριακή επιτυχία της τέταρτης δεν λέγεται επιτυχία, πόσο μάλλον θρίαμβος.

Το πόσο σημαντική πραγματικά είναι αυτή η αποτυχία ας το πει κάποιος που ξέρει καλύτερα τι σημαίνει στην πράξη για τις τράπεζες. Ίσως μία ένδειξη να είναι ότι το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα «πανηγυρίζει» με μία πτώση 2%.

Το «ναι μεν αλλά» που μπήκε στο τελικό κείμενο χρυσώνει το χάπι.

Όπως κάποιος είπε στο τουίτερ πολύ εύστοχα, σαν να σε ρωτάνε πως πήγες στην εξεταστική και να λες κόπηκα σε τρία μαθήματα, πέρασα το ένα (με πενταράκι) αλλά επειδή μπορώ να ξαναδώσω τον Σεπτέμβριο είμαι πολύ χαρούμενος.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι κόπηκες σε τρία μαθήματα. Το αν θα τα περάσεις τον Σεπτέμβριο είναι εκτίμηση που μένει να αποδειχτεί. Μπορεί και να συμβεί, αλλά το δεδομένο είναι ότι κόπηκες. Μπορεί ακόμα και να τα πήγες καλύτερα από ότι στην προηγούμενη εξεταστική, που έδωσες 4 λευκές κόλλες αλλά το γεγονός παραμένει. Εξακολουθείς να χρωστάς 3 μαθήματα.

Δεν λέω να βάλεις και τα κλάματα, δεν είναι και το τέλος του κόσμου, αλλά το να ετοιμάζεις πάρτι για την «επιτυχία» αυτή είναι, κάπως.

Κάπως γελοίο.

ΥΓ. Χθες στην ερώτηση του @teacherdude για τα στρες τέστ των Ελληνικών τραπεζών απάντησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο τουίτερ με σαφήνεια: "4 had shortfall, 3 still have capital to raise". Μετάφραση (δική μου): 4 είχαν έλλειμμα (ή κάτι τέτοιο), 4 έχουν ακόμα να συγκεντρώσουν κεφάλαια". Σήμερα το τουίτ αυτό έχει σβηστεί.
Σε ερώτηση γιατί σβήστικε η ΕΚΤ απάντησε ότι ήταν σφάλμα και ότι είχε παραβλεφθεί η υποσημείωση κάτω από τα αποτελέσματα. Πρόκειται για την υποσημείωση που αναφέρει ότι οι τράπεζες αυτές έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους. Το ναι μεν αλλά, που αναφέρω στο κείμενο δηλαδή.
Η απάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η ΕΚΤ μας λέει ότι παραβλέφθηκε ή αγνοήθηκε (αναλόγως την μετάφραση), η "ναι μεν αλλά" υποσημείωση.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι την ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωνε τα αποτελέσματα των stress tests, που έγιναν πρωτοσέλιδα σε πολύ σοβαρά περιοδικά και εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, άφησε έναν άσχετο να διαχειρίζεται τον επίσημο λογαριασμό της στο twitter και μάλιστα να απαντάει σε ερωτήσεις.
Ούτε κάποιον που δεν ήξερε τα αποτελέσματα.
Αυτό που δεν ήξερε ο διαχειριστής του λογαριασμού της ΕΚΤ την ώρα που απαντούσε στον @teacherdude ήταν η "ναι μεν αλλά" υποσημείωση. Για όλα τα άλλα έχει απαντήσει με αρκετή σιγουριά και αρκετά γρήγορα.
Μήπως αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή η υποσημείωση προστέθηκε την τελευταία στιγμή και δεν πρόλαβε να ενημερωθεί;
Νομίζω είναι μια δίκαιη απορία.
Που αμφιβάλω αν θα απαντηθεί.

Διάβασε επίσης:
European Bank Stress Tests: The Results
Το δράμα του ελεγκτή της ΕΚΤ
Το πλήρες κείμενο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας για τα αποτελέσματα των Stress Tests
Τα τεχνάσματα της ΕΚΤ
Οι τράπεζες αποτυγχάνουν, τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν την επιτυχία τους
Τελικά, τι έγινε με τα stress tests;
Four rescue measures for stagnant eurozone (Bank stress tests an unconvincing fudge and big problems remain) 
Πώς επιχείρησαν να μας πείσουν για τα «επιτυχημένα» stress tests επικαλούμενοι ξένα δημοσιεύματα που δεν υπήρχαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου