Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 26/11-2/12/2012


Όταν συμβεί ένα αεροπορικό ατύχημα και νεκρούς να μην έχει ακολουθεί μία πολύ λεπτομερειακή έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος και εκδίδεται από ανεξάρτητη επιτροπή ένα πόρισμα που όχι μόνο καταμερίζει ευθύνες αλλά και κάνει προτάσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθεί παρόμοιο ατύχημα στο μέλλον. Ακόμα και για "συμβάντα", παρ' ολίγον ατυχήματα δε ευτυχή κατάληξη δηλαδή, γίνονται τέτοιες έρευνες και βγαίνουν τέτοια πορίσματα. Εμείς ως χώρα γκρεμοτσακιστήκαμε από τα ύψη στα οποία πετούσαμε, θύματα υπήρξαν αλλά ούτε τέτοια έρευνα, ούτε φυσικά τέτοιο πόρισμα δεν θα υπάρξει. Ποτέ δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα τι έφταιξε ποιοί πρωταγωνίστησαν και κυρίως τι πρέπει να αλλάξει ώστε να μην ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Η σημερινή συζήτηση περί εξεταστικής για το μνημόνιο θα μείνει συζήτηση, ένα θεατράκι για να πείσουν ορισμένοι πως επιθυμούν την διαφάνεια, όπως όλες οι εξεταστικές τα τελευταία χρόνια, σαν εκείνη την εξεταστική που ακόμα και τον Άκη έβγαλε λάδι. Η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί σαν θεομηνία, κάτι χωρίς σαφείς αιτίες, σαν ο ανάδρομος Ερμής ή κάποιο άλλο αστρολογικό φαινόμενο να φταίει και η ζωή θα συνεχιστεί. Το πολιτικό σύστημα που φέρει τις όποιες ευθύνες βγαίνει λαβωμένο αλλά ζωντανό από όλη αυτή την ιστορία, και θα αναρρώσει. Η κρίση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσει και τότε απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε ευθύνη οι ίδιοι άνθρωποι με τους ίδιους μηχανισμούς θα βρίσκονται στο τιμόνι του χιλιομπαλωμένου Τιτανικού που λέγεται Ελλάδα. Και τότε μάντεψε τι θα κάνουν. Τα ίδια ακριβώς που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα! Προς το παρόν λουφάζουν και κάνουν υπομονή υπό την πίεση των "δανειστών" που απαιτούν πρώτα και κύρια να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και με τόκους. Μόλις χαλαρώσει η επιτροπεία από το εξωτερικό ποιός θα τους σταματήσει; Πάμε λοιπόν ένα στοίχημα; Ο ανάδρομος Ερμής θα ξαναέρθει, και θα ξαναρίξει το καράβι στο παγόβουνο. Και για άλλη μία φορά θα ζητούμε σωτηρία από μία τραγωδία της οποίας τις αιτίες δεν θα αναγνωρίζει κανείς.


Είδες που το κράτος αν θέλει κινείται αστραπιαία; 29/11/2012 ο Μιχελάκης έκανε ερώτηση στην βουλή με θέμα "Η επιτακτική ανάγκη τόνωσης της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων". 2 μέρες αργότερα η απάντηση της πολιτείας ήταν όχι απλώς άμεση αλλά κυρίως έμπρακτη! Αποφυλακίστηκε η Βίκυ Σταμάτη και η αγορά του Κολωνακίου πήρε μία βαθιά ανάσα. Υπάρχει κράτος λέμε!

Στην Γερμανία κυκλοφόρησε η επίσημη αναφορά του κράτους σχετικά με την φτώχια και τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών. Μόνο που νωρίτερα είχε διαρρεύσει το αρχικό κείμενο που στάλθηκε για έγκριση από το υπουργείο εργασίας που είναι και αυτό που συνέταξε την αναφορά. Και αποδεικνύεται πως το αρχικό κείμενο έχει υποστεί αρκετές παρεμβάσεις ώστε να γίνει πιο ήπιο στα συμπεράσματά του. Τελικά αποδεικνύεται πως ακόμα και στην υποτιθέμενη σοβαρότερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης η πλειοψηφία των πολιτών ελάχιστα έχει επωφεληθεί από την ισχυρή οικονομία σε αντίθεση με μία ελίτ που καρπώνεται τεράστια οφέλη αυξάνοντας τις ανισότητες. Και το βασικό μέλημα της Γερμανικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι η διόρθωση αυτών των ανισοτήτων αλλά το να τις κρύψει από τους πολίτες της!

Είναι και τα "μικρά" καθημερινά που δεν φτάνουν στα ΜΜΕ αλλά που δείχνουν ανάγλυφα που έχουμε καταντήσει. Όπως το γεγονός πως το carrefour βάζει αντικλεπτικούς μηχανισμούς στην φέτα των 4 και κάτι ψιλά ευρώ, ή πως στο νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι νοσηλεύεται φρουρούμενη καρκινοπαθής αλλοδαπή επειδή δεν έχει "χαρτιά". Έτσι "μυρίζει" η σαπίλα μιας κοινωνίας.

Που πας ρε Καραμήτροοοο. Ο Αντωνάκης και η παρέα του έβγαλαν ένα βίντεο στο youtube, καλό, κακό, εσύ αποφασίζεις. Όμως κακόμαθαν τα χρυσά μου από τα κανάλια τους στην τηλεόραση και τις εφημερίδες τους και δεν αντέχει η επιδερμίδα τους τα σχόλια ή τις αξιολογήσεις. Το μέσο όμως χρυσά μου είναι διαδραστικό, αν δεν σας αρέσει αφήστε το ήσυχο. Γι αυτό το ανέβασα στο δικό μου κανάλι φυσικά με ελεύθερα τα σχόλια, τις αξιολογήσεις και τα πάντα όλα. Δες το λοιπόν εδώ και σχολίασε ελεύθερα και αν θέλεις ενημέρωσε και το κοινωνικό σου δίκτυο να το κάνουν και αυτοί.

Deutsche Bank και Morgan Stanley επιλέχθηκαν να αναλάβουν την επαναγορά ομολόγων, η τιμή στην οποία θα γίνει δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Η Morgan Stanley κατά της οποίας εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Θα μου πεις τι ψάχνεις; Τίμιο τραπεζίτη;

(Υπο)επιτροπές της βουλής, είπαμε, όχι και να γίνουμε επιστήμονες! Τι να σχολιάσει κανείς για τους "εκπροσώπους" του έθνους. Προφανώς αυτοί μας αξίζουν. *Το είδα και αλλού το βίντεο και υπάρχει κάτι άξιο σχολιασμού. Το enikos.gr παίρνει βίντεο από άλλες εκπομπές (στην συγκεκριμένη περίπτωση από το ράδιο αρβύλα) και πετάει και ένα δικό του λογότυπο για να μην υπάρχει αμφιβολία ποιός είναι ο αντιγραφέας. Ούτε καν στον κόπο να βρουν το αρχικό βίντεο από την βουλή δεν μπήκαν, αλλά το σηματάκι το κοτσάρισαν. Στο βίντεο του Τράγκα όμως που έχουν στο site τους δεν έκαναν το ίδιο. Λογικό;

Θριαμβολογίες από την μία, θρήνος από την άλλη. Οι αντιδράσεις για το τελευταίο eurogroup μου θυμίζουν κάτι από μονάδα εντατικής νοσηλείας.

Το είδαμε και αυτό, συσσίτια στα σχολεία γιατί πολλά παιδιά πλέον υποσιτίζονται. Κάποιος να θυμίσει στην Διαμαντοπούλου τι έλεγε όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες καταγγελίες. Μήπως και στο πάντα πρόθυμο parapoitiki που τότε μιλούσε για άθλια διασπορά αριστερίστικων ηλιθιοτήτων; Εκείνοι που σχολίαζαν με τόση βεβαιότητα για τις "αθλιότητες" αυτές άραγε τι έχουν να πουν τώρα; Προφανώς τίποτα, είναι οι ίδιοι που σήμερα θριαμβολογούν για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Μειωμένη αντίληψη, ρηχά επιχειρήματα γηπεδική νοοτροπία. Άμα έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά όλοι όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις σε όσα συμβαίνουν είναι άπλυτοι, αριστεροί, αναρχοσυριζαίοι, δύσκολο να βρεις κάτι άλλο να πεις, μένεις σε αυτά. Τα εύκολα. Αντιλαμβάνεσαι την πολιτική οπαδικά, σαν το ποδόσφαιρο. Ασχέτως επιχειρημάτων οι δικοί μας είναι οι σωστοί και οι άλλοι έχουν όλα τα κακά του κόσμου. Αν είσαι ΑΕΚ, ΠΑΟ ή ΟΣΦΠ, δεν έχει σημασία αν η ομάδα σου έπαιξε καλά, αν έχει καλή άμυνα ή επίθεση, σημασία έχει πως οι άλλοι είναι χανούμια, βάζελοι, γάβροι. Και φυσικά ο δικός σου είναι Θεός. Θεός, θριαμβευτής! Με γηπεδικούς όρους πάντα.

Τελικά εκτός από τα ηλιθιογόνα αέρια και τα ηλιθιογόνα άρθρα ηλιθιογόνων μέσων "ενημέρωσης" υπάρχουν και ηλιθιογόνα αξιώματα. Δεν εξηγείται αλλιώς πως σοβαροί κατά τα άλλα άνθρωποι, σαν τον Γ Κωνσταντόπουλο, επίκουρο καθηγητή παιδιατρικής, μόλις αποκτήσουν κάποιο αξίωμα, όπως βουλευτής, αρχίζουν να λένε ανοησίες;

Τελικά οι φασίστες είναι ηλίθιοι παντού και όχι μόνο οι δικοί μας. Σαν τους Ελβετούς ας πούμε που για να προπαγανδίσουν κατά της μετανάστευσης χρησιμοποίησαν μία φωτογραφία με τρεις Ουκρανές και μία Ουγγαρέζα.

Έχω πει πως δεν σκαμπάζω από οικονομικά και γι αυτό αποφεύγω τις συζητήσεις τέτοιου είδους. Προσπαθώντας όμως να καταλάβω την τελευταία μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης όσο διαβάζω τόσο περισσότερες απορίες μου δημιουργούνται. Όχι για το τι λέει το νέο σχέδιο αλλά γιατί αυτό θα πρέπει να το θεωρούμε επιτυχία και ανάσα και άλλα τόσα. Ναι, αποφασίστηκε στα λόγια στήριξη της Ελληνικής οικονομίας ακόμα και μετά το 2016, ναι θα συζητηθεί μείωση των επιτοκίων, ναι ναι ναι, χίλια καλά σου λέω πως έχει. Με μία λεπτομέρεια. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θέτει όρους για την συμμετοχή του σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και οι όροι αυτοί ήταν γνωστό πως θα τεθούν αφού είναι καταστατική του υποχρέωση. Το ΔΝΤ δεν δίνει σύμφωνα με το καταστατικό του χρήματα σε ένα πρόγραμμα αν δεν υπάρχει μία έκθεση που να χαρακτηρίζει το πρόγραμμα αυτό βιώσιμο. Και το ΔΝΤ λέει αυτό ακριβώς. Η Λαγκάρντ δεσμεύτηκε πως θα βοηθήσει ΑΝ το πρόγραμμα καταστεί βιώσιμο. Με άλλα λόγια αυτή την στιγμή δεν είναι! Και για να καταστεί βιώσιμο θα πρέπει λέει το σχέδιο που αποφασίστηκε η Ελλάδα να επαναγοράσει μέρος του χρέους της. Μιλάνε για 20 δις χρέος που θα αγοραστεί με 10 δις από την Ελλάδα. Την Ελλάδα που θα κατέρρεε στις 16/11 (το καλοκαίρι μας είχαν πει παλιότερα) αν δεν είχε πάρει μέχρι τότε την δόση. Αυτά τα ομόλογα, λέει το σχέδιο, θα αγοραστούν από την δευτερογενή αγορά που έχει χαμηλότερες τιμές. Όμως τα ομόλογα που προέρχονται από το προηγούμενο PSI είναι πλέον στο Αγγλικό δίκαιο και ελάχιστοι θα ενδιαφερθούν να τα ξεπουλήσουν μπιρ παρά, ενώ και όσοι έχουν άλλα ομόλογα ακόμα από την στιγμή που ξέρουν πως υπάρχει ζήτηση γιατί να τα κάψουν; Και αυτή η λεπτομέρεια είναι προαπαιτούμενο για όλα τα άλλα. Δηλαδή αν και όταν πετύχει αυτή η επαναγορά τότε θα πάρουμε την πρώτη δόση από τα χρήματα που υποτίθεται έπρεπε να έχουμε πάρει από το καλοκαίρι ακόμα, και τότε θα συζητηθούν τα μειωμένα επιτόκια και η παράταση του προγράμματος. Με άλλα λόγια μας βλέπω να τα ξανασυζητάμε όλα αυτά πολύ πιο γρήγορα από ότι μας λένε. Ξαναλέω, από οικονομικά δεν σκαμπάζω πολλά αλλά ακόμα και αν κάνω λάθος στις προβλέψεις μου, δεν παύει η συμφωνία στην οποία κατέληξε το eurogroup να μην είναι τελική, αλλά να περιέχει ένα σημαντικό προαπαιτούμενο το οποίο καθόλου αυτονόητο δεν είναι αν θα εκπληρωθεί.

Θα μας μιλήσει λέει και ο πρωθυπουργός μας Αντώνης Σαμαράς σε λίγο. Θα βγάλει διάγγελμα λένε. Δεν ξέρω αν θα στηθώ στο χαζοκούτι να παρακολουθήσω, νομίζω ότι και να πει έχει ειπωθεί από άλλους πριν από αυτόν. Από τον ΓΑΠ αρχικά, τον Βενιζέλο μετά και τον Παπαδήμο στο τέλος.

Ακριβώς έναν χρόνο πριν τα είχαμε πει με τον Κωνσταντίνο Ζούλα. Τότε μας εξηγούσε γιατί χαίρεται για την κρίση κάποιων κλάδων. Πολύ. Ίσως αν το είχε σκεφτεί λίγο καλύτερα να καταλάβαινε πως δεν είναι λόγος χαράς μεγάλης όσα συμβαίνουν και ας έχουν, ίσως, κάποιες θετικές πλευρές. Βλέπεις μπορεί να χαρείς με την κρίση των ιδιωτικών μαιευτηρίων αλλά δεν ξέρω αν είναι αιτία χαράς η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας ή η μείωση των γεννήσεων. Πάνε πακέτο βλέπεις αυτά κύριε Ζούλα όπως σου είχα εξηγήσει τότε.

Ίσως να μου διέφυγαν αλλά δεν έχω δει θριαμβολογίες για τις αποφάσεις του Eurogroup ακόμα. Σίγουρα όμως αν δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα πούνε κάποια δήλωση την ετοιμάζουν εκεί στην Συγγρού. Γιατί να παιδεύονται όμως όταν υπάρχουν ήδη έτοιμες τέτοιες δηλώσεις; Έτσι κι αλλιώς τα ίδια θα πούνε, ας την ξεπατικώσουν να μην κουράζονται. *Βιάστηκα! "Ξημερώνει μία νέα μέρα" είπε ο Σαμαράς. Τι μου θυμίζει να δεις... Από την άλλη και εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τι κάθονται και παιδεύονται να ψάχνουν απαντήσεις; Άντε, σας την έχω έτοιμη: "Φανταστείτε πού θα βρεθούμε. Τώρα είναι η 6η δόση. Αν είμαστε στα πρόθυρα της 10ης, θα έχει αποδεκατιστεί η μεσαία τάξη στην Ελλάδα." Αρκεί να αλλάξουν τα νούμερα. Σε ποιά δόση είμαστε; Έχει και άλλα ωραία αν θέλουν, ας το διαβάσουν και ας ξεπατικώσουν όποιο κομμάτι θέλουν. Γιατί παιδεύονται; Αφού τα τελευταία χρόνια ζούμε την μέρα της μαρμότας ξανά και ξανά. Η κυβέρνηση που όταν ήταν αντιπολίτευση κατακεραύνωνε την πολιτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα αποτελέσματα της ίδιας πολιτικής που τώρα αυτή εφαρμόζει. Και η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει την κυβέρνηση που τώρα εφαρμόζει την πολιτική που η ίδια εφάρμοζε πριν γίνει αντιπολίτευση.

Να μην είμαστε αχάριστοι, υπάρχουν και καλά νέα. Εγκρίθηκε η χορήγηση του δάνειου στο Mega! Η υγιής επιχειρηματικότητα τώρα με την υπεύθυνη πολιτική του Αντώνη Σαμαρά του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη είναι έτοιμη πάλι να μεγαλουργήσει!

Κάποιοι δήμαρχοι αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν τον νόμο είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης την ΝΕΤ. Περιέργως η Μάριον Μιχελιδάκη αντί να πει το γνωστό ννααι τον διόρθωσε, όχι κάποιοι, πολλοί δήμαρχοι. Ας είναι και όλοι είπε ο Άδωνις, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τον νόμο και αν δεν τον εφαρμόσουν θα πρέπει να πάνε σπίτια τους. Έτσι είναι η δημοκρατία ισχυρίζεται, η βουλή αποφασίζει και οι άλλοι εφαρμόζουν αυτά που αποφασίζει η βουλή. Ναι, έτσι είναι η δημοκρατία των υπερφίαλων καβαλημένων φελλών. Η δημοκρατία των αλαζόνων που από την στιγμή που έλαβαν την λαϊκή εντολή θεωρούν πως μπορούν να έχουν γραμμένο τον εντολέα. Ας είναι και όλοι! Δεν έχει σημασία πόσοι αντιδρούν, εμείς αποφασίζουμε. Εμείς που έχουμε τις περισσότερες ψήφους, τα περισσότερα ΜΜΕ ή την δυνατότερη φωνή. Δεν του περνάει, δεν τους περνάει από το μυαλό πως η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο κανείς, ούτε η πλειοψηφία δεν πρέπει να λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις και της μειοψηφίας. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από συνθέσεις, συναίνεση, συζήτηση. Ναι, κάποιες φορές κάποιες μειοψηφίες θα πρέπει να μείνουν με το παράπονο. Το ας είναι και όλοι όμως δεν είναι δημοκρατία, είναι αλαζονεία, εξουσιασμός, χυδαιότητα όταν προέρχεται από οποιοδήποτε μέλος της εξουσίας. Και φυσικά δεν θα έπρεπε να κάνει εντύπωση. Έτσι αντιλαμβάνονται την δημοκρατία ορισμένοι.

Σοκαρίστηκαν ορισμένοι (μεταξύ αυτών και από τα "αδελφά κόμματα") που είδαν τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής να σηκώνει το λάβαρο της χούντας σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο. Σιγά παιδιά, μην πέφτετε από τα σύννεφα, θα χτυπήσετε. Τώρα ανακάλυψαν πως ο Παππάς είναι χουντικός όταν στην προσωπική του σελίδα γράφει με καμάρι "Πατέρας του είναι ο μαχητής αντιστράτηγος Π/Β Ηλίας Χ. Παππάς, στενός συνεργάτης του Γεωργίου Παπαδοπούλου"; Μήπως νόμιζαν πως έλεγε για εκείνον με τα μπισκότα; Αλλά ποιοί σοκάρονται; Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας του πρώην γενικού γραμματέα της ΕΠΕΝ Βορίδη και του Κρωνιδιώτη που εμμέσως πλην σαφώς ζητούσε μία νέα χούντα; Φωνάζει ο κλέφτης...

1328 λέξεις έγραψε ο Πάσχος Μανδραβέλης για να μας πει πως το φαινόμενο των "αγανακτισμένων" δεν το κατάλαβε. Πως θα μπορούσε άλλωστε, ποτέ δεν βρέθηκε στην πλατεία και εδώ που τα λέμε θα του ήταν δύσκολο. Όμως όπως ο κάθε "σοβαρός" ξερόλας ο Πάσχος Μανδραβέλης είχε άποψη για όσα συνέβησαν εκεί. Από την τηλεόραση. "Η μόνη μαρτυρία που έχω για την κάτω πλατεία είναι η δική σας" έγραφε στο τουίτερ όταν ο @antidrasex τον διόρθωσε για τις ανοησίες που έγραφε τότε. Λογικό είναι σήμερα να προσπαθεί να αναλύσει το φαινόμενο. Η ανάγκη του να αποδομήσει κάθε εκδήλωση αντίστασης σε αυτά που συμβαίνουν είναι γνωστή. Στην προσπάθειά του αυτή δεν έχει σημασία που οδηγείται σε κοτσάνες όπως να μπερδεύει την Νορβηγική με την Ισλανδική Κορώνα. Ο ξερόλας θα τα αναλύσει όλα. Και φυσικά θα πετάξει μέσα τις προσφιλείς του θέσεις περί ακροαριστεράς και ακροδεξιάς.

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου