Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Εκτός χαρακτήρα...

Ναι, το να λέω και τα θετικά εδώ είναι εκτός χαρακτήρα για έναν γερογκρινιάρη...
Παρόλαυτά, πρέπει να αναφερθώ σε δύο ιστοσελίδες που μπορούν να γίνουν καλοί σύντροφοι για το καλοκαιράκι, ακόμα και απ' το κινητό.
Το project gutenberg, εδώ και χρόνια μαζεύει δωρεάν βιβλία, όλων των ειδών που δεν δεσμεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
Μπορεί ο καθένας να τα κατεβάσει εντελώς δωρεάν, και μάλιστα σε φορμά απλού κειμένου, οπότε και γρήγορα κατεβαίνουν, και δεν βαραίνουν το σύστημα, ώστε και με ένα απλό κινητό, στην παραλία να μπορεί κανείς να διαβασει αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Υπάρχουν και κάποια Ελληνικά, για παράδειγμα αναφέρω Ροΐδη και Παπαδιαμάντη.

Το δεύτερο
είναι το παλιό http://www.kithara.gr/ που έγινε http://www.kithara.vu/.
Εδώ αξίζει λιγο να αναφερθούμε στην ιστορία του.
Πρίν από αρκετά χρόνια βρήκα τυχαία το σκίπτρο, μια ερασιτεχνική αλλά πολύ καλή ιστοσελίδα όπου κάποιοι ανέβαζαν δωρεάν τις συλλογές τους με στίχους και ακόρντα για ακουστική κιθάρα.
Μάλιστα υπήρχαν μερικά pdf, με πολλά τραγούδια κατηγοριοποιημένα.
Η σελίδα αυτή δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, αλλά μετασχηματίστηκε στο http://www.kithara.gr/, όπου με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής βάσης δεδομένων μπορούσε ο καθένας να ανεβάσει τη δική του εκδοχή για κάποιο τραγούδι.
Όταν έφτασαν περίπου τα 3000 τραγούδια φυσικά τους την έπεσε η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) ζητώντας, τι άλλο, χρήματα!
Τι και αν όλα τα τραγούδια είχαν προκύψει εξ ακοής και μερικές φορές τα ακόρντα ήταν λάθος, τι και αν η πρόσβαση σε αυτά ήταν δωρεάν, η ΑΕΠΙ το χαβα της...
Στην αρχή τα παιδιά απευθύνθηκαν στους χρήστες για οικονομική βοήθεια ώστε το εγχείρημα να μην πεθάνει, αλλά η ΑΕΠΙ ξαναχτύπησε ζητώντας αν θυμάμαι καλά, μέχρι και 1 ευρώ για κάθε download τραγουδιού.
Έτσι τα παλικάρια έφτιαξαν το http://www.kithara.vu/ το οποίο αν δεν κάνω λάθος φιλοξενείται στα νησιά Βανουάτου, κάπου στον Ειρηνικό και άφησαν την ΑΕΠΙ να κουρεύεται.
Η σελίδα εξακολουθεί να είναι δωρεάν, και πλέον έχει περισσότερα από 25000 τραγούδια.
Δύο αισιόδοξα παραδείγματα του τι μπορεί να κάνει η κοινότητα του δικτύου, αλλά και δύο πολύ ωραίες ιστοσελίδες που μπορούν να σας κάνουν να αφιερώσετε πολλές ώρες.
Δείτε τις!

ΥΓ. Για εμάς τους ατάλαντους μουσικόφιλους υπάρχει πάντα το Pirate Bay ή το isohunt, ή το btjunkie....

Ενημέρωση 15/10/2012: Χθες με απογοήτευση είδα πως το kithara.vu είχε εξαφανιστεί. Σήμερα ο με ενημέρωσε πως απλά άλλαξε διεύθυνση και πλέον είναι kithara.to

2 σχόλια:

  1. Να είσαι καλά!!! Έψαχνα για το kithara.vu και δεν το έβρισκα πουθενά!! Ευχαριστπω πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή