Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τα σύντομα της εβδομάδας 3-9/3/2014

Κοντεύει μήνας που οι κρατούμενοι του "νοσοκομείου" Κορυδαλλού παλεύουν για τα αυτονόητα. Ένας μήνας που η χώρα που προεδρεύει στην ευρωπαϊκή ένωση επιδεικνύει, όχι απλά την αδιαφορία της, αλλά την ενόχλησή της με αυτούς που "γκρινιάζουν" στέλνοντας άμεσα τον κρατούμενο που κατήγγειλε την κατάσταση στο δικαστήριο, την στιγμή που τίποτα δεν φαίνεται να κινείται προς την λύση του προβλήματος. Το θέμα έχει φτάσει σε πολλά ΜΜΕ, όπως για να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα στο France24, όχι όμως αυτά της Ελλάδας. Αλλά ας μην ζητάμε πολλά. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σώσαμε το "μέγαρο" από χρεοκοπία πληρώντας τα χρέη του και την Κυριακή εγκαινιάσαμε το μουσείο σύγχρονης τέχνης που θα γίνει "ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου". Μένει να συζητήσουμε τι είναι "πολιτισμός" στην ουσία. Λεπτομέρειες θα μου πεις... *Υπάρχουν βέβαια και οι "φιλελεύθεροι" που έχουν τους λόγους τους να μην ασχολούνται με το θέμα.

Παραλίγο να το ξεχάσω αλλά ευτυχώς μου το θύμισε ένα φασισταριό της ομάδας του Δεξί-Εξτρέμ. Την εβδομάδα που μας πέρασε συμπληρώθηκε ένας μήνας με πολύ λιγότερες (αν όχι χωρίς καθόλου) "ευχές" για καρκίνο και άλλα τέτοια χυδαία. Χρειάστηκε ένα κόλπο.
Ένα κόλπο βρώμικο που όμως εκτός από το να μειώσει κάπως την χυδαιότητα κατάφερε ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα. Να αναδείξει την υποκρισία και τον γκεμπελισμό ορισμένων. Εκείνων που προσπαθούν ακόμα να απομονώσουν ένα τμήμα του για να δείξουν "κάτι". Τυχαία είναι πάλι η παρέα του αρχιφασίστα. Φασίστες που έχουν ενοχληθεί τόσο ώστε να προσπαθήσουν να στήσουν ακόμα και κάποιου είδους χαζή προβοκάτσια (φασίστας και χαζός είναι πλεονασμός βέβαια οπότε αρκεί το 1ο). Είχα κάποιες αμφιβολίες για το αν το κόλπο αυτό άξιζε τον κόπο. Πλέον το αποτέλεσμα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου και θεωρώ πως με δικαιώνει πλήρως.

"Ας φανταστούμε τι θα λεγόταν αν ένα στέλεχος της ΝΔ, έστω περιθωριακό, προλόγιζε πχ το βιβλίο του Μιχαλολιακου..." Λέει το θείο βρέφος (κάποτε) της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. Χμμμ να προλόγιζε μόνο; Περιθωριακό μόνο; Σου κάνει το βιβλίο του Πλεύρη ας πούμε που διαφήμιζε με θέρμη (αν και προσεκτικά) ο Άδωνις Γεωργιάδης, ένα καθόλου περιθωριακό στέλεχος, αλλά υπουργός της κυβέρνησης; Σου κάνει το περιοδικό Patria που διαφήμιζε και πάλι ο Άδωνις, και στις εκδηλώσεις του οποίου συμμετείχε, όχι κανένα περιθωριακό στέλεχος, αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ/Δίκτυο21 και τα ρέστα Μάκης Βορίδης μαζί με τον αποτυχημένο αλλά προβεβλημένο Θάνο Πλεύρη και άλλα στελέχη; Αλλά αν θέλεις περιθωριακό στέλεχος σου έχω και τον Κοτούλα, με το βιβλίο του για τον Ναζισμό. Και αν θέλεις κάτι ενδιάμεσο, σου κάνουν τα βιβλία που δεν προλογίζει, αλλά έχει γράψει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Νίκος Χιδίρογλου; Και αν θέλεις ακόμα πιο περιφερειακό "στέλεχος", σου κάνει το Δεξί-Εξτρέμ που τόσο σπρώχνει με τον πιο επίσημο τρόπο ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, και που διαφήμιζε το βιβλίο του Κασιδιάρη; Ή μήπως ένα blog που ανήκει σε μέλη της ΝΔ και που ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού προωθεί συστηματικά αρνούμενος να απαντήσει σε υπόνοιες ότι βρίσκεται από πίσω δεν μετράει ως "στέλεχος"; Αλλά αν θέλει ο Ανδρέας μπορούμε να μιλήσουμε και για πιο ουσιαστικά θέματα από απλά κάποια βιβλία, όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση της συζύγου του Μιχαλολιάκου και βουλευτή της ΧΑ στην Επιτροπή κατά των Διακρίσεων(!!!) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Για να μην πούμε για την συμπόρευση της ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ/Δίκτυο21 με τον πολιτικό που "είχε επαινέσει δημοσίως τον ψυχοπαθή δολοφόνο της Νορβηγίας Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ". Ο Ανδρέας θα μου πεις ακόμα ψάχνει να βγάλει άκρη με το μοντάζ, οπότε τι ψάχνεις...

Το "συνταγματικό τόξο" έκανε τους 3 παρόντες βουλευτές της βουλής 126 και "πέρασε" νομοσχέδιο που μόλις είχε καταψηφιστεί. Και μετά είπε "Η κυρία Κωνσταντοπούλου κραυγάζουσα δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή της εδώ μέσα". Συνταγματικά. Συνταγματικό τόξο.

Το καλό (αν και συμβολικής μόνο σημασίας) είναι πως διαγράφηκε οριστικά από την ΕΣΗΕΑ ο Σίμος Κεδίκογλου. Το κακό είναι πως η ΕΣΗΕΑ θυμήθηκε πως ο Κεδίκογλου είναι... "Σίμος", όταν οι "Σιμιές" του έβλαψαν άλλους δημοσιογράφους. Θα μου πεις, αν διέγραφε δημοσιογράφους για "Σιμιές" πόσοι θα έμεναν μέλη; Δεν ξέρω, αλλά ίσως να έσωζε λίγο το κύρος του κλάδου και του σωματείου. Ίσως.

Κοντεύουν 15 ημέρες από όταν ανακοινώθηκε πως η Νίκη Τζαβέλλα εντάχθηκε στη ΝΔ και η προσωπική της σελίδα στο ευρωκοινοβούλιο την αναφέρει ακόμα ως αντιπρόεδρο της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του ακραίου Φαράτζ. Το ίδιο και η επίσημη σελίδα της ομάδας αυτής. Μια και αποκλείεται να είναι τόσο αμελείς οι υπάλληλοι του ευρωκοινοβουλίου και της ομάδας "Ευρώπη της ελευθερίας και της δημοκρατίας", είναι σαφές πως η ΝΔ που πριν από λίγο καιρό έσκουζε για τον ακραίο ρατσιστή και πολλά άλλα Φαράτζ έχει δεχτεί μία στενή του μάλλον συνεργάτη. Τέτοιος γκεμπελισμός και τέτοια υποκρισία από το κόμμα και τα παπαγαλάκια του που μέχρι πριν λίγο καιρό έσκουζαν για το κάθαρμα τον Φαράτζ και τώρα κάνουν την πάπια. Αποθεώστε στόκοι!

Σε οίστρο η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ/Δίκτυο21 και τα ρέστα και τα παπαγαλάκια της με την κυκλοφορία του βιβλίου του Κουφοντίνα. "Στέλεχος" του σύριζα λένε αυτός που το προλογίζει. Και όπως πάντα άρχισε να σκούζει για καταδίκες, διαγραφές στελεχών και τα ρέστα. Δεν έχει σημασία σε τέτοιες στιγμές πως ο Γιαννόπουλος που προλογίζει το βιβλίο δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αν δηλώνει στον πρόλογο πως διαφωνεί με την ένοπλη επιλογή, αν σκούζει η Άννα Μισέλ μία φορά, τα παπαγαλάκια θα σκούζουν 10. Μόνο που τα έχουμε πει αυτά. Το να σκούζεις "καταδίκασε ρε" είναι αντιδημοκρατικό και βίαιο. Και ιδιαίτερα το να σκούζει για ένα βιβλίο που προλογίζει ένα μη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που έχει κάνει υπουργό τον διαφημιστή και πωλητή του αντισημιτικού βιβλίου του Πλεύρη είναι παράνοια. Όπως παράνοια είναι το να σκούζει για το βιβλίο ο προμοτέρ χρυσαυγιτών που διαφήμιζαν το βιβλίο του Κασιδιάρη. Φωνάζει ο κλέφτης...
**Η μονταζιέρα της Συγγρού αφού χαρακτήρισε έναν άνθρωπο που δεν είναι καν μέλος ως "στέλεχος" του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διαψεύστηκε παρουσίασε βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι αυτός μιλάει σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που πρόκειται για άλλον όπως μου είπε η δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη. Ο οποίος φαίνεται να μην έχει καν το ίδιο όνομα. Μεταξύ της υπότροπης γκεμπελισμού μονταζιέρας και μιας από τους λίγους σοβαρούς δημοσιογράφους μάντεψε ποιόν πιστεύω χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσω τίποτα άλλο. Και η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ/Δίκτυο21 είναι πολλαπλά υπότροπη. Και σε αυτό το θέμα, αφού ήδη είχαν προσπαθήσει με μία φωτογραφία να αντιστρέψουν την αλήθεια. Μετά ήρθε το βίντεο, που ακόμα και αν ήταν γνήσιο δεν σήμαινε και πολλά αφού και ο Αλαβάνος πχ είχε μιλήσει εκεί. Πιο πριν είχαν μοντάρει βίντεο και με βάση αυτό είχαν προσπαθήσει (και προσπαθούν ακόμα αφού η ανακοίνωση εξακολουθεί να είναι αναρτημένη) να χώσουν φυλακή(!) έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλη φορά ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού έχει παρουσιάση μία παλιά φωτογραφία για να δείξει πως η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την βουλή ήταν αποτυχημένη. Και αυτά είναι μόνο λίγα που πρόχειρα μπορώ να σκεφτώ, έχουν κάνει πολλά τέτοια. Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και δεν τους ξεφωνίζει καθημερινά. "Ανωτερότητα" μη χέσω.

Στις δημοκρατίες έχεις δικαίωμα να διαδηλώνεις. Ακόμα και αν μία διαδήλωση κριθεί (από ποιόν;) παράνομη, έχεις δικαίωμα να παρανομήσεις και να υποστείς την όποια συνέπεια σου αναλογεί. Δεν αναλογεί σε κανέναν όμως να κινδυνεύσει η ζωή του ακόμα και όταν παρανομεί. Και όταν η ζωή του οποιουδήποτε κινδυνεύει από εσκεμμένες προμελετημένες και παράνομες πράξεις της αστυνομίας τότε η κάθε "παράνομη" πράξη του πολίτη έρχεται σε δεύτερη μοίρα και όλοι θα πρέπει να εστιάζουμε στον ρόλο της αστυνομίας. Στην δική μας "δημοκρατία" όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα. Η αστυνομία του Παπουτσή παλιότερα, του Δένδια σήμερα δεν ανησυχεί για τέτοιες λεπτομέρειες. Τον Μάιο του 2011 ο Γ. Καυκάς, παραλίγο να χάσει την ζωή του, πιθανότατα από χτύπημα γκλοπ με την ανάποδη μεριά. Το γεγονός ότι επέζησε ήταν καθαρά θέμα τύχης αφού αν καθυστερούσε λίγο η μεταφορά του στο νοσοκομείο τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Για το "συμβάν" αυτό δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ηγεσία της αστυνομίας ή το υπουργείο και φυσικά δεν τιμωρήθηκε ποτέ κάποιος που λίγο έλλειψε να εφαρμόσει την θανατική ποινή σε έναν διαδηλωτή. Λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος δέχτηκε σε πολύ καλή απόσταση και μέσα σε κλειστό χώρο χειροβομβίδα κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά και μόνιμη βλάβη της υγείας του. Και πάλι, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε συγνώμη, ούτε βέβαια και τιμωρία των υπευθύνων. Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος ήταν το επόμενο θύμα, τον Απρίλιο του 2012 δυνητικά θανατηφόρου επίθεσης των ΜΑΤ και χρειάστηκε να χειρουργηθεί για να ζήσει. Και πάλι, σιγή από την αστυνομία και την πολιτεία. Τον Ιανουάριο του 2013 η ηγεσία της αστυνομίας με την σίγουρη παρότρυνση του υπουργού Δένδια προχώρησε σε μία εντυπωσιακή επίδειξη του πόσο αδιαφορεί για την πιθανότητα βαρέως τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου πολιτών που διαμαρτύρονται ειρηνικά. Επέλεξε να στείλει για την διάλυση κατάληψης γραφείων ομάδα εξοπλισμένη με όπλο που εκτοξεύει πλαστικές σφαίρες. Η χρήση ενός τέτοιου όπλου σε εσωτερικό χώρο είναι αδιανόητη γιατί σε κοντινές αποστάσεις είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να είναι και θανατηφόρος. Ο υπουργός και η ηγεσία της αστυνομίας αδιαφόρησαν πλήρως γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αστυνομία χρησιμοποίησε εξοπλισμό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχετική ασφάλεια αλλά τον χρησιμοποίησε παραβιάζοντας ξεκάθαρα αυτές τις προϋποθέσεις αδιαφορώντας για την πιθανότητα βαρέος τραυματισμού ή και θανάτου διαδηλωτών και δημοσιογράφων. Η αδιαφορία της πολιτείας, των υπουργών και της ηγεσίας της αστυνομίας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ουδέτερη. Είναι έμμεση αλλά σαφής επικρότηση της αστυνομικής ασυδοσίας ακόμα και όταν αυτή φτάνει να απειλεί της ζωή πολιτών, όχι μόνο διαδηλωτών (αν και δεν θα έπρεπε να έχει σημασία αυτό), αλλά και επαγγελματιών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Και τα αποτελέσματά της φαίνονται ξεκάθαρα. Το αποτέλεσμα είναι πως σήμερα είδαμε πάλι το φαινόμενο άνδρας των ΜΑΤ να προσπαθεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σε πολίτη χρησιμοποιώντας το κλομπ από την ανάποδη. Και θα το ξαναδούμε αρκετές φορές. Μέχρι να τα καταφέρουν πάλι, όπως τα κατάφεραν με τον Καυκά, τον Κυπραίο, τον Λώλο και άλλους. Και ίσως τον επόμενο να μην προλάβουν οι γιατροί να τον σώσουν. Θα φταίει η "κακιά στιγμή";

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα παλιό βίντεο από αποκριάτικο πάρτι στο οποίο συμμετείχε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο βίντεο αυτό εμφανιζόταν και κάποιος άλλος, που με αρκετή φαντασία μπορούσες να πεις πως μοιάζει με τον Αντώνη Σαμαρά. Θεωρώ χαζό το ότι κάποιοι ανέβασαν αυτό το βίντεο λέγοντας πως σε αυτό φαίνεται και ο Σαμαράς, αλλά μέχρι εκεί. Το βίντεο δεν προσφέρει κάποια "πληροφορία", εκτός αν θεωρείται πληροφορία το ότι μπορεί κάποιος πολιτικός πριν από πολλά χρόνια να συμμετείχε σε αποκριάτικό πάρτι, ή ότι οι συμφοιτητές Παπανδρέου και Σαμαράς μπορεί να είχαν βρεθεί σε κάποιο πάρτι. Επομένως δεν μπορεί να αποτελεί και "παραπληροφόρηση". Ούτε βέβαια αποτελεί συκοφαντία με κάποιον τρόπο αφού δεν δείχνει κάποια περίεργη συμπεριφορά. Ούτε ναρκωτικά έπαιρναν, ούτε έκαναν κάτι ιδιαίτερο αυτοί που εμφανίζονται στο βίντεο. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για φυσιολογικούς, λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους. Όχι για τον απίθανο κύριο Μουρούτη που ευτελίζει τον θεσμικό του ρόλο και εκθέτει τον πρωθυπουργό με κάθε δυνατό τρόπο. Ο κύριος Μουρούτης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Αντώνη Σαμαρά έστειλε μέσα στα άγρια χαράματα απειλητικό email σε δημοσιογράφο που ανάρτησε το βίντεο σε ιστότοπο, γιατί θεώρησε πως αυτό προσβάλει τον Αντώνη Σαμαρά. "Το πλαστό και συκοφαντικό βίντεο που έχετε αναρτήσει βρίσκεται ήδη στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ενώ αύριο θα υποβληθεί μήνυση και αγωγή στους διαχειριστές της σελίδας σας" έγραψε μέσα στα χαράματα ο απίθανος κύριος Μουρούτης. Και φυσικά ακολούθησε το σχετικό κράξιμο από την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΠΗΝ. Το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι πως ενώ αρκετά site και blog είχαν ανεβάσει το βίντεο λέγοντας πως σε αυτό εμφανίζεται και ο Σαμαράς, απίθανος κύριος Μουρούτης κατάφερε να στρέψει τις απειλές του σε εκείνο που όχι μόνο δεν είχε γράψει ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά είχε διαψεύσει τις σχετικές φήμες εξ αρχής. Απίθανος ο κύριος Μουρούτης. Για γέλια, αλλά και για κλάματα, αν σκεφτείς τον θεσμικό του ρόλο.

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου