Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ευχαριστώ κύριε Αρσένη


Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-010400/2012
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Kriton Arsenis (S&D)

Θέμα: Σεισμικές έρευνες κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Ξεκίνησαν χθες οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου.

Οι έρευνες αυτές θα είναι συνεχείς και θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για ένα τρίμηνο. Πριν την έναρξη των ερευνών δεν πραγματοποιήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ούτε περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς δεν προβλέπεται σχετική υποχρέωση από την ελληνική νομοθεσία. Δεδομένου ότι τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν προβλεφθεί για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών αποκλίνουν σημαντικά από τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο ACCOBAMS τα οποία αποτελούν διεθνές σημείο αναφοράς (π.χ. ένας οπτικός και ένας ακουστικός συνολικά παρατηρητές αντί για δύο οπτικούς και έναν ακουστικό ανά βάρδια, δηλαδή συνολικά επτά παρατηρητές), ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Είναι σύμφωνα τα μέτρα που έχουν ληφθεί με το άρθρο 6 παρ. 2 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή υποβάθμισης των περιοχών ΝATURA από δραστηριότητες που μπορεί να έχουν τέτοιες επιπτώσεις;
  2. Είναι σύμφωνα τα μέτρα που έχουν ληφθεί με το άρθρο 12 παρ. 1 β της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ειδών των παραρτημάτων ΙΙ και IV της οδηγίας δεδομένου ότι στις περιοχές των σεισμικών ερευνών ενδημούν 8 είδη που περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα παραρτήματα;
  3. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, θεωρεί ότι πρέπει να ανασταλούν οι σεισμικές έρευνες;


Αυτή είναι η ερώτηση που έκανε ο Κρίτων Αρσένης.
Ο εχθρός των επενδύσεων...

Με την διαφορά πως λέει τα αυτονόητα.

Πως δηλαδή οι κανόνες για την διενέργεια σεισμικών ερευνών που ισχύουν για όλη την Ευρωπαϊκή ένωση και που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα ως κράτος μέλος θα πρέπει να τηρούνται.
Ένας τέτοιος κανόνας είναι και η ύπαρξη πάνω στο σκάφος που κάνει τέτοιες έρευνες κάποιων παρατηρητών για την προστασία των κητοειδών.
Μπορεί να υπάρξει αντίλογος στις αιτιάσεις του Κρίτωνα Αρσένη;
Δεν το γνωρίζω το θέμα αλλά υποθέτω πως θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει την Ελληνική νομοθεσία ή κάποιον άλλο, πιο χαλαρό κανονισμό βάση του οποίου δρα η συγκεκριμένη εταιρεία.
Φαίνεται όμως πως τέτοια ψύχραιμη ανταλλαγή επιχειρημάτων στην Ελλάδα είναι πολυτέλεια.
Όποιος φέρνει αντιρρήσεις πρέπει να κατασπαράζεται ασχέτως επιχειρημάτων.
Γι αυτό υπάρχουν οι "δημοσιογράφοι" "ενημερωτικών" μέσων σαν τον ΣΚΑΙ.
Φουλ επίθεση λοιπόν από ανθρώπους εμφανώς άσχετους με το θέμα, διαλύστε όποιον έχει αντιρρήσεις, ρίξτε λάσπη και κάτι θα πιάσει.

*Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, ο Κρίτων Αρσένης (αυτό το ανεπάγγελτο μαμόθρεφτο όπως θέλουν τώρα να τον παρουσιάσουν) έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στον ΣΚΑΙ με αφορμή κάποια ερώτησή του, τότε μάλλον συμπαθής τους ήταν.
Τότε δεν θυμάμαι να αμφισβητούν τις προθέσεις του...

Ο δε Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ είπε "Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες, απ´ ό,τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων ευρωβουλευτών".
Ο Μανιάτης που έχει κάνει υπουργός περιβάλλοντος και έχει διδάξει απ ότι διαβάζω στο βιογραφικό του "Παρακολούθηση και Προστασία Περιβάλλοντος".
Αυτός ο άνθρωπος δεν βρήκε άλλο επιχείρημα από το να χαρακτηρίσει τον Αρσένη επικίνδυνο για τους Έλληνες!

Τι να τα κάνεις άλλωστε τα επιχειρήματα όταν έχεις παπαγαλάκια;
Τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας έγιναν καημός για την ψυχική υγεία της φάλαινας, η απαίτηση για τήρηση των κανονισμών έγινε προσπάθεια να σταματήσει μία στρατηγική επένδυση και ο Αρσένης ένας ανεπάγγελτος στον οποίο επιτίθενται ένας ένας όλα τα παπαγαλάκια του συστήματος, από τους βουλευτές του ίδιου του του κόμματος μέχρι τους δημοσιογράφους-εργαλεία του Αλαφούζου.

Για το αν οι αιτιάσεις του έχουν οποιαδήποτε βάση κουβέντα.

Το μόνο που ήξερα για τον Αρσένη ήταν πως είναι ένας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και όσοι έχουν διαβάσει αυτό εδώ το μπλογκ καταλαβαίνει πως αυτό μόνο συμπαθή δεν μου τον έκανε.
Όμως ο τρόπος που αντιμετώπισε την αήθη επίθεση του αλαφουζοασκεριού στον ΣΚΑΙ με έκανε πραγματικά να τον συμπαθήσω.
Όχι μόνο γιατί προσπαθεί να προστατέψει τα κητοειδή ή το περιβάλλον γενικότερα, που είναι αμφίβολο αν θα το καταφέρει, αλλά γιατί κατάφερε να αποκαλύψει -και αυτός- το επίπεδο δημοσιογραφίας και πολιτικού λόγου που επικρατεί σε αυτή την χώρα.

Ευχαριστώ κύριε Αρσένη.
Για το συγκεκριμένο, μην μπερδεύεσαι, παραμένεις ένας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ...

Ενημέρωση 9/12/2012:
Τυχαία έπεσα επάνω σε μία συνέντευξη του Σταύρου Λυγερού που πρόσφατα απολύθηκε από την Καθημερινή και θυμήθηκα κάτι.
Ο ΣΚΑΙ συνέχισε την επίθεση κατά του Κρίτωνα Αρσένη και την επόμενη αν δεν κάνω λάθος ημέρα (δεν μπόρεσα να βρω το βίντεο), φυσικά πάλι με τον "δημοσιογράφο" Μαυρίδη να "τραβάει" το θέμα παρουσία του Λυγερού.
Ο Λυγερός στην εκπομπή αυτή φάνηκε να δυσφορεί με τον τρόπο του Μαυρίδη.
Λίγες ημέρες μετά απολύθηκε.
Σίγουρα υπήρχαν και άλλα "προβλήματα" στην σχέση του με Καθημερινή/ΣΚΑΙ αλλά μήπως αν έδειχνε την ίδια διάθεση να υπηρετήσει την γραμμή του σταθμού τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά;

Διάβασε επίσης:

Ανεξέλεγκτες έρευνες για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης (Χανιώτικα νέα) ΣΣ εδώ διαμαρτύρεται το ΕΛΚΕΘΕ. Λες να είναι και αυτοί πράκτορες των Τούρκων κύριε Μαυρίδη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου