Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τα σύντομα της εβοδομάδας 25/6-1/7/2012

Ποτέ στην ζωή μου ευρωομόλογο χωρίς ραγδαίες μεταρρυθμίσεις είπε ο Β Σόιμπλε. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στον Ευρωπαϊκό νότο σημαίνουν μεταξύ άλλων και ραγδαία υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και κατάρρευση των συστημάτων δημόσιας υγείας. Ο Β Σόιμπλε είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι από το 1990, όταν ένας τρελός τον πυροβόλησε. Πιθανότατα οφείλει την ζωή του στο εξαιρετικό σύστημα υγείας της Γερμανίας...

Χαμός έχει γίνει με την πρωτοβουλία του Πέτρου Νομικού για την εξαγορά του Ελληνικού χρέους με την βοήθεια του croudsourcing. Το σκεπτικό είναι πως ενώ ο κάθε Έλληνας στατιστικά χρωστάει περίπου 25.000 ευρώ το χρέος αυτό όπως είναι σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που πωλούνται όμως στην δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή, και έτσι αυτή την στιγμή αποτιμάται στις 3.000 ευρώ για κάθε Έλληνα στην αγορά. Ακούγεται ελκυστικό, αλλά είναι από τα λίγα που ξέρω πολύ μακριά από την πραγματικότητα για πολλούς λόγους, ο πιο εμφανής νομίζω από τους οποίους είναι πως η τιμή στην οποία πωλούνται τα ομόλογα υπακούει στους νόμους της αγοράς και της ζήτησης. Ναι μεν αυτή την στιγμή τα ομόλογα αυτά πωλούνται στην δευτερογενή αγορά σε χαμηλές τιμές αλλά αυτό συμβαίνει γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει. Αν ποτέ η κίνηση αυτή προκαλούσε την αύξηση της ζήτησης οι τιμές θα ανέβαιναν πολύ γρήγορα. Επίσης πολλοί επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν σε αυτές τις χαμηλές τιμές. Θα προτιμήσουν να ρισκάρουν πιθανή χρεοκοπία και μετά να προσπαθήσουν δικαστικά να αποζημιωθούν στα διεθνή δικαστήρια όπως έχει γίνει με την περίπτωση της Αργεντινής.
Υπάρχουν δε και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI και που συνδέονται με το Αγγλικό δίκαιο και εμπράγματες εγγυήσεις. Δεν είμαι ειδικός αλλά λόγω όλων αυτών μου φαίνεται εξαιρετικά απλουστευτική μέχρι και ύποπτη αυτή η πρωτοβουλία. Εάν αληθεύει το ότι 50% από τα έσοδα από τις πωλήσεις της μπύρας που κατασκευάζει η εταιρεία του κυρίου Νομικού πάνε για την αποπληρωμή του χρέους, μπράβο του. Από την άλλη πλευρά όμως καθόλου δεν πείθομαι από το σκεπτικό της πρωτοβουλίας αυτής.

Δεν ξέρω σε ποιά άλλη χώρα της Ευρώπης αντί ο δημοσιογράφος να ανακρίνει τους αξιωματούχους να συμβαίνει το αντίθετο και αυτό να μην προκαλεί αντιδράσεις.

Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον κέρδισε για 5η φορά τις προεδρικές εκλογές στην Ισλανδία. Ήταν ο πρόεδρος της Ισλανδικής δημοκρατίας που σχεδόν όπως ο δικός μας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, αλλά εκείνος όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση τίμησε το αξίωμά του και επέβαλε στο πολιτικό σύστημα της χώρας του να προσφύγει στον λαό έγκαιρα με την διενέργεια δημοψηφίσματος. Έβαλε μπροστά από τις διεθνείς πιέσεις και τις απειλές την δημοκρατία και ο λαός της Ισλανδίας τον τίμησε γι αυτό. Σε αντίθεση με το σύνολο των δικών μας πολιτικών.

Πράγματι... Πάλι σου ‘φεξε κωλόφαρδε Έλληνα!

Το δις εξαμαρτείν λένε, ουκ ανδρός σοφού. Τον Σεπτέμβριο του 1988 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη στο νοσοκομείο Χέρφιλντ και υπεβλήθη σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τον Ιούνιο του 1989 και καθ όλη την διάρκεια της νοσηλείας του εκεί η χώρα κυβερνιόταν από το τότε στενό περιβάλλον του. Αργότερα, τον Νοέμβριο του 1996, και πάλι πρωθυπουργός ο Παπανδρέου εισήχθη στο Ωνάσειο με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και ουσιαστικά μέχρι την παραίτησή του μετά από έντονες πιέσεις τον Ιανουάριο του 1996, η χώρα κυβερνιόνταν από το κρεβάτι του νοσοκομείου. Τα προβλήματα υγείας του Α Παπανδρέου τότε ήταν σοβαρότατα, και όποιον γιατρό και να ρωτήσεις θα συμφωνήσει πως τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας επηρεάζουν και την πνευματική κατάσταση του ασθενούς, όσο και αν προσπαθούσαν να μας πείσουν για το αντίθετο. Σχεδόν 25 χρόνια μετά, η χώρα κυβερνάται με συσκέψεις στο σπίτι του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που μετά από ένα χειρουργική επέμβαση στο μάτι απαγορεύεται ίσως και για περισσότερο από ένα μήνα να μετακινείται. Σίγουρα το πρόβλημά του δεν είναι τόσο σοβαρό όσο του Α. Παπανδρέου τότε, αλλά δεν παύει να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματά μας ως κοινωνία και ως πολιτεία. Δεν μαθαίνουμε από τα παθήματά μας. Γιατί τότε, το 1988 ή το 1996 κανένας δεν τόλμησε να θέσει το θέμα της θεσμοθέτησης κάποιας εναλλακτικής για την περίπτωση που ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι σε θέση λόγω προβλήματος υγείας να ασκήσει τα προβλήματά του. Οι αφορμές υπήρξαν, η συζήτηση όμως δεν έγινε ποτέ και οι αποφάσεις δεν πάρθηκαν. Έτσι φτάσαμε να προτείνει η κυβέρνηση να πάει ο Αβραμόπουλος στην σύνοδο κορυφής που όμως δεν είχε την απαραίτητη θεσμική κάλυψη και "έφαγε πόρτα". Και καταλήξαμε σε μία από τις σημαντικότερες αν όχι την σημαντικότερη σύνοδο κορυφής να στείλουμε τον 83χρονο και σε μεγάλο βαθμό ανενεργό και ανενημέρωτο Κάρολο Παπούλια. Και επειδή δεν μαθαίνουμε από τα παθήματά μας, φοβάμαι πως αργά η γρήγορα πάλι κάποιος πρωθυπουργός θα ασθενήσει και πάλι η χώρα θα "κυβερνάται" από κάποιο κρεβάτι κάποιου νοσοκομείου και από το προσωπικό περιβάλλον του εκάστοτε ασθενούς πρωθυπουργού. Απλά δεν μαθαίνουμε.

20.000+ οι άστεγοι στην Ελλάδα, ενώ το 64% των νέων θέλουν να μεταναστεύσουν λέει έκθεση της Ε.Ε. Αμάν με αυτές τις εκθέσεις της Ε.Ε. Λαϊκίζουν!

Ο Πάγκαλος έκανε την αυτοκριτική του. Ποιά λάθη κάνατε τον ρώτησε ο Σρόιτερ. Νιώθω αδικημένος απάντησε ο Πάγκαλος... Χρειάζεται να ακούσεις την υπόλοιπη συνέντευξη;

Όταν καμια 10αριά τραμπούκοι μπαίνουν σε ένα μαγαζί, τα κάνουν λαμπόγυαλο, χτυπάνε πελάτη και ιδιοκτήτη, οι 8 εξ αυτών καταλήγουν στο δικαστήριο και οι 7 αθωώνονται ενώ ο ένας τιμωρείται λιγότερο από ότι ο αμυνόμενος ιδιοκτήτης, τι συμπεράσματα μπορεί κανείς να βγάλει για την δικαιοσύνη; Αθώοι οι 7 χρυσαυγίτες που μπήκαν σε καφετέρια στην Βέροια και χτύπησαν ιδιοκτήτη και έναν πελάτη, ένοχος ο ένας εξ αυτών με ποινή 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή και ένοχος εξ ίσου ο αμυνόμενος ιδιοκτήτης με ποινή 4 μήνες και 20 ημέρες με αναστολή για εξύβριση και πρόκληση σωματικών βλαβών! Οι 7 λέει αθωώθηκαν γιατί δεν είχαν κατατεθεί τα 100 ευρώ που πρέπει πλέον να πληρώσει ένας πολίτης για να καταθέσει μήνυση. Πέρα του πόσο ανόητο είναι αυτό το μέτρο, νομικός δεν είμαι αλλά μου δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά. Το 100ευρώ κατατίθεται στην αστυνομία την ώρα της μήνυσης. Πως έφτασε η υπόθεση στο δικαστήριο χωρίς αυτό; Μήπως τελικά η "τεχνική" αυτή λεπτομέρεια δεν ήταν τόσο τυχαία; Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το ξύλο τελικά μάλλον ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη έπρεπε να το φάει.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι ρόλο βαράει ο δημοασιογράφος Πέτρος Τρουπιώτης. Στο twitter παρέα με τον φίλο του Μακάριο Λαζαρίδη φαίνονται ένθερμοι για να το πω ευγενικά υποστηρικτές της ΝΔ. Αλλά αυτό αν και λέει κάτι για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία που προσφέρουν, δεν λέει τίποτα μπροστά στα ρατσιστικά τους σχόλια απέναντι σε έναν συνάδελφό τους που ζει και δουλεύει νόμιμα καμιά 20ετία στην Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

-Γιώργο που πας; -Αντώνη θα γυρίσω στα καράβια, είπε ο υφυπουργός ναυτιλίας Γ Βερνίκος και παραιτήθηκε μετά από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθύμιζε πως υπάρχει νόμος που "απαγορεύει ρητά υπουργοί και εν γένη πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες". Αυτό που είναι ακατανόητο είναι γιατί έπρεπε να περιμένουν να αναδείξει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ όταν από την πρώτη στιγμή το θέμα αυτό είχε προβληθεί από πολλούς. Επιπλέον δεν είναι το μόνο "θέμα" που έχει ο κύριος Βερνίκος και που έπρεπε να προβληματίσει τουλάχιστον. Υπάρχει και εκείνο το "θεματάκι" με τις επιχειρηματικές κινήσεις του στο χρηματιστήριο. Είπαν μάλιστα πως δεν θα αναπληρωθεί η θέση του. Πριν από λίγες ημέρες προφανώς ήταν απαραίτητος ένας υφυπουργός ναυτιλίας για να λειτουργήσει το "μικρό και ευέλικτο σχήμα", τώρα όχι. Πριν καν συμπληρώσουν εβδομάδα, αυτή η κυβέρνηση μοιάζει με ανέκδοτο. Ευτυχώς που κέρδισαν τις εκλογές οι υπεύθυνες ευρωπαϊκές δυνάμεις... Λίγο αργότερα ο Βερνίκος τους άδειασε όλους, συνταγματολόγους και παρατρεχάμενους λέγοντας δεν ήξερα αλλά δεν με ενημέρωσαν κι όλας... Και θυμάμαι έλεγα την κυβέρνηση Παπανδρέου παιδική χαρά...

Χολή βγάζει η αποκλεισμένη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές Ελίζα Βόζεμπεργκ αλλά ό,τι και να πει δύσκολα θα καταφέρει να επαναλάβει την επιτυχία που είχε το σχόλιό της για την συνέντευξη του Παπανδρέου στο Bloomberg:"Ο Γιώργος ως τι δίνει συνεντευξη στο bloomberg; Ως Νερωνας που επιχαιρει για τα αποκαΐδια της Τροιας; Έλεος πια!" είπε η έγκριτη δικηγόρος και πρώην βουλευτής και μάθαμε επιτέλους πως ο Νέρωνας εκτός από την Ρώμη έκαψε και την Τροία. Τέτοια φόρα είχε πάρει που αρκετά χρόνια μετά έκαψε και την Τούρκικη ναυαρχίδα στην Χίο. Φυσικά ο κόσμος του twitter απάντησε άμεσα και με πολύ χιούμορ.

Παραιτήθηκε ο "βομβιστής" που θα μας έσωζε από την χρεοκοπία και φαίνεται θα αναλάβει ένας κνίτης. Πέρα από την πλάκα, ο Στουρνάρας υποτίθεται θα αναλάβει να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

Στο Μεξικό κατά την διάρκεια της συνόδου των G20 έγιναν αρκετές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην Αστούρια της Ισπανίας οι ανθρακωρύχοι εδώ και καιρό έχουν αρχίσει αντάρτικο και συγκρούονται με την αστυνομία μέχρι και με αυτοσχέδιες ρουκέτες και στις πόλεις της Ισπανίας καθημερινά γίνονται διαδηλώσεις κατά της λιτότητας. Τα δικά μας ΜΜΕ δεν έχουν δείξει σχεδόν τίποτα από όλα αυτά. Φαίνεται πως έχουν μάθει το μάθημά τους και δεν πρόκειται από εδώ και πέρα να μαθαίνουμε τέτοιες πιθανώς "βλαπτικές" ειδήσεις από τα ΜΜΕ.

Παραιτήθηκε ο Ράπανος. Που δεν είχε όμως ορκιστεί ποτέ τυπικά. Λούκι Λουκ μου θυμίζει, όχι πιο γρήγορος από την σκιά του, πιο γρήγορος από την υπογραφή του.

Από την αρχή όταν είπαν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης πως θα πάνε μαζί στην σύνοδο κορυφής μου είχε φανεί περίεργο, ήξερα πως σε τέτοιες συνόδους ο θεσμικός ρόλος μετράει και όχι ο κομματικός ή άλλος άτυπος τίτλος. Μετά λόγω της ασθένειας του Σαμαρά ανακοινώθηκε πως θα τον αντικαταστήσει ο Αβραμόπουλος, ως υπουργός εξωτερικών, ενώ οι Βενιζέλος και Κουβέλης είπαν πως δεν θα πάνε. Και σήμερα ήρθε η "πόρτα" από την νομική υπηρεσία των Βρυξελλών που εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την εκπροσώπηση της χώρας από υπουργό εξωτερικών και τελικά θα πάει λένε ο Παπούλιας. Τέτοιο μπάχαλο, τέτοια προχειρότητα; Πριν ανακοινώσουν κάτι δεν ρωτάνε πρώτα αν αυτό είναι εφικτό; Τόσο άσχετοι; Αυτή είναι η κυβέρνηση των υπεύθυνων ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας...

Μετά από σχόλια που διάβασα στο twitter έβαλα για λίγο να παρακολουθήσω την Τατιάνα Στεφανίδου στο Star (ναι, νιώθω πως χρειάζεται να πω τον λόγο που έβαλα να δω το κωλοκάναλο και την σκουπιδοεκπομπή της Σετφανίδου). Εκεί, είδα ένα ανόητο κοριτσάκι που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν ήξερα ούτε κατ' όνομα, την Ελένη Λιάσκα να υπερασπίζεται το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη και γενικότερα την Χρυσή Αυγή και την Στεφανίδου με το γνωστό κουτοπόνηρο υφάκι να υπερθεματίζει χαρακτηρίζοντας τον Κασιδιάρη ως παλικάρι με εκρηκτικό χαρακτήρα. Και άλλες φορές η Στεφανίδου έχει "χαϊδέψει" τους χρυσαυγίτες. Στο κανάλι του Μαλέλη της ΔΗΜΑΡ... Όλοι αυτοί δεν έχουν ιδεολογία, δεν έχουν ηθική, δεν έχουν τίποτα να στηρίξουν την θλιβερή τους ύπαρξη πέρα από την παρουσία τους στα ΜΜΕ, την δημοφιλία της εκπομπής τους και την οικονομική τους επιτυχία. Χωρίς να καταλαβαίνουν ή να νοιάζονται για τις επιπτώσεις των πράξεών τους. Και ως τέτοιοι φελλοί ξέρουν να επιπλέουν στον βόθρο αυτού που ονομάζουν τηλεόραση. Και εις ανώτερα Σκατιάνα.

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου