Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 2-8/7/2012

Κάποιοι λογαριασμοί στο twitter και το facebook είναι "θεσμικοί". Αυτό σημαίνει πως ανήκουν στον θεσμό που εκπροσωπούν. Τέτοιος είναι ο λογαριασμός @primeministerGR στο twitter, που ανήκει κάθε φορά στον εκάστοτε πρωθυπουργό και αλλάζει χέρια κάθε φορά που αυτός αλλάζει. Λογικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται και ως τέτοιος, ως θεσμικός. Πράγμα που σημαίνει πως θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αυστηρά για να προβάλλει τις θέσεις του προέδρου της κυβερνήσεως της Ελληνικής δημοκρατίας, ενός θεσμού διαχρονικού και όχι για τις την προβολή των προσωπικών απόψεων του εκάστοτε "ένοικου" της θέσης αυτής, πόσο μάλλον για τους σκυλοκαβγάδες μεταξύ πρωθυπουργού και αντιπολίτευσης. Γι αυτό υπάρχουν οι κομματικοί και οι προσωπικοί τους λογαριασμοί. Όμως πότε λειτούργησαν αυστηρά θεσμικά οι Έλληνες πολιτικοί, πότε σεβάστηκαν τους θεσμούς που εκπροσωπούν ώστε να το κάνουν και σε αυτή την περίπτωση; Το αποτέλεσμα είναι κωμικοτραγικό. Μοιάζει ο Α. Σαμαράς να εγκαλεί τον εαυτό του! Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα, υπάρχουν πολλά τέτοια. Θα μάθουμε άραγε ποτέ ποιός ήταν ο διαχειριστής του "θεσμικού" αυτού λογαριασμού τότε; Θα του τραβήξει κάποιος το αυτί; Θα ζητήσει κάποιος συγνώμη; Η μήπως θα συνεχίσει αυτή η κατάντια; Δεν νομίζω πως χρειάζεται απάντηση, ρητορικό το ερώτημα για άλλη μία φορά.

Διαβάζω από την "ομάδα αλήθειας" της ΝΔ (ποτέ δεν θα μπορέσω να συνηθίσω αυτό τον όρο) για τις πρώτες υποσχέσεις που κράτησε ο Αντώνης Σαμαράς. 1. Μικρότερο υπουργικό συμβούλιο (μικρότερο είπαν τα παιδιά, όχι μικρό) 2. Κενό, τίποτα, δεν υπάρχει 2! (!?!) 3. Επανασύσταση υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης (εξαιρετικά χρήσιμο, δεν λέω! Ίσως το 1ο και το 2ο μνημόνιο να μην είχε επιτύχει γιατί έλλειπε το Μακεδονίας-Θράκης) 4. Επανασύσταση υπουργείου Ναυτιλίας (Σωστό νομίζω) 5. Επανασύσταση υπουργείου Τουρισμού (Πάλι σωστό) 6. Μετονομασία υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη (Η επόμενη κυβέρνηση θα το ονομάσει (Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως Προστασίας του Πολίτη και τί άλλο;) και 7. 30% μείωση των υπουργικών μισθών (ανακοινώθηκε χωρίς να περιλαμβάνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες). Κορυφαία τα 2, 3 και 6! Με τέτοιες επιτυχίες δεν το συζητώ, σε λίγο οι αγορές θα παρακαλάνε να μας δανείσουν...


Ένα κομμάτι της ομιλίας του κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στην βουλή ο Γ Στουρνάρας το αφιέρωσε στην υγεία. Όταν ένας υπουργός οικονομικών οποιασδήποτε χώρας, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αναφέρεται στο σύστημα υγείας και ζητά μεταρρυθμίσεις με ουσιαστικό κριτήριο μόνο το κόστος τότε ξέρεις τι να περιμένεις. Περισσότερη ταλαιπωρία, λιγότερη αποτελεσματικότητα και τελικά μερικούς παραπάνω νεκρούς.

"Δεν είναι σχήμα ευρείας αποδοχής αυτή η κυβέρνηση" λέει ο Οδυσσέας Βουδούρης αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης... με επιφύλαξη. Ο Βουδούρης για όποιον δεν θυμάται είναι πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, με επιφύλαξη, μετά καταψήφισε το δεύτερο και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ για να καταλήξει στην ΔΗΜΑΡ που θα απαγκιστρωθεί από το μνημόνιο αλλά όχι ακόμα. Γενικά από ότι έχω καταλάβει ο κύριος Βουδούρης με επιφύλαξη ψηφίζει. ΠΑΣΟΚιές...

Σήμερα ο Σαμαράς εξέθεσε στην βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Βάσιμα μπορεί κανείς να υποθέσει πως έχουν την ίδια πιθανότητα να εφαρμοστούν όσο οι προγραμματικές δηλώσεις του Παπανδρέου το 2009 ή του Καραμανλή το 2004 και το 2007. Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να κρατηθεί για μία τετραετία όπως είπε ο κύριος Σαμαράς, νομίζω όμως πως μετά από αυτήν η Ελλάδα δεν θα είναι ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη. Αποδίδεται στον Αϊνστάιν η ρήση "παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά αλλά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα". 38 χρόνια η Ελλάδα έχει κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή ΠΑΣΟΚ. 38 χρόνια μετά και μέσα στην μεγαλύτερη κρίση για την χώρα μεταπολεμικά κυβέρνηση αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία με ολίγον ΠΑΣΟΚ και μια τζούρα "αριστεράς της ευθύνης". Μην μπερδεύεσαι, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ο Σαμαράς όπως δεν ήταν και ο Καραμανλής πριν από αυτόν, όπως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο Βενιζέλος, ούτε ήταν ο Παπανδρέου πριν από αυτόν. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερα από τους αρχηγούς τους. Όσο και να προσαρμόζουν την ρητορική τους ή να μακιγιάρουν την εικόνα τους στον πυρήνα τους δεν έχουν αλλάξει. Είτε λοιπόν η οικονομική κρίση επιδεινωθεί, είτε βελτιωθεί, είτε βγούμε από το ευρώ, είτε παραμείνουμε σε αυτό, τελικά και σε βασικά θέματα δεν θα έχει αλλάξει τίποτε. Οι ίδιοι άνθρωποι με τις ίδιες μεθόδους, με την ίδια βαθιά ριζωμένη νοοτροπία και με τους ίδιους μηχανισμούς θα εξακολουθήσουν να κάνουν κουμάντο στην χώρα. Και όπως είπαμε, "παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά αλλά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα"

Ο ΣΚΑΙ έχει επαναλήψεις μια σειρά ντοκιμαντέρ για την δράση του Sea Shepherd, μίας οργάνωσης ακτιβιστών που αντιτίθενται στην φαλαινοθηρία και με ό,τι μέσο διαθέτουν παρενοχλούν τον Ιαπωνικό φαλαινοθηρικό στόλο στην Ανταρκτική. Αναρωτιέμαι, αν μία παρόμοια οργάνωση δρούσε στην μεσόγειο, για παράδειγμα κατά των σκαφών που στο Αιγαίο ψαρεύουν τον συνεχώς μειούμενο μπλε τόνο, τι θα έλεγε στο ίδιο κανάλι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ή ο Άρης Πορτοσάλτε για αυτούς; Κάτι για πλήγμα στον τουρισμό μήπως; Ή μήπως θα μιλούσαν για αντικοινωνικές συμπεριφορές ανθρώπων που δεν σέβονται τους νόμους; Για να μην πω για τον Πάσχο Μανδραβέλη που θα ανέλυε μέσα από την στήλη του στην Καθημερινή πόσα είναι τα κέρδη από την αλιεία και πόσο μας έχει στοιχίσει η δράση αυτών των τραμπούκων που δεν εννοούν να καταλάβουν πως σε μία ευνομούμενη χώρα δεν χωράνε τέτοιου είδους ακτιβισμοί.

Εποχή φορολογικών δηλώσεων και πολλή κουβέντα γίνεται για τις αποδείξεις που χρειάζονται. Και φυσικά όλοι μα όλοι θα δηλώσουμε ακριβώς τις αποδείξεις που ζητάει το μέτρο ώστε να μην αναγκαστούμε να πληρώσουμε περισσότερα. Αν έρθει έλεγχος θα βρεθεί η άκρη, αποδείξεις από γνωστούς, φίλους και συγγενείς θα καλύψουν τα τυχόν κενά. Αποτέλεσμα όχι απλά μια τρύπα στο νερό, αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Ένα κράτος που ωθεί όλους τους πολίτες να το κλέβουν και που κατάφερε ακόμα μια φορά να δείξει την ανικανότητά του να λάβει σοβαρά μέτρα. Και οι πολίτες που εθίζονται ακόμα περισσότερο στην απάτη. Μηδενική σοβαρότητα για άλλη μία φορά.

Δεν τους έφτασε εκεί στο ΙΚΑ η ταλαιπωρία των ΑΜΕΑ που λαμβάνουν κάποιο επίδομα (συνήθως μικρό) με την απογραφή και αποφάσισαν να το επαναλάβουν. Η επίσημη δικαιολογία που έδωσε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ήταν πως πολλοί απογράφηκαν μέσω πληρεξούσιων και έτσι υπάρχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια των δεδομένων της πρώτης απογραφής. Τότε γιατί δεν καλούνε μόνο εκείνους για τους οποίους υπάρχουν αμφιβολίες αλλά καλούν ξανά τους πάντες; Μήπως δεν είναι τελικά αυτή η αλήθεια; Μήπως όποιος οργάνωσε την πρώτη απογραφή τα έκανε μαντάρα; Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την αποτυχία της πρώτης απογραφής; Η δεύτερη θα είναι και η τελική ή θα χρειαστεί και τρίτη σε μερικούς μήνες; Πόσο κόστισε η πρώτη απογραφή; Δεν είναι μόνο το κόστος του ΙΚΑ και των υπαλλήλων που χρειάστηκε να ασχοληθούνε με αυτήν, αλλά και οι χαμένες εργατοώρες των ΑΜΕΑ που χρειάστηκε να στηθούν στις ουρές και συγγενών ή φίλων τους που χρειάστηκε να τους συνοδεύσουν. Η δεύτερη έχει υπολογίσει κανείς πόσο θα κοστίσει; Πόσους που έπαιρναν παράνομα κάποιο επίδομα θα πρέπει να πιάσει το ΙΚΑ για να αποσβέσει αυτό το κόστος; Και τελικά θα λογοδοτήσει κανείς γι αυτό το μπάχαλο; Ρητορικές ερωτήσεις, για το ΙΚΑ μιλάμε.

Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ αποκλείστηκε από τους ολυμπιακούς αγώνες από την ομάδα της Νιγηρίας. Μόνη παρηγοριά του πληγωμένου εθνικισμού ορισμένων θα ήταν η Νιγηρία να αποδειχτεί μία πολύ καλή ομάδα που θα φτάσει στα μετάλλια. Όμως ρε γαμώτο, αυτοί είναι μαύροι! Δύσκολη εξίσωση για Χρυσαυγίτες...

Λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου και με εμφανή την πιθανότητα να σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο είχα κολλήσει στον Κουβέλη στο twitter προσπαθώντας να εκμαιεύσω μία απάντηση για το αν προτίθενται ως κόμμα να επιδιώξουν αν βρεθούν σε θέση ισχύος ποινικές διώξεις των υπουργών και πρωθυπουργών που ευθύνονται για την οικονομική κατάντια της χώρας. Εκείνος αφού για καιρό απέφευγε να απαντήσει τελικά είπε "δεν θα γίνουμε δικαστές". Σήμερα ο Στρατούλης είπε πως θα κυνηγήσουν και θα στείλουν στην φυλακή όποιον τολμήσει να πουλήσει τον ΟΣΕ. Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι.

Όχι και τόσο "Μεμονωμένα Περιστατικά"

Καταψηφίστηκε η ACTA στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 487 κατά, 39 υπέρ και 165 αποχές. Μεταξύ των ευρωβουλευτών που ψήφισαν υπέρ ήταν και η Τζαβέλα του ΛΑΟΣ.

Το CERN ανακοίνωσε πως επιτέλους, 48 χρόνια μετά την θεωρητική του αναφορά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του το μποζόνιου του Χίγκς. Μία ανακάλυψη τεράστιας σημασίας. Φυσικά δεν άργησαν καθόλου να πάρουν θέση διάφοροι θρησκόληπτοι ταλιμπάν στην χώρα μας. Ένας από αυτούς είναι και ο Σεραφείμ, Μητροπολίτης Πειραιώς που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Αδυνατώ να την περιγράψω, διάβασέ την εδώ και εγγυώμαι πως θα κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια. Από την άλλη μεριά αν σκεφτείς πως ο άνθρωπος αυτός θεωρείται πνευματικός ηγέτης μιας τεράστιας οργάνωσης και επηρεάζει αρκετές χιλιάδες κόσμου σε πιάνει θλίψη. Και όταν σκεφτείς πως η ύπαρξη αυτής της οργάνωσης εξαρτάται άμεσα από τα χρήματα των φορολογούμενων η θλίψη γίνεται οργή.

Η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε την δημιουργία τράπεζας αίματος "μόνο για Έλληνες". Μια κίνηση που προφανώς θέλει να εκμεταλλευτεί όλα όσα έχουν ειπωθεί για την άλωση του ΕΣΥ από τους τζαμπατζήδες λαθρομετανάστες. Είχα πει παλιότερα πως τα πρώην μεγάλα κόμματα έσπειραν και τώρα ο Μιχαλολιάκος θερίζει. Φυσικά ο Λοβέρδος θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα αρνούμενος να δεχτεί τις ευθύνες του. Φυσικά η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει την ξενοφοβική ρατσιστική ρητορική της προκειμένου να κλέψει μερικούς ψήφους από το "αδερφό" κόμμα. Φυσικά τα ΜΜΕ θα συνεχίσουν να διαδίδουν αυτή την ρητορική. Και φυσικά η ΧΑ θα σταθεροποιηθεί αν δεν ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο μέσα σε μία κοινωνία που βράζει.

Όταν κάποιοι από εμάς κατηγορούσαμε τον Κουβέλη πως υπαναχώρησε από τις προεκλογικές του δηλώσεις οι υποστηρικτές του μας απαντούσαν πως πρόκειται για παρεξήγηση, και πως ο Κουβέλης ήταν σαφής στις τελευταίες εκλογές σχετικά με την πρόθεσή του να στηρίξει μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται όμως πως δεν είμαστε οι μόνοι που "δεν καταλάβαμε" τις προθέσεις του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ.

Καταργεί όλες τις ειδικές γραμματείες και τις αμειβόμενες επιτροπές υπουργείων η κυβέρνηση. Προφανώς πολλές από αυτές υπολειτουργούν και κάποιες είναι εντελώς άχρηστες. Όμως η κατάργηση όλων των γραμματειών και επιτροπών άκριτα θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα και κενά στην λειτουργία του κράτους. Ίσως και να μην γινόταν αλλιώς αν και αμφιβάλλω. Σίγουρα μια σοβαρή κυβέρνηση θα διατηρούσε κάποιες χρήσιμες, θα συγχώνευε μερικές χρήσιμες αλλά με παρόμοιο αντικείμενο και θα καταργούσε τις άχρηστες αλλά είπαμε, ίσως αυτά να είναι ψιλά γράμματα για την Ελλάδα της χρεοκοπίας. Μένει να δούμε πως θα καλύψει η κυβέρνηση αυτή τα κενά που μοιραία θα δημιουργηθούν από αυτή την κίνηση. Πριν τις εκλογές είχα γράψει: "Ο Τσίπρας μπορεί να διαψεύσει τις ελπίδες μας, ο Σαμαράς αποκλείεται να διαψεύσει τις υποψίες μας" Εσύ τι λες; Θα διαψεύσει ο Σαμαράς τις υποψίες μας; Τώρα που έχει συνέταιρο το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και το ΠΑΣΟΚάκι του Κουβέλη;

Η Μαριάννα Πυργιώτη είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν την εμποδίζει να εμφανίζεται σε διάφορα ΜΜΕ (τελευταία στις "ειδήσεις" του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ) ως αναλύτρια; Ψιλά γράμματα θα μου πεις για τα Ελληνικά ΜΜΕ εκεί που έχουμε φτάσει...

Τον Δεκέμβριο του 2009 είχαμε όλοι (ελπίζω) σοκαριστεί βλέποντας έναν μοτοσικλετιστή της ομάδας ΔΙΑΣ να πέφτει με την μηχανή του πάνω σε διαδηλωτές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο βαρύς τραυματισμός της Αγγελικής Κουτσουμπού, η οποία και έκανε μήνυση στον αστυνομικό. Σήμερα το δικαστήριο απεφάνθη πως ο αστυνομικός ήταν "αμελής" και "αφηρημένος"(!!) και το συμβάν "τροχαίο ατύχημα". Οι μοτοσικλετιστές της αστυνομίας πρέπει να ήταν σίγουροι για την έκβαση της δίκης αφού μετά από εκείνο το περιστατικό είδαμε και άλλα τέτοια "τροχαία". Όπως είδαμε πολλές άλλες περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας που φυσικά έμειναν ατιμώρητες. Πάμε στοίχημα πως στο μέλλον θα δούμε και άλλα τέτοια;

Πριν μερικά χρόνια είχα πάει στην Σλοβενία. Το καλύτερο νοσοκομείο τους τότε ήταν το κρατικό/πανεπιστημιακό της Λουμπλιάνας το οποίο είχε δημιουργηθεί κυρίως με δωρεές των πολιτών. Ήταν πολύ περήφανοι για αυτό τους το κατόρθωμα μου είπε κάποια γιατρός εκεί. Κι εμείς σύντομα ίσως να έχουμε ένα δικό μας κατόρθωμα να μας γεμίζει υπερηφάνεια. Το νέο γήπεδο του ΠΑΟ...

"Δεν μπορούμε να ζητούμε από χώρες όπου ο μέσος μισθός στο δημόσιο είναι κάτω από 1.000 ευρώ να βοηθήσουν την Ελλάδα όπου ο μέσος μισθός στο δημόσιο είναι 3.000 ευρώ" είπε ο Γιόργκ Άσμουνσεν σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Ένα κεντρικό επιχείρημα για την συμπεριφορά της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ και πρώην συνεργάτη του Σόιμπλε δηλαδή είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα παίρνουν κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας είτε εκεί στο ίδιο το συνέδριο, είτε μετά ένα στέλεχος της κυβέρνησης να τον διορθώσει! Αυτό είναι ενδεικτικό, όχι μόνο των στερεότυπων στα οποία βασίζονται οι τεχνοκράτες για να χαράσσουν την οικονομική πολιτική τους απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και της δουλικότητας με την οποία τους αντιμετωπίζουν οι δικοί μας τεχνοκράτες και πολιτικοί. Και φυσικά και της "διαπραγμάτευσης" που όλοι αυτοί σκοπεύουν να κάνουν...

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή πως η κρίση δεν είναι κρίση χρέους μεμονωμένων κρατών και πως ο σημαντικότερος παράγοντάς της είναι το τραπεζικό σύστημα και οι ανεύθυνες επιλογές στις οποίες οδήγησε η έλλειψη κανόνων και η απληστία. Και όμως, σήμερα ακόμα κανείς δεν συζητάει για μέτρα χαλιναγώγησης των αγορών.

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα για τις συνθήκες κράτησης ανηλίκων μεταναστών. Και φυσικά με την υποκρισία που διακρίνει τους πολιτικούς μας, οι κατ εξοχήν υπεύθυνοι έσπευσαν να κάνουν κάποια δήλωση για να καπηλευτούν ακόμα και την δυστυχία μικρών παιδιών την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν και ανέχτηκαν. Έτσι και η Άννα Νταλάρα που έγραψε στο twitter "Κανένα Παιδί Πίσω από τα Κάγκελα". Η υφυπουργός της κυβέρνησης που ήταν υπεύθυνη για αυτή την κατάντια τα 2,5 τελευταία χρόνια, υπεύθυνη για την μεταναστευτική πολιτική! Πόση υποκρισία...

25 ευρώ ζητάει η cyta από κάθε άνεργο που θα θελήσει να καταθέσει αίτηση για πρόσληψη ωρομίσθιου. Από τους άνεργους! Δηλαδή για κάθε περίπου 20 αιτήσεις (ίσως και 10 αφού μιλάμε για ωρομίσθιους) βγάζει και ένα μηνιάτικο! Αν αυτό δεν είναι εκμετάλλευση της ανάγκης κάποιων συνανθρώπων μας για εργασία δεν ξέρω τι είναι.

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου