"Κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του έτους 1998 έως την 7-6-2001, ενεργώντας από κοινού με τον Α. Α. Τσοχατζόπουλο, απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων, η οποία αποτελεί προϊόν παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού σχετικά με τις συμβάσεις των TOR-M1..."
Απρίλιος 2012
Από το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και την εγκληματική οργάνωση που φέρεται να είχε δημιουργήσει για τον σκοπό αυτόν.
"1. Τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξαν, ιδίως τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, η αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας. Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή ήταν ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας που συνέβαλε προσωπικά στη δημιουργία κλίματος διάχυτης καχυποψίας και σκανδαλολογίας με τη συστηματική υποβολή σχετικών ερωτήσεων και με ανάλογες δηλώσεις εντός και εκτός Βουλής.
Με κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τρόπο επιχειρήθηκε, -από την ΝΔ ως αντιπολίτευση ήδη,- η επίθεση εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, με στόχο να αμαυρώσει το τεράστιο έργο και την μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ στις ΕΔ καθώς και να σπιλωθεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας που εξελίχθηκε στο διάστημα της δεκαετίας 1994 – 2003, με τα εγκεκριμένα από το ΚΥΣΕΑ ενιαία μεσοπρόθεσμα προγράμματα αμυντικών εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ 1996-2000 και το ΕΜΠΑΕ 2001-2005).
2. Ήταν συνεπώς προδιαγεγραμμένες οι κινήσεις της κυβέρνησης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά και του ως τότε εν ενεργεία Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίου Ζορμπά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο πολιτικός αυτός διορισμός ενός ως τότε εν ενεργεία ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε, κατά την εξέταση του στην Επιτροπή, ρητά στη σχέση που είχε διαμορφώσει με τον κ. Κ. Καραμανλή πριν τις εκλογές θέτει ένα κρίσιμο ζήτημα σχέσεων εκπροσώπων της δικαστικής και της πολιτικής εξουσίας που αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω.
Η προεκλογική σκανδαλολογία σε σχέση με τους αμυντικούς εξοπλισμούς μετατράπηκε μετεκλογικά σε συστηματική «επιχείρηση ποινικοποίησης» επιλεγμένων υποθέσεων εξοπλισμών, με την «κατασκευή στοιχείων», την αποσιώπηση άλλων, την παράληψη ολοκληρωμένης ενημέρωσης για τα πραγματικά δεδομένα, καθώς και την επιλεκτική χρήση μέρους μόνο των εγγράφων, αρχής γενομένης από τις ίδιες τις συμβάσεις προμηθείας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων βραχέως βεληνεκούς TOR-M1 και των αμερικανικών ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37. Η κυβέρνηση έκανε κατά τον τρόπο αυτό την επιλογή της επιστροφής στο παρελθόν μέσα από την επανάληψη πρακτικών που στο πρόσφατο παρελθόν τραυμάτισαν την πολιτική και γενικότερα τη δημόσια ζωή, δίχασαν τους πολίτες και οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο προκαλώντας ζημία στη χώρα αλλά και σε όσους τις ενεπνεύσθησαν, τις καθοδήγησαν και τις υποστήριξαν."
Ιανουάριος 2005
Από το πόρισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (κάθε κόμμα κατέθεσε ξεχωριστό πόρισμα) για την εξεταστική επιτροπή που εξέτασε το θέμα των εξοπλισμών.
Υπογράφουν μεταξύ άλλων:
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ανδρέας Λοβέρδος, πιθανότατα ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο ΠΑΣΟΚ τώρα μετά την στήριξη που έδωσε στον Ε. Βενιζέλο.
Μιχάλης Καρχιμάκης, γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (πιθανότατα όχι για πολύ ακόμα αφού ήταν επιλογή του Γ Παπανδρέου, πιθανότατα όμως θα παραμείνει μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές)
Μάλιστα λίγες ημέρες μετά σε σχετική συζήτηση στην βουλή ο Ε. Βενιζέλος μίλησε για σκευωρία της Νέας Δημοκρατίας που κατέπεσε...
Φυσικά τώρα ο "νέος" πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες του προσπαθούν να μας πείσουν πως επικροτούν την δίωξη του Α. Τσοχατζόπουλου.
Η πρώτη μάλιστα αντίδρασή τους ήταν πως "Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Μάλιστα άργησε κιόλας".
Σωστό, αν τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (με την έμμεση συμπαράσταση εκείνων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ) δεν έφερναν εμπόδια η δικαιοσύνη θα είχε λειτουργήσει και ταχύτερα.
Δεν μπορώ να αντισταθώ εδώ στο να σχολιάσω την "γραμμή" του ΚΚΕ για το θέμα που είπε πως "Το σκάνδαλο είναι η εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών συμφερόντων" και "Πολιτικές ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις που «δένουν» τις Ενοπλες Δυνάμεις στο άρμα των ιμπεριαλιστών". Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...
Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ένας εισαγγελέας όταν πέφτει πάνω σε ευθύνες υπουργών ή βουλευτών είναι υποχρεωμένος να σταματήσει κάθε έρευνα και να στείλει αμέσως την δικογραφία στη βουλή.
Στην προκειμένη περίπτωση η διατύπωση περί "πολιτικών ευθυνών" από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, και περί σκευωρίας από το ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν βοήθησε.
Όμως η και Νέα Δημοκρατία που σήμερα φωνάζει και ωρύεται πως "δικαιώθηκε", τότε είχε την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και 13 από τα 24 μέλη της εξεταστικής.
Τι άραγε την εμπόδισε τότε να προχωρήσει την υπόθεση, την στιγμή που μάλιστα η ίδια στο πόρισμά της μιλούσε για "ενδείξεις σοβαρών ευθυνών για τους διατελέσαντες Υπουργούς Εθνικής Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου";
Ευθύνες, γενικώς, απέφυγε όμως να μιλήσει για ποινικές ευθύνες!
Τελικά, δεν ξέρω μετά από ποιό παρασκήνιο, επιλέχθηκε η εξεταστική αυτή να παραταθεί ώστε να έρθουν υποτίθεται κάποια ακόμα στοιχεία από Ρωσία και Ελβετία, δένοντας ουσιαστικά τα χέρια της δικαιοσύνης που έπρεπε να περιμένει το πόρισμα πριν να κάνει οποιαδήποτε κίνηση.
Αν θυμάμαι καλά τελικά δεν οδήγησε σε προανακριτική τότε, ούτε και σε άρση ασυλίας κάποιου πολιτικού αλλά χρειάστηκε να ξαναστείλει ο εισαγγελέας την δικογραφία στην βουλή και να γίνει νέα εξεταστική (διορθώστε με αν κάνω λάθος εδώ, δεν έχω χρόνο να το ψάξω περισσότερο).
Μέχρι τότε ο Τσοχατζόπουλος θεωρούταν πλέον τελειωμένος, το θέμα είχε πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις για να κουκουλωθεί και ίσως τελικά να ήταν και χρήσιμο πια ως άλλοθι.
Η δε δίωξη του Τσοχατζόπουλου έχω την εντύπωση πως έγινε ασχέτως πορισμάτων αφού το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για το οποίο κατηγορείται δεν καλύπτεται από την βουλευτική/υπουργική ασυλία.
Εκλογές έρχονται, ας μην ξεχνάμε τόσο εύκολα.
ΥΓ. Το εξοπλιστικό υπήρξε ένα τεράστιο σκάνδαλο με πολλά παρακλάδια. Η υπόθεση των TOR-M1 ήταν ένα μόνο από αυτά. Ο λόγος που το θίγω εδώ είναι πως αναφέρεται ξεκάθαρα και στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ τότε και στο εισαγγελικό πόρισμα τώρα και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν κάποιος ψάξει λίγο περισσότερο το θέμα εύκολα θα βρεί πολλά περισσότερα.
Διάβασε επίσης:
Τα υποβρύχια του Άκη, ποιός υπουργός άμυνας τα παρέλαβε;
90+1 μεγάλα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου