Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Συμβαίνει και στις εντατικές


Τελικά σωθήκαμε;
Αν και οι γνώσεις μου στα οικονομικά είναι λειψές θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω όσα έχω καταλάβει από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Η συμφωνία του eurogroup της 27/11/2012 φαίνεται να έχει πολλά θετικά.
Υπάρχουν σοβαρές απόψεις που λένε πως δεν είναι τελική λύση αλλά φαίνεται να υπάρχει μία γενικότερη αντίληψη πως αποτελεί ανάσα.
Άλλη μία προσωρινή λύση αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα ανάσες που δεν ήταν λίγες.

Βασικότερο επιχείρημα των αισιόδοξων είναι πως μετά τις Γερμανικές εκλογές (σε 10 μήνες δηλαδή) θα υπάρξει μία ακόμα, συνολικότερη λύση, που θα περιλαμβάνει και γενναίο κούρεμα.

Οι απαισιόδοξοι από την άλλη βρίσκουν τα προαπαιτούμενα πολύ ομιχλώδη.
Από την μία το άμεσο χρονικά έμμεσο τεχνικά κούρεμα που ονομάσανε επαναγορά ομολόγων.
Χωρίς αυτό φαίνεται πως το ΔΝΤ επισήμως δεν μπορεί να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε σχέδιο, γι αυτό και απ ότι διαβάζω αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.
Όλα αυτά χωρίς να αναφέρεται πουθενά το που θα βρει το πτωχευμένο Ελληνικό κράτος τα λεφτά για να κάνει αυτή την επαναγορά/κούρεμα, πόσα θα είναι αυτά και τελικά σε πόση μείωση χρέους θα αντιστοιχεί αυτό.

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 19-25/11/2012


«Τι άλλο να κάνω;», φέρεται να είπε ο Ραχόι. Προσπάθησα, δεν είναι ότι δεν προσπάθησα. Αλλά, άμα δεν θέλουν; Σωστά!

Ρε αφήστε τις μαλακίες με τα CERN και τις αηδίες, ξοδεύετε ένα σωρό λεφτά στον βρόντο! Αφού το είχε πει στο astrology.gr ο θεούλης Γιάννης Ριζόπουλος πως ο Κρόνος δεν γουστάρει. Άλλη φορά αντί να βαράνε τα στοιχειώδη σωματίδια στον βρόντο ας πάρουν ένα τηλέφωνο τον Γιάννη να τους πει αν είναι ευνοϊκός ο Κρόνος! Το λέει ο τίτλος! " Μποζόνιο Χιγκς: Μια... επιστημονική δικαίωση του astrology.gr! Μήπως- λέμε μήπως- κάποιοι πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά την Αστρολογία;" Γιάννη Ριζόπουλε είσαι θεούλης!

Εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια έχω γράψει πως η κρίση αυτή είναι πολύ περισσότερο από οικονομική. Είναι πρωτίστως μία κρίση του πολιτικού συστήματος της χώρας και σαν τέτοιο εννοώ φυσικά και τα διεφθαρμένα της ΜΜΕ. Και το πολιτικό σύστημα αυτό έκανε τα πάντα για να αποφύγει την αυτοκάθαρσή του. Συνεχίζει, με κάποιες απώλειες φυσικά, με τον ίδιο τρόπο, τις ίδιες μεθόδους, τις ίδιες δομές και τα ίδια πρόσωπα να παραμένει ο βασικός ρυθμιστής της εξουσίας. Έχει σαπίσει, η εξουσία του έχει ψαλιδιστεί αλλά δεν λέει να πεθάνει ώστε να αφήσει νέες πιο υγιείς δυνάμεις να αναπτυχθούν. Κι έτσι χάνει συνεχώς όποιο κύρος του είχε απομείνει. Και το μιντιακό κατεστημένο ακολουθεί από κοντά.

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Ευχαριστώ κύριε Αρσένη


Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-010400/2012
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Kriton Arsenis (S&D)

Θέμα: Σεισμικές έρευνες κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Ξεκίνησαν χθες οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου.

Οι έρευνες αυτές θα είναι συνεχείς και θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου για ένα τρίμηνο. Πριν την έναρξη των ερευνών δεν πραγματοποιήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ούτε περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς δεν προβλέπεται σχετική υποχρέωση από την ελληνική νομοθεσία. Δεδομένου ότι τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν προβλεφθεί για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών αποκλίνουν σημαντικά από τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο ACCOBAMS τα οποία αποτελούν διεθνές σημείο αναφοράς (π.χ. ένας οπτικός και ένας ακουστικός συνολικά παρατηρητές αντί για δύο οπτικούς και έναν ακουστικό ανά βάρδια, δηλαδή συνολικά επτά παρατηρητές), ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Είναι σύμφωνα τα μέτρα που έχουν ληφθεί με το άρθρο 6 παρ. 2 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή υποβάθμισης των περιοχών ΝATURA από δραστηριότητες που μπορεί να έχουν τέτοιες επιπτώσεις;
  2. Είναι σύμφωνα τα μέτρα που έχουν ληφθεί με το άρθρο 12 παρ. 1 β της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ειδών των παραρτημάτων ΙΙ και IV της οδηγίας δεδομένου ότι στις περιοχές των σεισμικών ερευνών ενδημούν 8 είδη που περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα παραρτήματα;
  3. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, θεωρεί ότι πρέπει να ανασταλούν οι σεισμικές έρευνες;

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 12-18/11/2012


«Δεν ξέρω. Φοβάμαι ότι διολισθαίνουμε προς το χάος. Οι πολίτες τηρούν όλο και λιγότερο τον νόμο και δεν δείχνουν κανένα σεβασμό προς τις αρχές. Δεν διαθέτουμε επίσης κάποια ελίτ που θα μπορούσε να κατευθύνει τη χώρα. Δεν υπάρχουν πανεπιστημιακοί ή άλλοι διανοούμενοι που να τους εμπιστεύεται ο κόσμος. Παλιότερα τον ρόλο αυτό τον εκπλήρωνε ο βασιλιάς και ο στρατός. Δεν διαθέτουμε όμως πλέον βασιλιά και ο ρόλος του στρατού έχει αλλάξει. Παλιότερα είχαμε αξιωματικούς που είχαν πολεμήσει στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, που ήσαν ιδεαλιστές. Τώρα οι αξιωματικοί του στρατού έχουν γίνει γραφειοκράτες υπάλληλοι». είπε ο Στέφανος Μάνος (όλως τυχαίως σβησμένο το αρχικό λινκ αλλά υπάρχει στο archive.org). Και καλά, οι ελίτ, πάντα σε κάθε εποχή υπήρχαν τέτοιες και ασκούσαν επιρροή. Αν κοιτάξει λίγο καλύτερα θα δει ο Μάνος πως και σήμερα υπάρχουν και μια χαρά επηρεάζουν τα πράγματα. Καλά οι διανοούμενοι, μακάρι να υπήρχαν όντως κάποιοι που να μπορούσαν να παρέμβουν, μόνο που δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως πραγματικοί διανοούμενοι θα παρενέβαιναν με τρόπο που θα άρεσε στον Μάνο. Βασιλιά δεν έχουμε εδώ και δεκαετίες και όπως έχει αποδειχτεί από άλλα κράτη που μια χαρά επιβιώνουν χωρίς βασιλιάδες δεν είναι και καμιά φοβερή απώλεια. Ο στρατός που κολλάει; Αν αντί για "γραφειοκράτες υπαλλήλους" είχαμε "ιδεαλιστές" πως ακριβώς θα βοηθούσε αυτό; Πιστεύει πράγματι ο Μάνος πως δεν υπάρχουν πια ιδεαλιστές στις Ε.Δ. ή εμμέσως τους καλεί να παρέμβουν; Μήπως ο Στέφανος Μάνος ονειρεύεται κάποιου είδους παρέμβαση του στρατού; Υποθέτω είναι σύμπτωση πως αυτή η συνέντευξη έρχεται την στιγμή που συζητάμε για την αξία των αντιδικτατορικών αγώνων με φόντο το πολυτεχνείο, του οποίο ο εορτασμός είναι "τελετή μύησης στον αντιεξουσιασμό"; Ένα πολυτεχνείο που ψόφησε και ήδη βρωμάει, στο οποίο κάτι ακροδεξιοί ισχυρίζονται πως δεν υπήρξαν νεκροί, ή που σε "σοβαρά" ενημερωτικά site εμφανίζεται η άποψη πως "η επικινδυνότητα των στρατιωτικών-πραξικοπηματιών ξεκινά, όταν οι αρχηγοί έχουν ακαλλιέργητο πνεύμα, φθονερή ψυχή, συμπλεγματισμούς κατωτερότητας και περιορισμένο, ανάπηρο πνεύμα". Υπάρχουν δηλαδή τελικά και καλές δικτατορίες; Μήπως και επιθυμητές;

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Μια απάντηση στον Άδωνι και άλλα ζώα


Εικόνα από εδώ
Τελευταία όλο και πιο έντονα έχει ανάψει η κουβέντα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Ας το συζητήσουμε λοιπόν.
Και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να το πιάσουμε το πράγμα από την αρχή, σαν να μιλάμε σε μικρά, τσατισμένα, φωνακλάδικα παιδάκια.
Βλέπεις, πιστεύω πως όσο σιχαμένο ή ανώριμο είναι ένα κωλόπαιδο, πριν διαφωνήσεις μαζί του θα πρέπει να βρεις τα βασικά σημεία στα οποία συμφωνείτε.
Μια βάση για συζήτηση.

Για πάμε να το δούμε λοιπόν βήμα βήμα:

Υπήρξε άραγε κατάληψη των φοιτητών στο Πολυτεχνείο;
Νομίζω αυτό δεν το αμφισβητεί ούτε η Χρυσή Αυγή. Σωστά; Ποιά Χρυσή Αυγή, ούτε καν ο Άδωνις δεν το αμφισβητεί αυτό.
Υπήρξε λοιπόν μία κατάληψη στο Πολυτεχνείο.

Αυτή η κατάληψη (που άλλωστε είχε ρίζες αντιδικτατορικές) μετατράπηκε πολύ σύντομα σε καθαρά αντιδικτατορική "εκδήλωση";
Νομίζω πως κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, ούτε καν ο Άδωνις.

Άρα υπήρξε μία κατάληψη των φοιτητών στο Πολυτεχνείο που σύντομα εξελίχθηκε σε αντιδικτατορική "εκδήλωση"

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Μαδρίτη, απόψε


Από το facebook του left.gr.

Μου έκανε εντύπωση το σχόλιο του "Mario Rsds": "Η ισπανία σε φάση πολιτικών εξελίξεων είναι 1 με 2 χρόνι απίσω απο την Ελλάδα.. δηλαδή οτι γίνεται εκεί τώρα γίνονταν στην Ελλάδα 1 χρόνο πρίν... σύντομα θα πέσει η κυβέρνηση Ραχοι και θα πάνε στη λύση κάποιου τεχνοκράτη με ευρύτερη πολιτιή στήριξη...."

Ελπίζω να μην είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Δεν ξέρω μόνο αν το πιστεύω πια...

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 5-11/12/2012


Τελετή μύησης στον αντιεξουσιασμό
"Αν επιχειρήσουν τέτοια προσβολή του αισθήματος του λαού δεν υπάρχει παρά ένας δρόμος, αυτός της οικειοθελούς αποχώρησης και αυτόματης ανατίναξης της ευρωζώνης. Οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να παίζουν άλλο με τον ελληνικό λαό. Τελεία και παύλα..." Δεν το λέει κάποιος παλαβός ΣΥΡΙΖΑίος αλλά το Βήμα του ΔΟΛ. Φαίνεται πως το Ευρώ δεν είναι πια ταμπού, και ας ήταν το ταμπού το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να κερδηθούν οι εκλογές...

Σήμερα στον Αυτιά ο Γιάννης Χρονόπουλος, γιατρός, γενικός γραμματέας της ένωσης γιατρών του ΙΚΑ είπε πως βάζουν στο δίπλα κρεβάτι αλλοδαπό και μπορεί να κολλήσεις ηπατίτιδα. Γιατρός! Τη στιγμή που ακόμα και άσχετοι ξέρουν πως η ηπατίτιδα κολλάει με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και σε καμία περίπτωση έτσι. Μετά το συνέχισε, παρουσιάζοντας ως επιχείρημα κατά των γενόσημων τις παρενέργειες που του είπε πως είχε μία, ΜΙΑ! ασθενής του. Διαδικτυακός φίλος, γιατρός στην Σουηδία, είχε την αφελή απορία αν θα κάνει κάτι γι αυτό ο ιατρικός σύλλογος. Χλωμό το βρίσκω από την στιγμή που δίπλα του καθότανε ο Πατούλης, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών, και ο Λουράντος, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών που τον άκουγαν ατάραχοι χωρίς να τον διορθώσουν. Τέτοιες επικές μαλακίες λέγονται σε "ενημερωτικές" εκπομπές από "ειδικούς" και άντε μετά να βγάλει άκρη ο πολίτης.

Είδα στις ειδήσεις της ΝΕΤ την παρουσιάστρια να αραδιάζει ένα σωρό κριτήρια για το ποιοί θα βγούνε σε εφεδρεία και μετά τελείωσε την φράση της με το "εξαιρούνται από το μέτρο οι υπάλληλοι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων" Και η Μεσσηνία αναστέναξε με ανακούφιση.

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Win win situation

Αν αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να διαχειριστεί τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας για αρκετό χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί αυτό που λέγεται εσωτερική υποτίμηση, μέχρι με άλλα λόγια να πιάσουμε πάτο, χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, τότε το μόνο που μένει είναι μία αναιμική ανάπτυξη ή έστω σταθερότητα, που θα την χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να ξαναζητήσει με αξιώσεις την ψήφο του κόσμου.

Όπως καταλαβαίνεις κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αμφίβολο.
Η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ πριν να υπάρξει η παραμικρή ελπίδα ανάκαμψης.

Οι αντοχές του κόσμου έχουν εξαντληθεί, η πολιτική στήριξη από τους "εταίρους" μας δεν φαίνεται καθόλου πιθανή και οι κυβερνητικοί εταίροι κάθε άλλο παρά συμπαγείς μοιάζουν.
Και ακόμα τα νέα μέτρα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Πιο πιθανό λοιπόν φαίνεται η κυβέρνηση αυτή το μόνο που θα καταφέρει είναι να φέρει ένα βήμα πιο κοντά την χώρα στην χρεοκοπία.

Ο Σαμαράς όμως χαζός δεν είναι.
Αν δει πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανάκαμψη που θα εξασφάλιζε την θέση του στο πολιτικό σύστημα της χώρας δεν θα διστάσει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.
Δεν είναι δύσκολο να προκαλέσει μία κρίση (ή να εκμεταλλευτεί μία τέτοια) και να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές, παραδίδοντας την κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το μόνο κόμμα που φαίνεται ικανό να κυβερνήσει σε μία τέτοια περίπτωση.

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Φίρμα έγινα


Την Δευτέρα 29/10/2012 είχαμε μία όμορφη κουβέντα με το @ypopto_mousi στο Omnia TV.
Θέμα της συζήτησης οι ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές μας στα πλαίσια αυτού που λένε "κοινοβουλευτικός" έλεγχος.
Η "εκπομπή" αρχικά είχαμε σχεδιάσει να διαρκέσει μία ώρα αλλά τελικά επειδή περνούσαμε καλά ξεπέρασε τις δύο όμως δυστυχώς λόγω τεχνικού προβλήματος αποθηκεύτηκε μόνο η πρώτη ώρα.


Γελάσαμε πολύ πρέπει να σου πω, αλλά τελικά αυτό που μένει είναι μία πίκρα και μία απορία, για το πόσο μας δουλεύουν ψιλό γαζί και για το ποιούς επιλέγουμε να μας "εκπροσωπούν".
Σκοπεύω να ανεβάσω μία ιδιαίτερη ανάρτηση όπου θα βάλω όλες αυτές τις ερωτήσεις των βουλευτών μας που μου έκαναν εντύπωση και εκεί θα μπορείς πιο εύκολα να κρίνεις και μόνος σου.

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Τα σύντομα της Εβδομάδας 29/10-4/11/2012

Ένα άρθρο, 500 σελίδες, κατατίθεται αύριο (Δευτέρα), ψηφίζεται Τετάρτη. Θρίαμβος του κοινοβουλευτισμού πάλι. (@xasodikis)

Έτσι πάνε αυτά τα πράγματα, πρώτα οι μετανάστες, μετά οι αδερφές, οι καλλιτέχνες, οι "γύφτοι", οι αριστεροί, οι δημοσιογράφοι και πάει λέγοντας...

Οι νόμοι περί προστασίας καταναλωτών πολλές φορές μοιάζουν με νόμους προστασίας ηλιθίων. Όταν βάση ενός τέτοιου νόμου ας πούμε επιβάλονται πρόστιμα σε εταιρίες που πουλάνε ενεργειακά βραχιόλια επειδή ισχυρίζονται κάτι απίθανα όπως ότι "χαρίζουν ισορροπία, ενέργεια, δύναμη, βοηθούν στην υγεία, ότι είναι αθλητικά προϊόντα τεχνολογίας για καλύτερες επιδόσεις, ότι βελτιώνουν την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία του σώματος και βοηθούν στην καθημερινή, καλύτερη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού του ανθρώπου" ουσιατικά αυτό που κάνει ο νόμος είναι να προστατεύσει τους ανόητους που πιστεύουν τέτοιες ανοησίες. Σαν εκείνον τον απίθανο τύπο που είχαμε για πρωθυπουργό και που τώρα διδάσκει στο Χάρβαρντ...

Ένα σχόλιο του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη στην πρωινή τους εκπομπή για τον Δένδια στάθηκε αφορμή για το κόψιμό τους από την ΕΡΤ. Θα μπορούσαμε να συζητάμε με τις ώρες για το αν το σύντομο αυτό σχόλιο έδειξε εμπάθεια κατά του Δένδια, αν ήταν αρκετό να δικαιολογήσει την ενέργεια της ΕΡΤ και για τα όρια ελέγχου των λεγόμενων από δημοσιογράφους στην δημόσια τηλεόραση και κατά πόσο πρέπει να υφίστανται τέτοια. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται. Αρκούν οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ Νίκου Σίμου για τον Κώστα Αρβανίτη ώστε να καταλάβει κανείς πιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην ΕΡΤ και ποιός είναι ο πραγματικός στόχος της διοίκησης. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσει κανείς για το βιογραφικό του Νίκου Σίμου, για τον ρόλο του Αιμίλιου Λιάτσου, ή για τα δεκάδες κομματικά στελέχη που βρήκαν "στέγη" εκεί αμέσως μετά τις εκλογές. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο αφού η δήλωση του Νίκου Σίμου είναι σαφής. Copy-paste η Μουρούτικη επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας και των παπαγάλων της απέναντι σε όποιον θεωρούν αντίπαλο. "Είσαι ΣΥΡΙΖΑίος!". Εντύπωση μου κάνει που ξέχασε το "άπλυτος". Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την προαναγγελία εκκαθαρίσεων που έκανε ο διευθυντής τύπου τότε του γραφείου του Σαμαρά. Και να σκεφτείς πως δεν τον χωνεύω τον Αρβανίτη...